علی مطهری، نایب‌رئیس مجلس در نوشته کوتاهی شعار «استقلال، آزادی، جمهوری ایرانی» برخی از معترضان در تظاهرات سراسری را مورد انتقاد قرار داد و گفت «جمهوری ایرانی» نظامی جز «جمهوری اسلامی» نیست.

علی مطهری، نایب‌رئیس مجلس
علی مطهری، نایب‌رئیس مجلس

در حالی‌که برخی از معترضان در تجمعات اعتراضی خود شعار «جمهوری ایرانی» را به‌عنوان جایگزینی برای «جمهوری اسلامی» مطرح می‌کنند، علی مطهری استدلال کرده است که «وقتی اکثریت قریب به اتفاق مردم ایران مسلمان هستند طبعاً جمهوری ایرانی همان جمهوری اسلامی خواهد بود. ایرانی بودن ما چیزی نیست که در مقابل اسلامی بودن ما قرار گرفته باشد.»

او افزوده است: «اصولاً یکی از مقومات ملیت مردم یک جامعه مذهب آن‌هاست. بنابراین اسلام یکی از مقومات ملیت ایرانی ماست نه چیزی در مقابل ملیت ما؛ مگر این که ایران را ایران قبل از اسلام در نظر بگیریم و مقصودمان از جمهوری ایرانی حکومتی مانند حکومت ساسانی باشد با قید جمهوریت.»

مطهری سپس با «فاسد طبقاتی» خواندن حکومت ساسانی گفته است: «اگر مقصود شعاردهندگان “جمهوری ایرانی” چنین حکومتی است، ‌باید به آن‌ها گفت مردم ایران برای نجات از چنان حکومتی اسلام را با آغوش باز و در کمال آزادی در امتداد زمان پذیرفتند و تسلیم حقیقت شدند و چون آن را حق یافتند بیشترین خدمت را به اسلام کردند همچنان که امروز خدمتشان را می‌بینیم.»

علی مطهری به‌لحاظ سیاسی به اصلاح‌طلبان نزدیک است و در انتخابات مجلس دهم نیز در فهرست کاندیداهای «ائتلاف فراگیر اصلاح‌طلبان: گام دوم» معروف به «لیست امید» قرار داشت.

در اعتراضات سراسری شهرهای مختلف ایران که شش روز از آن می‌گذرد، بسیاری از شعارهای سر داده‌شده بی‌سابقه است. معترضان به‌طور مستقیم علیه رهبر جمهوری اسلامی و حکومت دینی شعار می‌دهند و آن‌ها را نماد تبعیض‌های موجود در کشور می‌دانند.

در این اعترضات تاکنون دست‌کم ۲۲ نفر کشته و بیش از یک‌هزار نفر بازداشت شده‌اند.


در همین زمینه: مجموعه مطالب زمانه درباره برآمد جنبش اعتراضی (از دی‌ماه ۱۳۹۶)