مسئولان دولت جمهوری اسلامی ايران بار ديگر ضمن ابراز مخالفت با سياستهای کنترل جمعيت در ايران، خواستار حذف کتاب “تنظيم خانواده” از درسهای دانشگاهی شدند.
زهرا سجادی، معاون امور زنان و خانواده مرکز امور زنان رياست جمهوری، به خبرگزاری مهر گفته است اگر کتاب “روانشناسی ازدواج و شکوه همسرداری” در دانشگاههای ايران تدريس نمیشود، دستکم کتاب “تنظيم خانواده” از واحدهای دانشگاهی حذف شود.
سجادی کتاب تنظيم خانواده را “مروج فرهنگ غرب” معرفی کرد و در همين حال هرگونه نقد به کتاب “شکوه همسرداری” را اشتباه و برخلاف سخنان آيتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی دانست.
پيش از اين قرار بود کتاب “روانشناسی ازدواج و شکوه همسرداری” از ترم بهمنماه بهجای کتاب “تنظيم خانواده” در دانشگاههای ايران تدريس شود که اين موضوع با مخالفت بعضی از کارشناسان و نهادهای قانونگذار نظير مجلس و مجمع تشخيص مصلحت نظام روبهرو شد.
قانون جمعيت و تنظيم خانواده در ايران دوم خردادماه ۱۳۷۰ خورشيدی تأييد و تصويب و همان سال به سازمانهای مربوطه از جمله وزارت علوم و آموزش و پرورش برای تهيه کتابهای دانشگاهی ابلاغ شد.
دولت دهم در پی سياستهای خود مبنی بر مبارزه با کاهش جمعيت در تلاش بود تا با حذف کتاب “تنظيم خانواده” در ترم جديد، کتابی کاملأ متفاوت برای دانشجويان تدريس شود
کتاب “تنظيم خانواده” پس از اصلاحات متعدد از سوی کارشناسان علوم، امسال با تغييرات جديد به دانشجويان ارائه شد، اما دولت دهم در پی سياستهای خود مبنی بر مبارزه با کاهش جمعيت در تلاش بود تا با حذف اين کتاب در ترم جديد، کتابی کاملأ متفاوت برای دانشجويان تدريس شود.
معاون امور زنان و خانواده مرکز امور زنان رياست جمهوری در ادامه نقش مشکلات اقتصادی در تعداد فرزند را “کم تآثير” عنوان کرد و گفت: “در ايران سرمايه، زمين و آب زيادی وجود دارد، پس نبايد به اين بهانه سياست تکفرزندی را برای جوانان ترويج کرد.”
سجادی با اشاره به آنکه “رشد منفی جمعيت در ايران باعث آسيبپذيری در آينده خواهد شد” اين رشد را به دليل “تحت تأثير قرار گرفتن تبليغات دشمنان برای داشتن تکفرزند” اعلام کرد و آن را “ازرشی غربی” خواند.
مخالفت با تنظيم خانواده از سياستهای دولت محمود احمدینژاد، رئيس جمهور ايران، بهويژه در دو سال گذشته بوده، که با انتقادهای گوناگونی روبهرو شده است.
چندی پيش محمود احمدینژاد با اظهارات خود در برنامه زنده تلويزيونی “بدون حاشيه” شعار مطرح “دو بچه کافی است” که به دنبال سياستهای کنترل جمعيت در دهه ۷۰ از سوی مقامهای ايران مطرح شده بود را زير سوال برد و آن را يک شعار غربی دانست.
کارشناسان اقتصادی معتقدند که زاد و ولد فراوان در ايران در دهههای ۱۳۵۰ و ۱۳۶۰ خورشيدی، موجب افزايش رشد جمعيت و در نهايت انفجاری از جمعيت شد که حاصل آن را در دهه ۱۳۸۰ با افزايش ميزان بيکاری و کاهش اشتغال و به تبع آن افزايش نابسامانیهای اجتماعی شاهد هستيم.
کارشناسان همچنين معتقدند زمانی میتوان از ضرورت افزايش جمعيت سخن گفت و با شعار کاهش جمعيت مخالفت کرد که رفاه کافی برای جمعيت فعلی وجود داشته باشد.
احمدینژاد در آن اظهارات با تأکيد بر اينکه “يک ملت بايد ادامه پيدا کنند و نبايد قطع شوند”، خطاب به حاميان طرح کاهش جمعيت گفته بود: “برخیها خيال میکنند ما روزی مردم را میدهيم در حالی که اين بسيار اشتباه است هر چند ما نيز بايد مديريت کرده و نگذاريم بهداشت و آموزش از بين برود. “
رئيس دولت ايران با ذکر روايتی از پيامبر اسلام مبنی بر اينکه “نبايد بهخاطر فقر فرزندان خود را بکشيم” از سکوت علمای اسلام در اينباره انتقاد کرده و گفته بود: “بنده تعجب میکنم که چرا علما در اين خصوص سکوت کردهاند. اين چه زندگی است که برای ما تعريف کردند؟ خود غربیها مگر با سياست کنترل جمعيت به سعادت رسيدهاند که ما آن را دنبال کنيم؟”
اين اظهارات احمدینژاد با واکنشهايی همراه شد.
بخش پژوهشهای استراتژيک مجمع تشخيص مصلحت نظام ۱۴ دیماه سال گذشته در واکنش به اظهارنظرها و تأکيدهای محمود احمدینژاد برای افزايش جمعيت در ايران، با انتشار گزارشی تحقيقی، اعلام کرد که “سياستهای کنترل جمعيت نبايد کنار گذاشته شود.”
رضا صالحی اميری، معاون پژوهشهای فرهنگی و اجتماعی مرکز تحقيقات پژوهشهای استراتژيک مجمع تشخيص مصلحت نظام نيز اعلام کرد بر اساس تحقيقاتی که در اين مجمع انجام شده، تئوری افزايش جمعيت در ايران با محاسبات دقيق علمی رد شده است.
مسعود پزشکيان، وزير بهداشت دولت اصلاحات نيز گفته بود: “مجلس هر چه سريعتر بايد وارد مباحث مطرح شده از سوی احمدینژاد درباره افزايش جمعيت و سياستهای تشويقی اعلام شده در اين زمينه شود در غير اين صورت ممکن است برای جلوگيری اين تصميمات اشتباه دير شود.”
اين نماينده مجلس تأکيد کرده بود: “دولت مشکلات افراد بيکار جامعه که درصد بالايی را تشکيل میدهند را حل کند، جمعيت صد ميليونی پيشکش.”