اعتراض‌های اخیر ایران لایحه بودجه را تحت تاثیر قرار داده است. حسن روحانی از روسای کمیسیون‌های تخصصی مجلس شورای اسلامی خواست که راهکارهای دیگری برای افزایش درآمد به دولت پیشنهاد کنند. رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس هم گفت که مجلس از افزایش قیمت حامل‌های انرژی جلوگیری خواهد کرد.

یک نماینده مجلس می‌گوید که نمایندگان به افزایش قیمت بنزین رای نخواهند داد.

حسن روحانی رئیس جمهوری ایران دوشنبه ۱۱ دی از مجلس شورای اسلامی خواست تا اگر پیشنهاد بهتری برای تامین منابع مالی بودجه اشتغال‌زایی دارد، ارائه کند.

او که پس از گسترش اعتراض‌های مردمی در شهرهای مختلف ایران با روسای کمیسیون‌های تخصصی مجلس دیدار می‌کرد، بار دیگر اصلاح وضعیت اقتصادی را مهم‌ترین برنامه دولت خود اعلام کرد و گفت که اشتغال و بیکاری اصلی‌ترین چالش ایران است.

روحانی از نمایندگان خواست که به دولت برای پیشبرد برنامه اشتغال‌زایی کمک کنند. او گفت: اگر مجلس به بودجه رای نمی‌دهد باید شفاف به مردم بگوید.

دولت در بودجه سال آینده پیش‌بینی کرده است که قیمت حامل‌های انرژی افزایش یابد. اما کاظم جلالی رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس گفته است که در مجلس یک اراده جدی برای جلوگیری از افزایش قیمت حامل‌های انرژی و به ویژه بنزین وجود دارد.

به گفته جلالی درآمد دولت از محل افزایش قیمت حامل‌های انرژی ۱۷ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان است. او گفت که دولت می‌تواند این مبلغ را از بخش‌های دیگر بودجه جبران کند.

در پیوند با همین موضوع علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی ایران هم به صورت تلویحی با افزایش قیمت حامل‌های انرژی مخالفت کرد. او گفت که شرایط مردم برای افزایش قیمت بنزین باید در نظر گرفته شود.

روحانی اشتغال را مهم‌ترین مسئله و بیکاری را بالاترین خطر ایران برشمرد و از نمایندگان خواست که در صورتی که طرح مناسب‌تری برای تامین منابع مالی اشتغال‌زایی دارند، ارائه کنند.

کلیات لایحه بودجه سال آینده ایران در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی تصویب شده است اما جزئیات آن باید در کمیسیون‌های تخصصی مورد بررسی قرار بگیرد.

غده سرطانی موسسه‌های مالی

موسسه‌های مالی یکی دیگر از محورهای گفت‌وگوی روحانی با نمایندگان مجلس بود. او معضل این موسسه‌ها را مربوط به دولت پیشین دانست و گفت که دولت او ۱۱ هزار میلیارد تومان برای حل بحران موسسه‌های مالی پرداخت کرده است.

او مدعی شد که اصل و سود سپرده ۹۸ درصد از سپرده‌گذاران موسسه‌های مالی پرداخت شده و مشکل ۲ درصد دیگر نیز پس از طی مراحل قانونی حل خواهد شد.

رئیس دولت جمهوری اسلامی موسسه‌های مالی را به «غده‌های سرطانی» تشبیه کرد که معالجه‌شان با قرص و دارو  امکان‌پذیر نبود و نیاز به «جراحی داشت».

روحانی از مجلس و قوه قضائیه خواست که در این راه به «دولت کمک کنند». رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس هم در همین رابطه از بانک مرکزی خواست که به اقدامات خود برای شناسایی اموال و دارایی‌های موسسات مالی سرعت بدهد.

بحران ورشکستگی و فساد مالی موسسه‌های مالی و اعتباری طی سال‌های گذشته موجب اعتراض‌های متعددی از سوی سپرده‌گذاران شد. بانک مرکزی نیز با انحلال و ادغام بسیاری از این موسسه‌ها وعده کرده است که مطالبات سپرده‌گذاران به آنان بازگردانده شود.

اقدام فوری برای صندوق‌های بازنشستگی

بحران مالی و ورشکستگی صندوق‌های بازنشستگی یکی دیگر از عوامل برگزاری تجمع‌های اعتراضی در ماه‌های گذشته بوده است. برپایه گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، بسیاری از صندوق‌های بازنشستگی در آستانه ورشکستگی قرار دارند.

رئیس جمهوری ایران گفت که ۶۰ هزار میلیارد تومان از بودجه عمومی ایران به صندوق‌های بازنشستگی تخصیص می‌یابد.

علی لاریجانی هم در دیدار با اعضای کمیسیون تلفیق بودجه از نمایندگان خواست که بحران صندوق‌های بازنشستگی را «حل کنند».

کمیسیون تلفیق مجلس ۹۰ هزار تومان اعتبار به صندوق‌های بازنشستگی اختصاص داده است.

فروش اوراق مشارکت متوقف شد

رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین خواستار توقف فروش اوراق مشارکت از سوی استانداری‌ها شد. دولت در لایحه بودجه سال آینده به استانداری‌ها اجازه داده است که برای تامین بخشی از منابع مالی اوراق مشارکت عرضه کنند.

لاریجانی این اقدام را موجب افزایش بدهی‌های دولت دانست و گفت که باید جلوی اوراق مشارکت را بگیریم. دولت پیش‌بینی کرده است که ۳۰ هزار میلیارد تومان از محل فروش اوراق مشارکت درآمد کسب کند.


بیشتر بخوانید:

کلیات لایحه بودجه ۹۷ در کمیسیون برنامه و‌ بودجه مجلس تصویب شد