فلوران پارمانتیه، استاد علوم سیاسی معتقد است، روسیه رویکرد خصمانه ترکیه در قبال کردها را “درک” میکند؛ خود روسیه همین موضع را در قبال مسأله اوکراین و کریمه دارد. آنکارا به نوعی در حال انجام عملیاتی است که مسکو پیشتر مشابه آن را انجام داده است.
طرح ایجاد یک نیروی امنیتی مرزی با همکاری آمریکا و متشکل از سی هزار سرباز عرب و کرد “نیروهای دموکراتیک سوریه” و یگانهای مدافع خلق (ی پ گ) در مرزهای سوریه با ترکیه و در کرانه شرقی فرات، ترکیه را سخت برآشفته است. در واکنش، آنکارا با اعلام آغاز عملیات علیه عفرین، این منطقه کردنشین را زیر آتش توپخانه گرفته است.
علیغم آنکه رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا، ایجاد نیروی مرزی ۳۰ هزار نفری را انکار کرده و آن را یک سوء تفاهم دانسته، ترکیه قصد متوقف ساختن عملیات نظامی را ندارد. اکنون، جنگی در حال شعلهور شدن است که از مدتها قبل، کردهای سوریه در مورد احتمال آن هشدار داده بودند.
همزمان با این تحولات، ارتشبد خلوصی آکار، فرمانده ستاد کل ارتش ترکیه، و هاکان فیدان، رئیس سازمان اطلاعات این کشور، برای گفتگو در خصوص این عملیات به مسکو سفر کردند، و با سرگئی شویگو، وزیر دفاع، و ژنرال والری گراسیموف، رئیس ستاد مشترک ارتش روسیه دیدار کردند.
خبرگزاری آناتولی ترکیه، روز جمعه ۱۹ ژانویه، از خروج نیروهای روسیه پیش از آغاز عملیات ارتش ترکیه در عفرین خبر داد. سرگوئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، اما خروج نیروهای روس از عفرین را تکذیب کرده است. نظامیان روسیه حاضر در عفرین، در صورت خروج از عفرین احتالاً در مناطق نبل و الزهرا که تحت کنترل ارتش سوریهاند، مستقر خواهند شد.
حضور نظامی روسیه در عفرین، یکی از مسائل عمدهای است که به پیچیدگیهای عملیات احتمالی ترکیه در این منطقه میافزاید. هنوز مقامات روسیه در مورد این اقدام ترکیه اظهارنظر قاطعی نکردهاند. روسیه به عنوان متحد و مدافع بشار اسد، درعین حال رابطه خوبی با یگانهای مدافع خلق دارد. فلوران پارمانتیه، استاد علوم سیاسی و متخصص روسیه، در گفتگو با “لوریانت-ل-ژور” از سیاست و رویکرد روسیه نسبت به این جنگ تازه میگوید.
روسیه و مسأله کرد
- دلیل سکوت روسیه در مورد حمله نظامی ترکیه به شمال سوریه چیست؟
موضع روسیه در سوریه و در قبال مسائل آن از سال ۲۰۱۱ نسبتاً منجسم بوده است. میتوان گفت تنها دولتی که در یک بازه زمانی بلند در سوریه سیاست روشن و منجسمی داشته، و نسبت به رفتار سیاسی خود هیچ توهمی ندارد، همین روسیه است. موضع روسیه در تمام این مدت عبارت بوده است از: پشتیبانی از ارتش سوریه، حتی بیشتر از حمایت از رژیم سیاسی سوریه، و دفاع از یکپارچی خاک و حاکمیت سوریه. معنای ضمنی سکوت روسیه موافقت و همراهی با ترکیه است. این سکوت بدین خاطر است که مسأله کرد یک بار دیگر در منطقه طرح نشود. مسکو این مشکل را از زاویه حاکمیت دولتی میبیند و درست به همین خاطر نسبت به گشودن جعبه پاندورای مسأله کرد حساس و محتاط است.
- پاسخ عملی روسیه به حمله ترکیه به عفرین چه خواهد بود؟
مقامات روسیه و ترکیه مدام در حال تبادلات اطلاعات و رایزنی اند. و به همین خاطر، من فکر نمیکنم که روسها در صورت حمله ترکیه غافلگیر شوند. اگر حملهای در کار باشد، پاسخ و رفتار روسیه از قبل تعیین شده است. به احتمال زیاد، روسیه مداخلهای نخواهد کرد، در عین حال بر آتش این جنگ هیزم نخواهد افکند. روسیه احتمالاً در مورد عواقب مسأله هشدار خواهد داد، اما قطعاً مداخله نظامی نخواهد کرد. روسیه به هیچ وجه نمیخواهد روابطش با ترکیه مثل سالهای ۲۰۱۵/۲۰۱۶ که یک جنگنده این کشور به دست ترکها سرنگون شد، شکراب شود. به احتمال زیاد تنشی میان روسیه و ترکیه به وجود نخواهد آمد، مگر آنکه مثلاً اشتباهی در عملیات رخ دهد و روسیه دچار تلفات نظامی شود.
- حمله ترکیه به عفرین چه اثری بر روابط روسیه و ترکیه خواهد گذاشت؟
ایجاد تنش و سرد شدن روابط مثل سالهای ۲۰۱۵/۲۰۱۶، سناریویی نیست که تکرار شود. به گمان من، روسیه رویکرد خصمانه ترکیه در قبال کردها را “درک” میکند و با موضع این دولت ترکیه نسبت به مسأله کرد همدل است. خود روسیه همین موضع را در قبال مسأله اوکراین و کریمه دارد. آنکارا به نوعی در حال انجام عملیاتی است که مسکو پیشتر مشابه آن را انجام داده است
منبع: L’Orient-le-JOUR
بله ، روسیه موضع خصمانهء ایران در قبالِ
معترضین را نیز “درک” می کند .
روسیه داعش سنی را نه ، ولی داعش شیعه
را هم “درک” میکند .
حسن نصرالله را هم “درک” میکند و همزمان
نتانیاهو را نیز “درک” می کند .
ففط کاش کمی هم وجهه و پرستیژ منطقه ای
و بین المللی خود را نیز “درک” می کرد .
کوین / 22 January 2018