سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرده که چنانچه رئیس جمهور آمریکا با تمدید تعلیق تحریم‌های اقتصادی در چارچوب توافق هسته‌ای مخالفت کند، ایران غنی‌سازی اورانیوم را با سرعت بیشتری ادامه می‌دهد.

سازمان انرژی اتمی (عکس: آرشیو)

دیوید گلدستین، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شامگاه گذشته اعلام کرد که رئیس جمهور آمریکا احتمالاً تا جمعه ۱۲ ژانویه، یک روز پیش از موعد درباره تداوم یا نقض برجام به تصمیم مشخصی درباره تمدید تعلیق تحریم اقتصادی علیه ایران دست می‌یابد.

دونالد ترامپ می‌بایست هر ۹۰ روز یک بار گزارشی از پایبندی ایران به توافق هسته‌ای به کنگره آمریکا ارائه دهد. این مهلت ۲۲ دی/ ۱۲ ژانویه به سر می‌آید. یک روز بعد هم رئیس جمهور آمریکا تصمیم خود درباره تمدید تعلیق تحریم‌های اقتصادی علیه ایران را اعلام می‌کند. این تصمیم هر ۱۲۰ روز یک بار اتخاذ می‌‌‌‌‌گردد. به این ترتیب قرار است که رئیس جمهور آمریکا تا جمعه هفته جاری کار را یکسره کند.

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی در گفت‌وگویی که خبرگزاری صدا و سیمای جمهوری اسلامی چهارشنبه ۱۰ ژانویه/ ۲۰ دی با او انجام داده از آمادگی ایران برای تسریع بخشیدن به غنی‌سازی اورانیوم خبر داده است:

«در گزارش‌‌هایی به مسئولان بالای کشور اعلام آمادگی کرده‌ایم که این ظرفیت در سازمان انرژی اتمی وجود دارد که سرعت فعالیت‌های هسته‌ای در حوزه‌های مختلف به ویژه در حوزه غنی‌سازی را چندین برابر بیش از دوره قبل از برجام افزایش دهیم. البته اینکه این سرعت چه اندازه باشد و میزان، سطح و درصد غنی‌سازی و سایر اقدامات چه باشد موضوعاتی است که به شرایط و تصمیم مسئولان نظام برمی‌گردد.»

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دوشنبه ۱۳ نوامبر/ ۲۲ آبان در نهمین و آخرین گزارشی که از فعالیت‌های هسته‌ای ایران ارائه داد اعلام کرده بود که میزان اورانیوم غنی‌شده ایران تا ۵ نوامبر ۲۰۱۷، ۹۶.۷ کیلوگرم و بسیار کمتر از میزان مجاز ۲۰۲.۸ کیلوگرم در برجام بوده است. همچنین خلوص اورانیوم غنی‌شده در تأسیسات هسته‌ای ایران نیز از ۳.۶۷ درصد تجاور نکرده است.

آژانس بین‌المللی انرژی در این گزارش همچنین اعلام کرده بود که میزان ذخایر آب سنگین ایران ۱۱۱.۴ تن است. در توافق هسته‌ای میزان مجاز دخایر آب سنگین تا سقف ۱۳۰ تن تعیین شده است.

محدودیت ۲۰۲ کیلوگرمی اورانیوم ۳.۶۷ درصد و تعیین محدودیت برای ذخایز آب سنگین به میزان ۱۳۰ تن که در توافق هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی پیش‌بینی شده،  سبب شده که جامعه جهانی اطمینان پیدا کند که ایران هرگز از مصالح لازم برای تولید بمب اتم برخوردار نیست.

مجید تخت‌روانچی معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهوری اسلامی صبح چهارشنبه ۲۰ دی گفته است که مسئولان جمهوری اسلامی با توجه به «شخصیت غیر قابل پیش‌بینی» رئیس جمهور آمریکا و با وجود آنکه بر اساس برآورد آن‌ها فضای بین‌المللی مثبتی اطراف برجام وجود دارد، احتمال خروج آمریکا از توافق هسته‌ای را در نظر گرفته‌اند.

خبرگزاری رویترز به نقل از اینترفاکس گزارش داده است که محمد جواد ظریف و سرگئی لاوروف، وزاری خارجه ایران و روسیه چهارشنبه ۲۰ دی/ ۱۰ ژانویه در مسکو با یکدیگر درباره موضوعات مختلف از جمله برجام دیدار و گفت‌وگو می‌کنند.

وزیر خارجه ایران به دعوت اتحادیه اروپا از مسکو به بروکسل می‌رود که با وزرای خارجه آلمان، بریتانیا، فرانسه و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار و گفت‌وگو کند. وزارت خارجه ایران اعلام کرده که در این گفت‌وگوهای چند جانبه فقط توافق هسته‌ای به بحث گذاشته می‌شود. کاترین ری، سخنگوی مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا و همینطور زیگمار گابریل، وزیر خارجه آلمان در گفت‌وگوهای جداگانه‌ای اعلام کرده‌اند که درباره برجام و «تحولات ایران» در تماس دائم با محمد جواد ظریف‌اند.

بیشتر بخوانید: