یک روز پس ازاعلام موافقت لویه جرگه افغانستان با عقد پیمان استراتژیک با آمریکا، مخالفین مسلح دولت افغانستان نسبت به این توافق واکنش تندی نشان دادند.
لویه جرگه (نشست بزرگ سنتی) افغانستان، روز شنبه ۲۸ آبان، بعد چهار روز بحث و گفتگو با صدور قطعنامهای ۷۶ مادهای، با امضاء پیمان استراتژیک با امریکا موافقت کرد و آن را برای تامین امنیت و بهبود اقتصاد افغانستان مهم خواند.
دولت افغانستان اعلام کرده است این نشست برای ارایه مشورت به دولت این کشور برگزار شده است و قرار است متن پیمان استراتژیک بعد از تأیید حکومت افغانستان به منظور تصویب به پارلمان این کشور فرستاده شود.
اما ذبیح الله مجاهد، از سخنگویان طالبان گفت که این فیصله (توافق) لویه جرگه در راستای تامین منافع امریکا صورت گرفته است و به هیچ وجه قابل قبول نیست.
وی گفت: “توافق بر سر پیمان استراتژیک به آمریکا، باعث ایجاد حساسیت کشورهای منطقه میشود و در نتیجه افغانستان برای مدت طولانی به مرکز تشنج در سطح منطقه باقی خواهد ماند.”
مجاهد، شرکتکنندگان در نشست چهار روزه لویه جرگه را از مسئولین دولت و یا افرادی خواند که در ۱۰ سال گذشته از حامیان حضور نیروهای خارجی در افغانستان بودهاند.
روز یکشنبه، تظاهراتی در شهر جلال آباد مرکز ولایت ننگرهار در شرق افغانستان در اعتراض به توافق لویه جرگه با عقد پیمان استراتژیک با امریکا صورت گرفت.معترضان که بیشتر آنان دانشجویان دانشگاه ننگرهار بودند با بستن جاده ارتباطی جلال آباد- کابل، پرچم آمریکا به آتش کشیده شد و شعارهای تندی علیه آمریکا سر دادند
به گفته وی، نیروهای خارجی به رهبری آمریکا طی ده سال گذشته باعث کشتن هزاران شهروند افغانستان شدهاند و حالا آمریکا میخواهند با بستن این پیمان به حضور خود در افغانستان و کشتن مردم این کشور ادامه دهند.
سخنگوی طالبان بار دیگر بر موضع همیشگی این گروه تاکید کرد که در آن از خروج نیروهای خارجی از افغانستان به عنوان تنها گزینه موجود برای پایان یافتن به بحران نام برده شده است.
کشورهای پاکستان و ایران که از سوی آمریکا به و ناتو به حمایت از طالبان و دیگر گروهای شورشی متهم شدهاند به طور صریح با امضاء این پیمان که بر اساس آن امریکا اجازه خواهد داشت در افغانستان پایگاههای نظامی ایجاد کند، مخالفت کردهاند.
رحیم محمدی یکتا، یک دیپلمات ارشد ایران در افغانستان پیش از این گفته بود که ایران با هرگونه پیمانی که به حضور خارجی در افغانستان جنبه قانونی بدهد، مخالف است.
اعتراض احزاب سیاسی و دانشجویان به تصمیم لویه جرگه
اما اعلام توافق لویه جرگه با این پیمان مخالفت حزب اسلامی، از احزاب پیشین مجاهدین به رهبری گلبدین حکمتیار، را نیز بر انگخیته است.
هارون زرغون، سخنگوی حزب اسلامی گفت: “نتایج این جرگه به دلیل اینکه نمایندگان واقعی مردم حضور نداشتند قابل قبول نیست و اعتبار ندارد.”
به گفته زرغون،دولت افغانستان این نشست را به فرمایش آمریکا راه اندازی کرده بود و افراد شرکت کننده به فرمایش آمریکا دعوت شده بودند.
روز یکشنبه، تظاهراتی در شهر جلال آباد مرکز ولایت ننگرهار در شرق افغانستان در اعتراض به توافق لویه جرگه با عقد پیمان استراتژیک با امریکا صورت گرفت.
معترضان که بیشتر آنان دانشجویان دانشگاه ننگرهار بودند با بستن جاده ارتباطی جلال آباد- کابل، پرچم آمریکا به آتش کشیده شد و شعارهای تندی علیه آمریکا سر دادند.
واکنشهای تند و اعتراضات مخالفین پیمان استراتژیک امریکا با افغانستان درحالی صورت میگیرد که سفارت امریکا در کابل با نشر اطلاعیهای، اعلام کرد که لویه جرگه یک نشست سنتی مردم افغانستان بوده و آمریکا به نتایج آن احترام میگذارد.