ایتالیا به بزرگترین شریک تجاری ایران در اتحادیه اروپا بدل شده است. این دو به زودی قراردادی اعتباری به ارزش پنج میلیارد یورو امضا خواهند کرد که بر اساس آن، دولت ایتالیا به شرکت‌های این کشور برای سرمایه‌گذاری در ایران یاری خواهد رساند.

دیدار نخست‌وزیر و وزیر خارجه سابق ایتالیا با محمدجواد ظریف

یک منبع وابسته به خزانه‌داری آمریکا به خبرگزاری «رویترز» گفته است که قرارداد اعتباری پنج میلیارد یورویی رم و تهران پنج‌شنبه، ۱۱ ژانویه / ۲۱ دی‌ماه به امضا خواهد رسید.

بر اساس این قرارداد، اینویتالیا، یک شرکت سهامی متعلق به دولت ایتالیا اقدام به گشودن خطوط اعتباری برای دو بانک ایرانی صنعت و معدن و بانک خاورمیانه می‌کند تا کمپانی‌های ایتالیایی از طریق آنها قادر به سرمایه‌گذاری در ایران باشند.

منابع آگاه به رویترز گفته اند که قرارداد یادشده بین اینویتالیا و دو بانک یادشده به امضا خواهد رسید و تهران ضمانت تأمین مالی پروژه‌ها را برعهده خواهد داشت.

حفظ برجام

ماسیمو دالما، نخست‌وزیر و وزیر خارجه سابق ایتالیا سه‌شنبه با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در حاشیه دومین کنفرانس امنیتی تهران دیدار کرده بود. دالما در این دیدار خواستار حفظ «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام)، قرارداد به‌دست‌آمده از پی توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های گروه ۱+۵ شد و گفت که تقویت همکاری‌های اقتصادی بین ایران و اعضای اتحادیه اروپا از اهمیت بالایی برخوردار است.

اتحادیه اروپا که پس از امضای برجام در ۲۰۱۵ روابط اقتصادی با ایران را گسترش داده است، به دنبال حفظ توافق هسته‌ای است. برجام پس از رسیدن دونالد ترامپ به ریاست‌جمهوری ایالات متحده در معرض خطر قرار گرفت. رئیس‌جمهوری آمریکا اکتبر گذشته از تأیید پایبندی ایران به برجام، علی‌رغم تأیید آن از سوی آژانس بین‌الملل انرژی اتمی و دیگر طرفین این قرارداد، سرباز زد.

هرچند اروپا خواهان حفظ برجام است، در انتقاد علیه برنامه توسعه موشک‌های بالستیک ایران کنار واشنگتن ایستاده است. همچنین ادغام دوباره ایران در بازارهای مالی بین‌المللی به دلیل هراس از تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا با مشکل مواجه شده و انتظارات ایران از سرمایه‌گذاری خارجی، به‌ویژه اروپایی‌ها در ایران برآورده نشده است.

وزیر خارجه ایران نیز در دیدار با ماسیمو دالما تأکید کرده بود که اتحادیه اروپا برای حفظ برجام علاوه بر صدور بیانیه، باید گام‌های عملی بردارد.

افزایش صادرات به اروپا

با این وجود، هر چه از برجام بیشتر می‌گذرد، روابط اقتصادی ایران و اتحادیه اروپا نیز گسترش بیشتری می‌یابد.

به گزارش روزنامه ایرانی انگلیسی‌زبان «فایننشال تریبون»، آمارهای اتحادیه اروپا از افزایش ۱۰۹ درصدی صادرات کالاهای ایرانی به اروپا خبر می‌دهد.

به گفته این روزنامه، آمارهای «یورواستات»، نهاد آمارگیری اتحادیه اروپا نشان می‌دهند که ایران در ۱۰ ماه نخست سال ۲۰۱۷ میلادی بیش از هشت میلیارد و ۲۴ میلیون دلار کالا به ۲۸ عضو اتحادیه اروپا ارسال کرده که نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۱۶، ۱۰۹ درصد افزایش نشان می‌دهد.

در این میان ایتالیا مقصد اصلی صادرات ایران بوده. این کشور با واردکردن بیش از دو میلیارد و ۵۸۰ میلیون کالای ایرانی به بزرگترین شریک تجاری ایران بدل شده است.

میزان صادرات ایران به ایتالیا در ۲۰۱۷ نسبت به ۲۰۱۶ افزایشی قابل توجه داشته است: ۳۱۵ درصد.

دیگر مقاصد اروپایی کالاهای ایرانی پس از ایتالیا را به ترتیب ارزش واردات فرانسه (بیش از دو میلیارد یورو)، اسپانیا (۱.۱۵ میلیارد یورو)، یونان (کمی بیش از یک میلیارد یورو) و هلند (۶۹۰ میلیون یورو) تشکیل می‌دهند.

هرچند آلمان، بزرگترین اقتصاد اروپا در فهرست واردکنندگان اصلی از ایران قرار ندارد، اما بزرگترین صادرکننده به این کشور است و بیش از دو میلیارد و ۳۵۰ میلیون دلار کالا به ایران صادر است. ایتالیا پس از آلمان دومین صادرکننده بزرگ اروپایی به ایران است.

ایتالیا یکی از نخستین کشورهایی بود که حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران پس از امضای برجام برای گسترش روابط اقتصادی با اروپا به آنجا سفر کرد. آن سفر به دلیل پوشاندن مجسمه‌های برهنه کاپیتول در رم هنگام بازدید حسن روحانی جنجالی شده بود.


در همین زمینه