در چهارمین روز عملیات «شاخه زیتون» ترکیه در شمال سوریه مقامهای این کشور و آمریکا در اینباره اظهارنظر کردند. وزیر خارجه ترکیه میگوید هدف این کشور نه رویارویی با آمریکا، روسیه و یا سوریه که مقابله با کردهاست. وزیر دفاع آمریکا معتقد است عملیات نظلمی ترکیه به وحدت نیروهای ائتلاف و لذا به اهداف مبارزه با گروه «دولت اسلامی» (داعش) ضربه میزند.
بهگزارش رویترز، مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه سهشنبه ۲۳ ژانویه / ۳ بهمن در گفتوگو با رادیو «خبر تورک» گفت: «هدف ما مقابله به روسها، رژیم سوریه یا ایالات متحده نیست، بلکه مبارزه با سازمان تروریستی است.»
او افزود: «باید هر آنچه ممکن است انجام داد. در غیر این صورت، آینده ما به عنوان یک کشور فردا تهدید خواهد شد. ما از هیچکس نمیترسیم و مصمم هستیم … ما با ترس و تهدید زندگی نخواهیم کرد.»
ترکیه از روز شنبه ۲۰ ژانویه / ۳۰ دی عملیات نظامی خود را با عنوان «شاخه زیتون» در شمال سوریه علیه «یگانهای مدافع خلق»، نیروی نظامی کردهای سوریه، آغاز کرده است.
آنکارا شبهنظامیان کرد سوریه را «تروریست» و همپیمان حزب کارگران کردستان (پکک) میداند. این حزب در ترکیه ممنوع و دولت این کشور با آن در جنگ است.
«یگانهای مدافع خلق» مورد حمایت آمریکا هستند. آنها سال گذشته با کمک ائتلاف جهانی بهرهبری آمریکا رقه را از دست گروه «دولت اسلامی» (داعش) خارج کردند.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه گفته است که هدف نیروهای این کشور نه فقط خارج کردن کنترل شهر عفرین از دست کردها بلکه «آزادسازی» «شهر عربنشین» منبج در شرق سوریه نیز هست.
جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا روز سهشنبه حمله نظامی ترکیه به شمال سوریه را منحرف کردن تلاشها برای پیروزی بر داعش دانست.
متیس به هنگام سفر به اندونزی گفت: «این امر (حمله نظامی ترکیه) میتواند توسط داعش و القاعده مورد سوء استفاده قرار گیرد. ما در حال حاضر بر این نیروها متمرکز نیستیم و این به احتمال زیاد بحران انسانی را که بر بیشتر مناطق سوریه حاکم است، تشدید میکند.»
وزیر دفاع آمریکا با بیان اینکه «عفرین قبل از حمله ترکیه باثبات بود»، افزود: «در منطقه عفرین ما به نقطهای رسیده بودیم که کمکهای بشردوستانه جریان داشت، پناهندگان دوباره بازمیگشتند… تهاجم ترکیه این تلاش را مختل میکند.»
آنکارا از پشتیبانی آمریکا از یگانهای مدافع خلق» خشمگین است و آن را بهعنوان تهدیدی علیه امنیت داخلی میداند. این موضوع از مشکلات و اختلافات بسیاری است که موجب تیره شدن رابطه ایالات متحده با متحد خود در ناتو شده است.
متیس نگرانی ترکیه از امنیت خود را مشروع دانست، اما گفت: «برای ترکیه، کردها و سنیها خیلی بهتر است که ما آمریکاییها را شرایط را در دست داشته باشیم تا بشار اسد.»
آمریکا امیدوار است که با تقویت کنترل کردها در شمال سوریه این امکان دیپلماتیک را بهدست آورد که بر مذاکرات صلح سوریه در ژنو که زیر نظارت سازمان ملل برگزار میشود تأثیر بگذارد. در ماههای گذشته نیروهای سوریه با کمک متحدان خود، روسیه و ایران موفق شدهاند مناطق گستردهای از خاک سوریه را بازپس بگیرند. این موفقیتها بر تأثیر آنها در مذاکرات صلح افزوده است.
فرانسه نیز روز سهشنبه اعلام کرد که خواهان محدود شدن عملیات ترکیه در خاک سوریه است. با این حال دوشنبه شب، نشست فوقالعاده شورای امنیت درباره عملیات نظامی ترکیه که به درخواست فرانسه برگزار شده بود، بدون صدور بیانیه یا آنکه اقدام ترکیه در حمله به کردهای شمال سوریه را محکوم کند پایان یافت.
ادامه نبردها
در روزِ چهارمِ تهاجم ترکیه به شمال سوریه، ارتش این کشور که دومین ارتش قدرتمند ناتو محسوب میشود با کمک شورشیان متحدش تلاش کردند تا از طرف غرب، شمال و شرق وارد مناطق تحت کنترل کردها شوند. اما ابرهای سنگین مانع از پشتیبانی هوایی ارتش ترکیه در ۲۴ ساعت گذشته شد و پیشروی نیروهای آنها محدود ماند و کردها موفق شدند مناطقی را که از دست داده بودند به کنترل خود در آورند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه میگوید در بمباران ارتش ترکیه تا کنون ۲۲ غیرنظامی کشته شده و هزاران نفر از مناطق درگیری گریختهاند.
در همین حال، نیروهای دولتی سوریه مانع از عبور مردم از ایستگاههای بازرسی تحت کنترل دولت برای رسیدن به مناطق تحت کنترل کردها در شهر حلب شدند.
نوری محمود، سخنگوی «یگانهای مدافع خلق» روز دوشنبه اعلام کرد که بمباران نیروهای ترکیه در شهر مرزی رأس العین سوریه سه نفر را به کشتن داده است. رأس العین در منطقه تحت کنترل کردها قرار دارد و در ۳۰۰ کیلومتری شرق عفرین است.
نوری محمود نسبت به گسترش درگیریها در نوار مرزی هشدار داد.
مقامهای کرد در شمال سوریه روز سهشنبه بسیج عمومی برای دفاع از منطقه عفرین در برابر تهاجم ترکیه اعلام کردند.
اداره مدنی محلی در بیانیهای گفته است: «اراده مردم شکست نمیخورد… ما همه مردم نجیبمان را به دفاع از عفرین و غرور خود و انجام تمامی فعالیتهای مرتبط دعوت میکنیم.»
بیشتر بخوانید:
ترکیه: هدف از عملیات در سوریه رویارویی با آمریکا؟!
امریکا هدف اعلامی اش (کاری به نیاتشان نداریم که خبر ندرام!)، این است نیورهای دموکراتیک شمال سوریه در مقابل دیکتاتوری اسد و نیورها و مزدوران متحجر حکومت شیعی ولایی ایران (حزب الله دشمنان قسم خورده اسرائیل و غرب) تقویت کند تا دوباره به زیر یوغ بردگی نیفتند! این برنامه امرکیا است که نیورهیا دموکراتیک شمال حفظ شوند و ترکیه برخلاف تصممی امرکاست!. این منطقه فدرال است و فقط مال کوردها نیست، اما ترکیه رسما می خواهد این ینورها نابود کند، در حالی که ادلب در استانه سقوط است، ارتش ازاد 25 هزار نیور ادعا کرده اورده به رمزهای عفرین!
این ننگ تاریخی دولت و ارتش ترکیه و مزدورانش برای تاریخ سوریه و جهان سکولار رقم زدند! در حالی ادلب نیاز به نیرو برای حفظ دارد ، اینها در چله زمستان به مردم مظلوم کورد حمله میکنند یاداور حمله داعش به کوبانی است.
این اقدام ترکیه دقیقا در رویارویی با اهداف امریکا است. امریکا نشان داده فاقد شخصیت یک ابرقدرت است. ننگ بزرگی برای اروپا و غرب است. ترکیه دست کم چهار خطای راهبردی و جرم و گناه سیاسی و حقوقی انجام داده:
1- قوانین بین المللی نقض کرده است و به یک کشور عضو سازمان ملل تجاوز کرده و مردم تحت ستم بمباران و ازار داده است.
2= علیه نیورهای مردمی یک کشور تحت ستم دیکتاتوری حمله کرده
3- بر خلاف منافع مشترک دنیا سکولار دموکراسی عمل کرده و به متحدان غرب حمله کرده
4- در بدترین شرایط خنجر به پشت نیورهای مبارز با دیکتاتوری زده و از نظر راهبردی در حالی ادلب در حال سقوط است میان نیورهای اپوزیسیون شکاف ایجاد کرده! خیانت کار است دولت ترکیه.
در نتیجه اردوغان هرگز ادم باثبات و قابل اعتماد نیست و نشان داده برای امیال شخصی اش به هیچ کس رحم نمی کند و به هیچ اصول اخلاقی و انسانی پای بند نیست! اردوغان و دولت و حزبش حتی دو روز نمی تواند متحد هیچ کس و هیچ نیور هیچ کشوری باشند.
هدف از عملیات؟ / 24 January 2018