جعفر پناهی از دریچه چشم یک فیلمساز تصویری از فضای امنیتی تهران در پنجمین روز اعتراضات سراسری در ایران به دست می‌دهد و پیشنهادی را مطرح می‌کند: برگزاری رفراندوم یا تظاهرات آزاد.

جعفر پناهی: این همه ترس از تظاهرات برای چیست؟

نویسندگان ایرانی سکوت پیشه کرده‌اند، اما گروهی از هنرمندان مقیم ایران و خارج از کشور در شبکه‌های اجتماعی از مسئولان جمهوری اسلامی خواسته‌اند به خواسته‌های معترضان احترام بگذارند و از برخوردهای خشونت‌آمیز با مردم پرهیز کنند. ترانه علیدوستی، مهناز افشار، تهمینه میلانی، علیرضا عصار و همچنین ابی، گوگوش، هاتف، منصور، رضا دقتی از معترضان حمایت کرده‌اند.  اکنون جعفر پناهی هم به جمع هنرمندان سرشناسی که از تظاهرات سراسری در ایران و خواسته‌های مردم حماسیت کرده‌اند پیوسته است. پناهی در نوشته‌ای که در اینستاگرام منتشر کرده، تصویری از جو امنیتی در تهران به دست می‌دهد:

«از ميدان انقلاب به طرف ميدان فردوسى مى‌رفتم. هزاران بسيجى موتورسوار، نيروى انتظامى، نيروهاى ضد شورش، با تجهيزات كامل بين ميدان تا چهار راه وليعصر ديده مى‌شدند . اين لشگركشى براى چيست؟ آيا براى امنيت است؟ بيشتر حس اشغال به دست نيروهاى بيگانه مي‌كردم تا امنيت. اين همه ترس از تظاهرات براى چيست؟ اگر يك نظام سياسى پايگاه مردمى داشته باشد لشکركشى و كشتار نمى‌كند. ترس با لشكر كشى آشكار مى‌شود كه خود به خود معنى آن فاقد پايگاه مردمى است.»

جعفر پناهی سپس با استناد به سخنان آیت‌الله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی در بدو انقلاب در بهشت زهرا، بعد از بازگشتش از پاریس، از مقامات جمهوری اسلامی می‌خواهد که یا به یک رفراندوم تن بدهند و با اجازه دهند که مردم آزادانه خواسته‌هایشان را در تظاهرات اعتراضی بیان کنند:

 «اگر معتقد به پايگاه مردمى هستيد اجازه رفراندم بدهيد. مسالمت‌آميز‌ترين راه، رفراندم است. اگر رفراندم خرج دارد و بودجه‌اش را نداريد بدون آنكه لشکركشى كنيد اجازه دهيد فقط يك روز طرفداران حكومت و يك روز ديگر هم بقيه آزادانه و بدون بگير و ببند تظاهرات كنند، خواهيد ديد حتى خون از دماغ كسى نخواهد آمد. آن‌وقت قضاوت كنيد ، اطمينان داشته باشيد كه ملت به نتيجه احترام خواهند گذاشت. شما چطور؟»

جعفر پناهی در جریان رویدادهای انتخابات ریاست جمهوری در سال ۸۸ دو بار دستگیر و سپس به شش سال حبس تعزیری و ۲۰ سال محرومیت از فیلمسازی و سفر به خارج از ایران محکوم شد. دو سال پیش فیلم «تاکسی» او که با بودجه ناچیزی ساخته شده، خرس طلای جشنواره فیلم برلین را از آن خود کرد.

حنا سعیدی، خواهرزاده جعفر پناهی که در این فیلم بازی می‌کند در حالی ‌که اشک می‌ریخت، خرس طلایی را به نمایندگی از پناهی که در ایران به سر می‌برد و ممنوع‌الخروج است، دریافت کرد.

پیش از این جعفر پناهی در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر از اهدای جایزه به فیلم امنیتی «ماجرای نیمروز» درباره درگیری مقامات امنیتی با موسی خیابانی خودداری کرده بود.

بیشتر بخوانید: