محمود بهمنی، رئیس کل بانک مرکزی ایران میگوید نرخ تورم در ایران به ۱۸ درصد رسیده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، رئیس کل بانک مرکزی ایران در مراسم تجلیل از صادرکنندگان نمونه گفت که وقتی نرخ تورم به ۱۸ درصد رسیده است چگونه انتظار داریم سود سپرده بانکی شش درصد باشد.
این اظهارات در شرایطی بیان میشود که پیش از این بهمنی نرخ تورم در مرداد ماه را ۱۷/۳ درصد اعلام کرده و گفته بود که نرخ تورم در ایران کاهش یافته است. تیرماه امسال در حالی که دولت اعلام کرده بود نرخ تورم محرمانه است سرانجام عادل آذر، رئیس مرکز آمار ایران در جمع نمایندگان مجلس اعلام کرد که نرخ تورم ۱۹/۷ درصد است.
این تناقض در آمارهای ارائه شده از سوی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران سبب شد تا دولت اعلام کند که بعد از این مرکز آمار مرجع رسمی اعلام شاخصهای آماری چون نرخ تورم و بیکاری است. بانک مرکزی ایران هم علت اصلی تفاوت آمار اعلام شده از سوی این دو مرجع دولتی را به تفاوت اقلام و شاخصهای مورد بررسی در محاسبه نرخ تورم نسبت داد. با این حال بهمنی مرداد ماه اعلام کرده بود که دولت نرخ تورم را کنترل کرده و در ماههای آینده آن را کاهش خواهد داد.
پیش بینی اکونومیست از افزایش نرخ تورم در ایران
تازهترین نرخ تورم در ایران از زبان یک مقام دولتی در شرایطی بیان میشود که تازهترین پیشبینی واحد اطلاعات اکونومیست هم از افزایش نرخ تورم ایران در سال جاری و کاهش آن در سالهای آینده خبر میدهد.
تیرماه امسال در حالی که دولت اعلام کرده بود نرخ تورم محرمانه است سرانجام عادل آذر، رئیس مرکز آمار ایران در جمع نمایندگان مجلس اعلام کرد که نرخ تورم ۱۹/۷ درصد است
بر اساس پیش بینی اکونومیست نرخ تورم ایران در سال جاری افزایش زیادی داشته و از ۱۰/۱ به ۱۷/۸ درصد خواهد رسید. به اعتقاد این واحد، نرخ تورم ایران در سال جاری بالاترین میزان از سال ۸۷ بوده و انتظار میرود که از سال آینده روند نزولی در پیش بگیرد. اکونومیست برای نرخ تورم ایران در سال آینده رقم ۱۶/۵ درصد را پیشبینی کرده و معتقد است که این شاخص در سال ۹۲ به ۱۶ درصد کاهش خواهد یافت. برای نرخ تورم کشورمان در سال ۹۳ رقم ۱۵/۶ درصد پیشبینی شده و عنوان شده است که این نرخ با کاهش خوب در سال ۱۳۹۴ برابر با ۱۳ درصد خواهد بود.
یارانهها عامل افزایش نرخ تورم
از نگاه اکونومیست هدفمندی یارانهها عامل افزایش نرخ تورم در ایران به شمار میآید. این موسسه اعلام کرده است که حذف یارانهها موجب افزایش قیمت سوخت و اقلام خوراکی در ایران شده است.
پیش از این محمد رضا فرزین، سخنگوی کارگروه طرح تحول اقتصادی دولت اعلام کرده بود که ۳/۸۸ درصد تورم در کشور ناشی از هدفمندی یارانهها است. اما علی آقا محمدی، معاون اقتصادی معاون اول رئیس جمهور ایران پیش از این به ایسنا گفته بود که برخلاف برخی پیشبینیها، هدفمندی یارانهها با شوک قیمتی در بازار و تورمهای بزرگ همراه نبود و اگر برنامه هدفمندی یارانهها درست اجرا شود، قیمتها دوباره تعدیل میشود.
همچنین محمدرضا خباز، نماینده مجلس شورای اسلامی ایران اردیبهشت ماه امسال در گفتوگو با پایگاه خبری “خانه ملت” گفته بود: “پیشبینی میشود در سالگرد اجرای قانون هدفمندی یارانهها نرخ تورم در ایران به ۴۰ درصد برسد.”
به گفته این نماینده مجلس دولت برای کنترل تورم از بودجه عمرانی کشور میکاهد و آن را به بازار نقدینگی تزریق میکند تا با این شیوه تورم را کنترل کند.
حذف یارانه های دولت به ملت نه خذف یارانه های ملت به دولت – زیرا هنوز دولت بر روی کالاهائی مانند اتوموبیل چند برابر قیمت واقعی از مردم اخاذی می کند – سبب بالا رفتن تورم شده و خواهد شد که با واردات کالاهای چینی سبب افزایش ورشکستگی تولید کنندگان داخلی و ضرورتا افزایش بیکاری نیز خواهد شد . اما از سوی دیگر آن چیزی را که تحلیل گران مورد توجه قرار نمی دهند بالا رفتن هزینه های دولتی ست که سبب خواهد شد تا دولت کالاهای انحصاری خودش را نیز افزایش دهد کسری بودجه های دولت و تنها منبع تامین این کسری منابع مردمی ست از اینرو تورم دائما رو به افزایش است . و این میل به افزایش چشم اندازی برای کاهش باقی نخواهد گذاشت .
کاربر مهمان فرهاد - فریاد / 24 October 2011