پس از گذشت نزديک به دو ماه بازداشت، سرانجام کتايون شهابی، پخشکننده فيلم و مهران زينتبخش، مستندساز، از زندان آزاد شدند.
به گزارش راديو زمانه، مهران زينتبخش، مستندساز و کتايون شهابی، پخشکننده بينالمللی فيلم که ۲۶ شهريورماه سال جاری به اتهام همکاری با شبکه تلويزيونی بیبیسی بازداشت شده بودند، بعد از ظهر امروز چهارشنبه ۱۸ آبانماه، از زندان آزاد شدند.
همچنين گفته میشود مقامات قضائی ايران وعده دادهاند که مجتبی ميرطهماسب، آخرين مستندساز زندانی نيز در چند روز آينده آزاد خواهد شد.
اين سه سينماگر به همراه هادی آفريده، ناصر صفاريان و محسن شهرنازدار سه مستندساز ديگر به اتهام مشترک بازداشت شدند که سه نفر اخير چندی پيش از زندان آزاد شدند.
مهران زينتبخش کارگردان فيلمهای مستندی چون “برف” (درباره فرهاد مهراد خواننده فقيد)، “قريه من” (درباره زندگی و مرگ فريدون فروغی)، “ستاره خموش” (درباره حسين سرشار، بازيگر وخواننده اپرای مشهور ايران)؛ از سال ۱۳۷۳ ساخت فيلم کوتاه را شروع کرد و مدتی نيز به عکاسی و بازيگری مشغول بود. زينتبخش همچنين در عرصه فيلمنامهنويسی نيز فعاليت میکرد.
آزادی اين دو سينماگر زندانی در حالی صورت میگيرد که به گزارش تارنمای کلمه امروز همزمان با آغاز جشنواره سينما حقيقت که با تحريم فيلمسازان خارجی روبهرو شده، مستندسازان سينمای ايران خواستار آزادی مجتبی ميرطهماسب، کتايون شهابی و مهران زينتبخش شده بودند
کتايون شهابی مدير شرکت رسانه بينالمللی شهرزاد و عضو هیأت مديره انجمن تهيهکنندگان سينمای مستند ايران است و ۲۵ سال سابقه کار در مؤسسه فارابی و سينمای ايران دارد.
آزادی اين دو سينماگر زندانی در حالی صورت میگيرد که به گزارش تارنمای کلمه امروز همزمان با آغاز جشنواره سينما حقيقت که با تحريم فيلمسازان خارجی روبهرو شده، مستندسازان سينمای ايران خواستار آزادی مجتبی ميرطهماسب، کتايون شهابی و مهران زينتبخش شده بودند.
هیأت مديره انجمن مستندسازان سينمای ايران در نامهای به شفيع آقامحمديان، دبير جشنواره سينما حقيقت که از مديران دولتی است، خواستار تلاش برای آزادی سه مستندساز زندانی شده بود.
در نامه انجمن مستندسازان خطاب به دبير جشنواره سينما حقيقت، آمده است: “ما اميدواريم و توقع داريم که با پیگيری شما در اين روزها، بهعنوان مسئول بخش مستند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مستندسازان همکارمان، کتايون شهابی، مجتبی ميرطهماسب و مهران زينتبخش که بيش از پنجاه روز از دستگيریشان میگذرد آزاد شوند و جشن شما به جشن همه مستندسازان سينمای ايران بدل شود.”
بازداشت اين گروه از مستندسازان با اعتراضات جهانی جشنوارهها و مستندسازان جهان روبهرو شد. جشنواره فيلم آمستردام و جشنواره سينمائی کراکوف در بيانيههای جداگانهای اعلام کردند در اعتراض به بازداشت مستندسازان و همچنين کسانی چون جعفر پناهی و محمد رسولاف، دو فيلمسازی که حکمهای سنگين قضائی دريافت کردهاند، در جشنواره سينما حقيقت شرکت نخواهند کرد.
پس از بازداشت مستندسازان در شهريورماه گذشته برخی مقامهای حکومتی اتهام آنها “ارتباط با شبکههای جاسوسی” و “اقدام عليه مصالح کشور” عنوان کردند.
وزارت اطلاعات ايران طی اطلاعيهای اعلام کرد افراد دستگيرشده “از طريق فعاليتهای زيرزمينی و غيرقانونی در قبال دريافت وجوه کلان از مجاری پنهان و با روشهای پيچيده پولشويی که معمولأ مورد استفاده سرويسهای جاسوسی میباشد، مأموريتهای ضد ملی محوله از طرف ستاد ارتباطات پوششی و مرکز عمليات روانی سرويس اطلاعاتی انگلستان موسوم به بیبیسی را دنبال میکردند.”
حيدر مصلحی، وزير اطلاعات ايران اعلام کرد: “سرويس اطلاعاتی انگليس در پوشش بیبیسی، فاز جديدی از فعاليتهای مخرب و ضد ايرانی را شروع کرده بود و ورود وزارت اطلاعات علاوه بر ايجاد سد در برابر فعاليتهای مخرب انگليس، به منزله پيشگيری از آلوده شدن افراد بيشتری در دام سرويس اطلاعاتی آن کشور بود.”
به گفته وزير اطلاعات ايران “بیبیسی يک رسانه نيست بلکه تشکيلاتی است که فقط پوشش آن رسانهای است، اما هويت آن بهايی – صهيونيستی و مأموريتهای آن سياسی – اطلاعاتی است.”
اما بیبیسی در رابطه با دستگيری مستندسازان ايرانی در بيانيهای تأکيد نمود اين مستندسازان هيچگاه کارمندش نبودهاند.
صادق صبا، رئيس بخش فارسی بیبیسی نيز اتهامهای مقامهای ايران را رد کرد و گفت هيچ کسی در ايران با اين رسانه همکاری ندارد.