اتحاديه عرب در نشستی در مراکش به دولت سوريه سه روز مهلت داد تا طرح اين اتحاديه را برای پايان دادن به سرکوب مخالفان اجرا کند.
شيخ حامد بن جاسم الثانی، وزير خارجه قطر که کشورش رياست دورهای اتحاديه عرب را بر عهده دارد، گفت: “رويدادهايی که در سوريه رخ میدهد برای همه ما ناراحتکننده است. ما نمیتوانيم کشته شدن افراد را در سوريه بپذيريم. ما به دنبال متوقفکردن خونريزی هستيم.”
اتحاديه عرب پيشتر برای حل بحران سوريه طرحی را به دولت اين کشور پيشنهاد داده بود. بر اساس اين طرح دولت سوريه بايد خشونت را در اين کشور متوقف کند، بازداشتشدگان را آزاد کند، نيروهای نظامی را از شهرها و مناطق مسکونی خارج سازد، به رسانههای مستقل اجازه دهد از واقعيتها در سوريه گزارش تهيه کنند، به نمايندگان اتحاديه عرب اجازه دهد از همه مناطق سوريه ديدار کنند و با نظارت اتحاديه عرب با مخالفان گفتوگو کند.
ترکیه و اعضای اتحاديه عرب در بيانيهای مشترک خواهان به کارگيری “تدابير فوری” برای محفاظت از جان شهروندان سوری در برابر سرکوبها شدند
دولت سوريه در ابتدا اعلام کرد اين طرح را میپذيرد اما يک روز پس از پذيرش اين طرح، خشونتها ادامه يافت و شماری از مخالفان به دست نيروهای امنيتی اين کشور کشته شدند.
اعضای کشورهای عضو اتحاديه عرب در اين نشست که شامگاه چهارشنبه ۱۶ نوامبر (۲۵ آبان ۱۳۹۰) برگزار شد، با هرگونه مداخله خارجی در سوريه مخالفت کردند.
ترکيه با اينکه کشور عربی نيست در اين نشست حضور داشت. ترکيه در چند هفته اخير دولت سوريه را به دليل رفتارش با مخالفان مورد انتقاد قرار داده است.
رحب طيب اردوغان، نخست وزير ترکيه روز سهشنبه ۱۵ نوامبر (۲۴ آبان ۱۳۹۰) گفت: “آينده سوريه را بر خون سرکوبشدگان نمیتوان بنيان نهاد.”
به گفته وی ترکيه فشارهای اقتصادی و سياسی را بر حکومت سوريه افزايش خواهد داد. اردوغان گفت: “ترکيه ديگر آيندهای برای بشار اسد، رئيسجمهوری سوريه نمیبيند.”
ترکیه و اعضای اتحاديه عرب در بيانيهای مشترک خواهان به کارگيری “تدابير فوری” برای محفاظت از جان شهروندان سوری در برابر سرکوبها شدند.
از بهمنماه سال ۱۳۸۹ تاکنون اعتراضات مخالفان حکومت بشار اسد در سوريه ادامه دارد. برپايه آمار سازمان ملل متحد، اعتراضات مردمی در سوريه از آغاز آن در ماه مارس گذشته تاکنون بيش از سه هزار و ۵۰۰ کشته بهجا گذاشته است.
اتحاديه عرب همچنين شنبه ۲۱ آبان عضويت سوريه را به دليل “عدم پايبندی اين رژيم به طرح پيشنهاد اين اتحاديه” تعليق کرد.
اتحاديه عرب علاوه بر تعليق سوريه در اين سازمان، خواهان اعمال تحريمهای اقتصادی و سياسی عليه دولت اين کشور شده است. اتحاديه عرب همچنين در تصميمی غيرالزامآور خواهان فراخواندن سفرای کشورهای عربی از دمشق شد.
وليد المعلم، وزير خارجه سوريه در واکنش به تعليق عضويت سوريه در اتحاديه عرب اين اقدام را “غيرقانونی و مخالف ميثاق اين سازمان” توصيف کرد و آن را ” خبيث و زشت ” توصيف کرد.
وزير خارجه سوريه همچنين کشورهای عربی را به “توطئهگری” عليه دمشق متهم کرد.
ايران نيز تعليق سوريه در اتحاديه عرب را باعث “پيچيدهترشدن وضعيت اين کشور” توصيف کرده است.