احمد شهيد، گزارشگر ويژه سازمان ملل در مورد وضعيت حقوق بشر در ايران گفت از گزارش خود مطمئن است و مقامات ايرانی سه هفته اين گزارش را در اختيار داشتند اما هيچ نظری ندادند.
به گزارش کمپين بينالمللی حقوق بشر در ايران، يک روز پس از آنکه احمد شهيد، گزارشگر ويژه سازمان ملل در مورد وضعيت حقوق بشر در ايران گزارش خود را بهشکل رسمی به کميته سوم مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کرد، وی در يک نشست رسانهای به سئوالات خبرنگاران پاسخ گفت.
احمد شهيد چند روز پيش نخستين گزارش خود را درباره وضعيت حقوق بشر در ايران منتشر نمود.
وی در اين گزارش از “نحوه رفتار ايران با فعالان جامعه مدنی و بازداشتها، آزاد نبودن اجتماعات، بیتوجهی به حقوق زنان و اقليتهای قومی و مذهبی، مجازات اعدام و بازداشت به دليل ارتباط با نهادهای خارجی” به عنوان موارد عمده “نقض حقوق بشر” در ايران نام برده بود.
احمد شهيد در نشست رسانهای خود در مورد چگونگی جمعآوری اطلاعات در مورد وضعيت حقوق بشر در ايران گفت با وجودی که مقامات ايرانی اجازه سفرش به اين کشور را ندادند اما او اطلاعات بسياری را از طريق منابع مختلف، از جمله افراد يا سازمانهای موثق ديگر تهيه کرده است.
وی افزود اين اطلاعات را در اختيار دولت ايران قرارداده است تا به موارد ذکر شده در آن پاسخ دهد و اگر بیدقتیای در آن هست و يا تفسير متفاوتی از اين موارد دارند، آنها را مطرح سازند.
احمد شهيد گفت در مدت سه هفتهای که گزارش به دولت ايران ارسال شد، هيچ پاسخی دريافت نکرده است
گزارشگر ويژه سازمان ملل تأکيد کرد در مدت سه هفتهای که گزارش به آنها ارسال شد، هيچ پاسخی دريافت نکرده است.
وی همچنين گفت اطلاعاتی که در گزارشاش آمده قابل استناد هستند و از آنها مطمئن است.
احمد شهيد اعلام کرد که همچنان منتظر است مقامات جمهوری اسلامی ايران با وی برای ورود به کشور همکاری کنند و اين همکاری با ملاقات وی با افرادی که به گزارش او مربوط هستند همراه شود.
وی گفت مايل است اين گزارش در اختيار مجلس ايران قرار گيرد.
گزارشگر ويژه سازمان ملل افزود با وجودی که در انتظار همکاری با دولت ايران است اما فقدان چنين همکاریای مانع از پيشبرد فعاليت او نخواهد شد و وی همچنان برای تهيه و تنظيم ادامه گزارش خود میتواند از ايرانيان و سازمانهای غيردولتی موثق استفاده کند.
احمد شهيد افزود درست است که به ايران سفر نکرده اما در عصر ارتباطات میتوان اطلاعات بسياری را در مورد ايران بهدست آورد.
او گفت بسياری از اين اطلاعات از سوی منابع دولتی ايران منتشر میشوند و بسياری نيز توسط ايرانیهای داخل و خارج از ايران و سازمانهای بينالمللی موثق.
به گفته وی اين افراد و سازمانها ارتباط نزديک با داخل ايران دارند و اين امکان را داشتهاند که از طريق تلفن و فاکس با او تماس بگيرند.
احمد شهيد در بخش ديگری از نشست رسانهای خود تأکيد کرد که گزارش فوق مقطعی بوده و زمان محدودی برای تهيه آن داشته است و به همين خاطر هنوز مواردی همچون اسامی افرادی که در رويدادهای پس از دهمين دوره انتخابات رياست جمهوری در ايران کشته شدند، در آن نيامده است اما اين مورد در گزارشهای آينده خواهد آمد.
او در همين حال افزود که نامه برخی از خانوادههايی که فرزندانشان را در جريان رويدادهای پس از انتخابات از دست دادهاند دريافت کرده و آنها را خوانده است.
انتشار گزارش احمد شهيد در مورد وضعيت حقوق بشر در ايران واکنشهايی را در ميان مقامات ايرانی برانگيخته است.
آيتالله صادق لاريجانی، رئيس قوه قضائيه ايران، روز چهارشنبه ۲۷ مهرماه جاری در نشست مسئولان قضايی ايران اين گزارش را “سخيف، ناصحيح و غيرمستند” خواند.
آيتالله لاريجانی گفت: “از جمله موارد مهم کاستیهای اين گزارش و بلکه سخافت آن، اين (است) که اين گزارشگر تقريباً تمام دعاوی معارضان و معاندان نظام را مطرح کرده است.”
رئيس قوه قضائيه، احمد شهيد را متهم کرد که در اين گزارش “بیطرفی را رعايت نکرده است.”
در همين حال محمدکريم عابدی، نايب رئيس کميته حقوق بشر مجلس ايران اعلام کرد اين کميته از احمد شهيد نزد قوه قضائيه شکايت میکند.
وی دليل اين شکايت را “يکسويه بودن” اين گزارش و تهيه شدن آن “تحت مديريت صهيونيسم بينالملل” اعلام کرد.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در فروردين سال جاری تصميم گرفت يک گزارشگر ويژه برای ايران تعيين کند. اين شورا در خرداد امسال احمد شهيد، وزير امور خارجه پيشين مالديو را به عنوان گزارشگر ويژه حقوق بشر در ايران انتخاب کرد.