نشست بين‌المللی استانبول با هدف بررسی پيشرفت‌های امنيتی و اقتصادی افغانستان و جلب همکاری منطقه‌ای برای حل مشکلات اين کشور امروز برگزار شد و به پايان رسيد.

در اين نشست که به ابتکار ترکيه برپا شده است رؤسای جمهور ترکيه، افغانستان و پاکستان و نمايندگان ارشد ۲۶ کشور جهان از جمله آمريکا،‌ روسيه، چين،‌ ‌آلمان، هند،‌ عربستان،‌ امارات متحده عربی، ايران،‌ فرانسه،‌ بريتانيا و استراليا شرکت کردند.

حامد کرزی، رئيس جمهور افغانستان در آغاز اين نشست هشدار داد که دست يافتن به صلح در اين کشور بدون همکاری صادقانه کشورهای منطقه در نبرد با تروريسم امکان‌پذير نيست.

وی گفت: “گروه‌های تروريستی تهديدی جدی برای افغانستان به‌شمار می‌روند. پايگاه‌های امن اين گروه‌های تروريستی در خارج از مرزهای افغانستان قرار دارند و آن‌ها به حملات بی‌رحمانه‌شان عليه افغانستان ادامه می‌دهند.

کرزی افزود: “برای ريشه‌کن کردن آنان به همکاری‌های منطقه‌ای نياز است.”

حامد کرزی در نشست استانبول: برای ريشه‌کن کردن گروه‌های تروريستی به همکاری‌های منطقه‌ای نياز است

عبدالله گل، رئيس جمهور ترکيه نيز گفت که افغانستان در حال حاضر با مشکلات بسياری دست به گريبان است و برای مبارزه با اين مشکلات به همکاری صادقانه منطقه نياز دارد.

وی با منطقه‌ای خواندن مشکل افغانستان گفت که بايد برای برون رفت از اين وضعيت به‌صورت مشترک کار شود و مبارزه با تروريسم شدت يابد.

قرار است حدود ۱۳۰ هزار نيروی خارجی تا سه سال ديگر افغانستان را ترک کنند و در اين مدت مسئوليت تأمين امنيت مناطق مختلف اين کشور به‌شکل تدريجی به نيروهای امنيتی اين کشور سپرده شود.

با آغاز برنامه خروج نيروهای خارجی در ميانه تابستان سال جاری، دولت افغانستان اعلام کرد که تلاش‌های اين کشور برای بستن پيمان استراتژيک با شماری از کشورها از جمله آمريکا بيشتر شده است.

دولت افغانستان بستن اين پيمان‌ها را در راستای توانمند ساختن اين کشور می‌داند اما ايران و پاکستان، دو همسايه بزرگ افغانستان که همواره از سوی ناتو و آمريکا به دخالت در امور اين کشور، به‌ويژه کمک تسليحاتی و مالی به طالبان، متهم شده‌اند؛ به‌شکل آشکار و پنهان با اقدام افغانستان مخالفت کرده‌اند.

حامد کرزی در بخشی از سخنان خود در نشست استانبول با اشاره به اين روابط گفت: “اين پيمان‌های استراتژيک به ضرر هيچ کشور منطقه نخواهد بود.”

وی گفت که افغانستان هيچ‌گاه وارد پيمانی نخواهد شد که تهديدی بر عليه کشورهای منطقه باشد و نقش اين کشور را به‌عنوان يک کشور صلح‌آميز و عضو سازنده در منطقه به‌خطر اندازد.

افغانستان در حال تدارک لوی جرگه، نشست بزرگ سنتی اين کشور با حضور صدها تن از نمايندگان اقشار مختلف مردم است تا در مورد بستن پيمان استراتژيک با آمريکا به دولت اين کشور مذاکره کنند.

نشست بين‌المللی استانبول با هدف جلب همکاری منطقه‌ای برای حل بحران افغانستان در حالی برگزار شد که رابطه غرب و به‌ويژه آمريکا با پاکستان رو به سردی گراييده و روابط با ايران، ديگر همسايه بزرگ افغانستان نيز در بدترين وضعيت خود طی سی سال گذشته قرار دارد.

نشست بين‌المللی استانبول در پايان روز با انتشار بيانيه‌ای به‌کار خود پايان داد.

در اين بيانيه کشورهای شرکت‌کننده ضمن اعلام عدم دخالت در امور يکديگر بر کمک در راه مبارزه با تروريسم تأکيد کردند.

اين کشورها همچنين از پيشرفت اقتصادی افغانستان پشتيبانی کردند.

در ماه مارس آينده نيز قرار شد نشست ديگری در تاجيکستان برگزار شود.