روسیه روند خروج نظامیان خود از خاک سوریه را آغاز کرد. با این حال کرملین گفته است که حضور نظامی خود در پایگاه هوایی حمیمیم و پایگاه دریایی طرطوس را حفظ می‌کند تا در صورت ظهور دوباره «تروریست‌ها» با آن‌ها مقابله کند. دغدغه دیگر مسکو انجام اقدامات تروریستی داعش در خاک روسیه است.

نیروهای نظامی روسیه دو سال است که در سوریه به سرمی‌برند.
نیروهای نظامی روسیه دو سال است که در سوریه به سرمی‌برند.

به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، در پی دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه مبنی بر خروج نظامیان این کشور از سوریه، روز سه‌شنبه ۱۲ دسامبر / ۲۱ آذر نخستین گروه از سربازان روسی به کشورشان بازگشتند.

یک گردان پلیس نظامی روسیه با دو هواپیمای نظامی وارد فرودگاه شهر ماخاچ‌قلعه، واقع در مرکز جمهوری داغستان شدند.

همچنین خدمه بمب‌افکن‌های Tu-22M3 روسیه نیز وارد فرودگاه نظامی اوستیای شمالی شده و از آن‌جا به پایگاه‌های دائمی خود باز خواهند گشت.

ولادیمیر پوتین روز گذشته (دوشنبه) در سفر اعلام نشده‌اش به لاذقیه سوریه به‌طور رسمی پیروزی بر گروه «دولت اسلامی» (داعش) را اعلام کرد و دستور داد که بخش عمده نیروهای این کشور پس از دو سال از خاک سوریه خارج شوند.

نخستین بار روز چهارشنبه ۳۰ سپتامبر ۲۰۱۵ جنگنده‌های نیروی هوایی روسیه خودروهای نظامی، مراکز ارتباطی و انبارهای اسلحه، مهمات و سوخت متعلق به داعش را اطراف حمص بمباران کردند. این حمله سرآغاز حضور رسمی نیروهای نظامی روسیه در سوریه بود.

«احتمال بازگشت تروریست‌ها»

دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز سه‌شنبه نگهداری دائم دو پایگاه روسی را تأیید کرد و گفت نباید نیاز حمله مجدد به «تروریست‌ها» را نادیده گرفت.

پسکوف گفت: «رئیس‌جمهور (پوتین) تأکید کرده که تروریست‌ها ممکن است وسوسه شوند که دوباره خود را در سوریه نشان دهند. اگر چنین موردی پیش بیاید باشد، آن‌ها با حملات خود نابود می‌کنیم.»

در همین حال الکساندر بورتینیکوف، رئیس سرویس امنیت فدرال روسیه نیز روز سه‌شنبه اعلام کرد که داعشی‌هایی که در سوریه جنگیدند «تهدیدی واقعی» برای روسیه به شمار می‌آیند زیرا شماری از آن‌ها می‌توانند برای بازگشت خود را آماده کنند.

بورتینیکوف افزود احتمال آن‌که افراط گرایان آسیای مرکزی در مراسم سال نو و یا کارزار ریاست جمهوری ۲۰۱۸ روسیه دست حملات تروریستی بزنند وجود دارد.

بورتینیکوف همچنین گفت در همین رابطه سرویس امنیت فدرال روسیه گروهی از این افراد را در مسکو شناسایی و بازداشت کرده و از آن‌ها مواد منفجره، سلاح‌ و مهمات به‌دست آمده است.

دو گروه تروریستی نیز که به‌گفته رئیس سرویس امنیت فدرال روسیه از خارج از کشور توسط رهبران داعش هدایت می‌شدند در روزهای نهم و یازدهم دسامبر (۱۸ و ۲۰ آذر جاری) دستگیر و یک گروه نیز در یکی از شهرهای کریمه شناسایی و بازداشت شدند.

وزیر اطلاعات ایران: داعش همچنان وجود دارد

از سوی دیگر محمود علوی، وزیر اطلاعات ایران درباره حضور داعش در منطقه خاورمیانه گفت «[گروه‌های تروریستی] به دنبال تصاحب زمین در کشورهایی همچون افغانستان، پاکستان، آسیای میانه و هر جای دیگری که برای آن‌ها امکانش فراهم بشود، هستند تا ایده خلافت خود را احیا کنند.»

علوی در همین حال افزود: «امروز جریان‌های تروریستی در منطقه همچون داعش ضربه‌های اساسی خورده‌اند. آن‌ها امروز حاکمیت در زمین خود را از دست داده‌اند ولی همچنان وجود دارند و سلاح‌های خود را بر زمین نگذاشته‌اند.»

او آمریکا، کشورهای غربی و عربستان سعودی را عامل گسترش گروه‌های تروریستی در منطقه خاورمیانه خواند و «رهبری» ایستادگی در برابر آن‌ها را جمهوری اسلامی ایران دانست.

ایران و روسیه در سال‌های اخیر در سوریه حضور نظامی داشتند و با یکدیگر همکاری کردند.

مردادماه سال گذشته، برای نخستین بار در تاریخ ایران، با مصوبه شورای عالی امنیت ملی ایران، جت‌های سوخو-۳۴ نیروی هوایی روسیه، پس از برخاستن از پایگاه همدان، حملاتی هوایی علیه اهداف داعش در دیرالزور انجام دادند.

آمریکا در اعتراض به این عملیات گفته بود روسیه بر خلاف ادعایش بیشتر مخالفان غیراسلام‌گرای دولت بشار اسد را هدف می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: