مجتبا یوسفیپور – در هفتهای که گذشت، شایعه حضور آنجلینا جولی در ایران و دعوت از او برای بازی در یک فیلم ایرانی رسانههای خبری در ایران را تحت تأثیر قرار داد، چنانکه بسیاری از رسانهها فراموش کردند خبر محکومیت سنگین برخی از سینماگران ایرانی را بازتاب دهند.
البته ممکن است جنجالها بر سر آنجلینا جولی اصلاً به این قصد به وجود آمده باشد که خبر محکومیت سینماگران در داخل ایران بازتاب چندانی نیابد. به هر حال، در گزارش این هفته مروری داریم بر این خبرها به همراه آخرین خبرهای تولید و اکران سینمای ایران، و البته در “حاشیه هفته” به موضوع فاحشهخانهای! که برادران ارزشی از آن درآمدهای میلیونی کسب میکنند هم اشارهای خواهیم کرد.
گوهر شبچراغی به نام سینمای مستقل
امسال در سال ۱۳۹۰ (۲۰۱۱) سینمای مستقل ایران حضور پررنگی در جشنواره فیلم “آسیاپاسیفیک” (Asian Pacific Film Festival) داشته است. این جشنواره که به رقابت تولیدات سینمای دو قاره آسیا و اقیانوسیه اختصاص دارد، هر سال در یک کشور برگزار میشود. امسال با اعلام نامزدها، دو فیلم ایرانی “جدایی نادر از سیمین” ساخته اصغر فرهادی و “به امید دیدار” ساخته محمد رسولاف با بیشترین تعداد نامزدی در صدر فهرست نامزدها قرار گرفتند.
“جدایی نادر از سیمین” با نامزدی در رشتههای بهترین فیلم سال، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اول مرد (پیمان معادی) و بهترین فیلمنامه و فیلم “به امید دیدار” در رشتههای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی و بهترین بازیگر نقش اول زن (لیلا زارع)، نامزد دریافت جایزه از این جشنواره هستند. فیلم “باد و مه” به کارگردانی محمدعلی طالبی نامزد دریافت جایزه بهترین فیلم کودک و نوجوان این جشنواره شده است.
پوستر فیلم “به امید دیدار” ساخته محمد رسولاف، فیلمسازی که به زندان محکوم شده است
اینروزها رسانههای داخل و خارج در حالی خبر افتخارآفرینیهای سینمای ایران را تیتر اول صفحات هنری خود می کنند که محمدرسولاف، کارگردان فیلم “به امید دیدار” به تازگی برای ساخت فیلمهایش از سوی دادگاه به مجازات حبس محکوم شده است! در این سالها سینمای مستقل ایران چون گوهر شبچراغی در دل ظلمات سانسور و توقیف از موانع گذشته و به درخشیدن خود ادامه داده است. پز تبلیغاتی این درخششها را اما دولتمردان میدهند و تاوان و مجازاتش را هنرمندان تحمل میکنند.
…و جشنواره همچنان یتیم کودک!
این هفته سخنان احمد میرعلایی، دبیر جشنواره فیلم کودک از مهمترین خبرهای هفته بود. پیشتر اعلام شده بود که بالاخره امسال جشنواره فیلم کودک قرار است در شهر اصفهان برگزار شود و وعده داده شده بود که دستکم تا پنج سال آینده این جشنواره در این شهر خواهد ماند. اما این هفته در اظهاراتی عجیب، میرعلایی دبیر این جشنواره گفت: “در صورتی که مسئولان استان اصفهان به تعهدات خود در قبال برگزاری جشنواره در حد ظرفیت استان و در شأن یک جشنواره بینالمللی به ویژه در بخش اکران عمل نکنند، پنج روز مانده به آغاز مراسم افتتاحیه، این جشنواره را در تهران برگزار میکنیم. برگزاری باشکوه جشنواره فیلم کودک تنها با تعلق خاطر مسئولان برگزارکننده آن امکانپذیر است و ما هرگاه حس کنیم که استان اصفهان تمامقد برای میزبانی این جشنواره آمادگی ندارد، از برگزار شدن جشنواره بینالمللی فیلم کودک و نوجوان در این استان منصرف میشویم.”
پروانههای جشنواره فیلم کودک همچنان سرگردان و نگران و نامطمئن از مکان برگزاری جشنواره امسال!
به گفته میرعلایی، یکی از این تعهدات اختصاص یک سالن ویژه برای نمایش فیلمهای کودک با کیفیت بالا و همچنین تجهیز دیگر سالنهای سینماست که گویا هنوز این تعهدات از جانب شهرداری اصفهان عملی نشدهاند. میرعلایی یکی از دلایل این اتفاق را تداخل اکران فیلمها اعلام کرده است. او همچنین گفته است که به تازگی در سفری به مشهد، تفاهمنامهای با مؤسسه آفرینشهای آستان قدس رضوی برای اختصاص و تجهیز سالن سینمایی با امکانات سهبعدی برای نمایش فیلمهای کودک در این شهر امضاء کرده است. به هرحال، با اینکه تنها کمتر از یک ماه به برگزاری جشنواره فیلم کودک مانده است، همچنان حاشیههای آن ادامه دارد و هیچکس نمیداند که بالاخره این جشنواره امسال برگزار می شود یا نه؟ و اگر برگزار میشود در کدام شهر؟
آنجلینا: این آنجلینای خبرساز
شاید بتوان شایعه حضور و بازی آنجلینا جولی در فیلمی ایرانی را داغترین خبر هفته گذشته نامید. خبری که بازتاب بسیاری داشت و سینماگران بسیاری سعی کردند تا به نوعی خود را با آن مرتبط کرده و در هیاهوی ایجاد شده پیرامون این خبر، نام خود و یا فیلم در دستساختشان را بر سر زبانها بیندازند.
بعد از علیرضا رئیسیان که گفته شده بود آنجلینا جولی قرار است تا در فیلم او بازی کند، حال مسعود دهنمکی اعلام کرده است که علی سرتیپی نخستینبار پیشنهاد بازی آنجلینا جولی در فیلم جدید او یعنی “رسوایی” را داده و اسپانسرهایی هم برای حضور جولی در ایران معرفی کرده بود، اما دهنمکی پاسخ داده :”در همان ابتدای امر به آقای سرتیپی عدم تمایل خودم را اعلام کردم تا به اسپانسرها منتقل کند.” تصور تیتری مانند “آنجلینا جولی در فیلمی از مسعود دهنمکی” خندهدار است، چه رسد به اینکه واقعاً چنین اتفاقی بیفتد! به هرحال، ظاهراً دروغ گفتنهای مصلحتی از این دست اینروزها مشکلی ندارد.
اما از آن طرف علیرضا سجادپور، معاونت نظارت و ارزشیابی وزارت ارشاد سفر آنجلینا جولی به ایران و بازیاش در یک فیلم ایرانی را تکذیب کرد. سجادپور با بیان اینکه معمولاً به خبرهای منتشرشده در رسانهها واکنشی نشان نمیدهد، افزود: “این خبر تنها یک موجسازی رسانهای بیاساس و بدون اعتبار است، زیرا در صورت افتادن چنین اتفاقی باید به صورت رسمی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ابلاغ شود.” به گفته او تاکنون هیچ درخواست و یا نامه رسمی در این زمینه به وزارت ارشاد ارسال نشده است.
آنجلینا جولی، سوپراستاری که شایعه حضورش در ایران سینماگران ارزشی را به جنبوجوش انداخته است!
و البته همانطور که پیشبینی میشد، این ماجرا گویا فقط یک حربه تبلیغاتی ساده بود تا نام یک پروژه را بر سر زبانها بیندازد. چرا که علی سرتیپی، تهیهکنندهای که نخستینبار خبر حضور آنجلینا جولی را در ایران داده بود سرانجام اعلام کرد: “بعد از بررسی تمامی شرایط و جوانب موجود، بنده به عنوان مدیر عامل فیلمیران و نیز دستاندرکاران فیلم به این نتیجه رسیدیم که در حال حاضر امکان همکاری با آنجلینا جولی وجود ندارد، لذا درخواست اسپانسر پذیرفته نشد و مذاکرات متوقف شد.” و البته به قول خود دوستان، انشاءالله که همینگونه بوده و کسی هم درین میان البته دروغ نمیگوید! وگرنه وقتی هنوز برای حضور بازیگران مرد سینمای آمریکا در ایران شک و شبهه است، چطور میشود انتظار داشت ستارهای مانند آنجلینا جولی در فیلمی ایرانی ظاهر شود؟
البته اگر فکر کردهاید که جنجالهای حاصل از شایعه حضور آنجلینا جولی به همین جا خاتمه مییابد، اشتباه میکنید! حاشیه این هفته را نیز بخوانید تا ببینید این ستاره سکسی سینمای آمریکا، به ایران سفر نکرده چه آتشی سوزانده است!
خبرهای کوتاه
هفته گذشته بعد از حدود سه هفته بازداشت، سه نفر از مستندسازان بازداشتشده با قید وثیقههای سنگین آزاد شدند. ناصر صفاریان با وثیقهای ۲۰۰ میلیون تومانی به همراه محسن شهرنازدار بعدازظهر روز یکشنبه و هادی آفریده، شامگاه چهارشنبه به قید وثیقه آزاد شدند. هنوز خبری از وضعیت مجتبی میرطهماسب و کتایون شهابی دو مستندسازی که همچنان در بازداشت به سر میبرند، منتشر نشده است.
اما از خبرهای بد این هفته، محکومیت مرضیه وفامهر، بازیگر سینما به ۹۰ ضربه شلاق و یک سال حبس برای بازی در فیلم “تهران من، حراج” بود. این حکم با اعتراض وکیل این بازیگر روبرو شده و برای رسیدگی مجدد به دادگاه تجدید نظر ارسال گردیده است.
جعفر پناهی به شش سال و محمد رسولاف به یک سال حبس تعزیری محکوم شدند
اما در ادامه خبرهای بد، تأئید حکم جعفر پناهی و محمد رسولاف دو فیلمساز شناختهشده ایرانی در دادگاه تجدید نظر است. به گزارش هرانا، جعفر پناهی به شش سال حبس به همراه ۲۰ سال محرومیت از ساخت و کارگردانی هر نوع فیلم و نوشتن فیلمنامه و هر نوع مصاحبه با رسانههای نوشتاری و شنیداری و دیداری داخلی و خارجی و خروج از کشور جز برای سفر حج و یا درمان ضروری با تودیع وثیقه محکوم شد. اما حکم محکومیت رسولاف از شش سال به یکسال کاهش پیدا کرده است.
خبرهای تولید
به گزارش کافه سینما، از هفته گذشته فیلمبرداری فیلم “چشم تو چشم” اولین ساخته حمید امجد نویسنده و کارگردان تئاتر آغاز شده است. در این فیلم که یک طنز اجتماعیست، رضا کیانیان، رامبد جوان، افشین هاشمی، فرزین محدث و رضا بهبودی نقشهای اصلی را بازی میکنند. باید دید آیا امجد در عرصه کارگردانی سینما نیز میتواند چون تئاتر موفق ظاهر شده و با استقبال تماشاگران و منتقدان روبرو شود یا نه؟ او پیشتر بازی در سینما را با ظاهر شدن در برابر دوربین بهرام بیضایی در فیلم “مسافران” آزموده بود.
فرزاد موتمن که به تازگی مجوز ساخت فیلم جدیدش “خوابگردها” را دریافت کرده است، از آغاز فیلمبرداری این فیلم با بازی رضا کیانیان در نیمه آبانماه خبر داد. به گفته او فیلم یک دارم عاشقانه و ساده است و پیشتولید آن آغاز شده است.
رضاکیانیان و رامبد جوان: چشم در چشم یکدیگر در فیلمی از حمید امجد
پرویز پرستویی و شهاب حسینی در فیلم “من و زیبا” به کارگردانی فریدون حسنپور همبازی میشوند. این فیلم توسط جواد نوروزبیگی تهیه خواهد شد و دریا آشوری، حدیث میرامینی و رضا ناجی از دیگر بازیگران آن هستند. فیلمبرداری فیلم قرار است از اواسط پائیز در شمال کشور آغاز شود.
فیلمبرداری فیلم “خرمشهر” ساخته مسعود بخشی در شمال تهران ادامه دارد. بابک حمیدیان، پریوش نظریه، مهران احمدی، بهناز جعفری و آهو خردمند از بازیگرانی هستند که در این فیلم جلوی دوربین خواهند رفت. فیلمبرداری این اولین ساخته سینمایی مسعود بخشی از ۱۰ مهر ۱۳۷۰ (۱ اکتبر ۲۰۱۱) در تهران آغاز شده است و قرار است در شیراز ادامه یابد. بخشی پیش از این مستند بلند “تهران انار ندارد” را ساخته است.
خبرهای اکران
برخلاف برنامه اعلامشده، به علت آنکه فیلم “زنان ونوسی، مردان مریخی” هفته گذشته توانست همچنان کف فروش خود را نگاه دارد، اکران فیلم “راه آبی ابریشم” یک هفته به تعویق افتاد. در عوض فیلم “سعادتآباد” ساخته مازیار میری که قرار بود در گروه سینمایی آزادی به نمایش درآید به علت تمدید اکران فیلم “ندارها” هفته اول نمایش خود را بدون سینمای سرگروه آغاز کرد و فیلم “شکارچی شنبه” ساخته پرویز شیخطادی نیز در گروه سینمایی آزاد به نمایش درآمد.
با اتمام نمایش عمومی فیلم “آژانس ازدواج”، از چهارشنبه این هفته (فردا) فیلم سینمایی “مرگ کسب و کار من است” ساخته امیرحسین ثقفی در گروه سینمایی عصر جدید به نمایش درخواهد آمد. پژمان بازغی، ماه چهره خلیلی، امیر آقایی و کامران تفتی بازیگران این فیلم هستند.
لیلا حاتمی در صحنهای از فیلم “سعادت آباد”
اما در نخستین آخر هفته، “یه حبه قند” ساخته رضا میرکریمی توانست شروع خوبی داشته باشد و مسئولان سینما آزادی را وادارد که در روز پنجشنبه یک سانس نمایش نیمهشب به سانسهای نمایش فیلم اضافه کنند تا بتوانند تماشاگرانی را که برخی بلیطهای فیلم را از طریق اینترنت رزرو کرده بودند، راضی راهی خانههایشان کنند. این فیلم در دو روز نخست نمایش خود توانست تا حدود ۳۰ میلیون تومان فروش داشته باشد.
فیلم دیگری که این هفته شروع امیدوارکنندهای داشت، “سعادتآباد” ساخته مازیار میری بود که در دو روز نخست نمایش خود توانست حدود ۵۰ میلیون تومان فروش کند. حال باید دید آیا این دو فیلم میتوانند همچنان تماشاگران را به سینما کشانده و بعد از “جدایی نادر از سیمین” دومین و یا سومین فیلمهای پرفروش غیرکمدی امسال گردند؟
و بالاخره در جدول فروش هفتگی، فیلم کمدی “شیش و بش” با گذر از مرز فروش یک میلیارد تومان در تهران صدرنشین جدول فروش است. بعد از آن “زنان ونوسی، مردان مریخی” قرار دارد که در هشتمین هفته اکران خود توانسته به فروش ۸۰۰ میلیون تومانی در تهران دست یابد. “آژانس ازدواج” در سومین هفته نمایش خود از مرز ۴۵ میلیون تومان عبور کرده است.
حاشیه هفته
حاشیه هفته مربوط میشود به ادامه ماجرای دعوت از آنجلینا جولی برای بازی در فیلمی ایرانی، همان حضوری که پیشتر گفتیم علیرضا سجادپور معاونت نظارت و ارزشیابی خبر آن را دروغ خوانده است.
بعد از مسعود دهنمکی که به هیچوجه حاضر به همکاری با جولی نیست، فرجالله سلحشور، فیلمساز قدرتمند بسیجی نیز از همکاری با جولی امتناع کرده است.
فرجالله سلحشور: سینمای ایران فاحشهخانه است، باید هم برای ادامه فعالیت خود فاحشه بینالمللی بیاورد
ماجرا از این قرار است که ایشان نیز در این بحث خود را وسط انداخته و طبق معمول آسمان و ریسمان را به هم بافته تا شاید بتواند در این میان از این نمد، کلاه سریال موسی خود را بدوزد. ایشان در ارتباط با حضور آنجلینا جولی در یک فیلم ایرانی فرمودهاند: “من به هیچوجه یک تار موی بازیگران ایرانی را با صد بازیگر خارجی عوض نمیکنم. متأسفانه خودباختگی یکی از ویژگیهای سینمای ماست و سینمای ما در برابر سینمای خارجی و حتی در برابر یک زن بدنام احساس کوچکی و حقارت میکند.” البته سلحشور هنوز نگفته که منظورش کدام بازیگران ایرانی است، چرا که حضرت ایشان عموماً در گفتوگوهایشان بهترینهای سینمای ایران را غربزده و ایادی استکبار و همکار صیهونیستها خطاب میکنند و ظاهراً تنها افرادی را قبول دارند که در سریالهای ایشان بازی میکنند.
به هرحال این همه داد و هوار جناب سلحشور ربطی به دفاع از بازیگران ایرانی و سینمای ایران ندارد، بلکه تمام این حرفها بهانه است تا ایشان در نهایت به این نکته برسند که: “باید به مسئولان جمهوری اسلامی و صدا و سیما گفت که اسپیلبرگ هم دارد فیلمی برای حضرت موسی میسازد و این یهودی که برای صهیونیستها کار میکند مأموریت دارد که تأثیر سریالی را که قرار است در ایران ساخته شود کمرنگ کند.” و سرانجام خود را به این نتیجه میرساند که:”مسئولان جمهوری اسلامی اگر به ما امکانات بدهند از این فیلم جلو میافتیم و اگر بودجه و امکانات ندهند ممکن است شکست بخوریم، هرچند اسپیلبرگ از نظر محتوایی نمیتواند موفق باشد.” به زبان بهتر، ایشان دنبال بودجه میلیاردی سریالشان هستند و بس. اگرنه کدام ابلهی باور میکند که آنجلینا جولی بیاید و در فیلمی از دهنمکی و یا سلحشور بازی کند؟ در وضعیتی که برخی از بازیگران ایرانی نیز حاضر به همکاری با این حضرات نیستند و نه از نظر تفکری و شخصیتی و نه از نظر توان فیلمسازی اعتباری برای آنها قائل نیستند، این ادعاها و نه گفتنها بیشتر مصداق گندهگوییست و یادآور حکایت آن گربهای که دستش به گوشت نمیرسید.
نکته دیگر ادعای خندهدار جناب سلحشور است. آیا ایشان واقعاً ساختههایشان را دارای چنان ارزشی میدانند که فیلمسازی مانند اسپیلبرگ توان و انرژی خود را صرف ساخت اثری کند، تنها برای مقابله با او؟ آخر برادر من، اسپیلبرگ تاکنون یکبار هم نام شما را شنیده است و یا وقت و ارزش گذاشته است تا یک فریم از فیلمهای شما را تماشا کند که بخواهد برای خنثی کردن اثر شما فیلمی بسازد؟ پررویی هم البته همه جا حدی دارد! یکی نیست به او بگوید، در پایگاه بسیج و در جمع برادران حرف نمیزنی که هر دروغی خواستی سرهم کنی و مخاطب بیخبر از همه جا هم باور کند. ناسلامتی با رسانههای جمعی مصاحبه میکنید، البته اگر معنای رسانه جمعی را بدانید!
رویا تیموریان: سینمای ایران به دلیل نداشتن سیاستگذاریهای مناسب دچار شرایطی شده است که فردی به خودش اجازه میدهد به حرمت سینمای ایران توهین کند.
البته چنانکه پیداست چناب سلحشور نه معنای رسانه جمعی را میداند و نه از ادب بویی برده است. چرا که حضرتشان بنا به عادت که هر یاوهای بخواهند در مصاحبههایشان میگویند و خبرگزاریهای وابسته هم با آبوتاب منتشر میکنند، اینبار پا را بسیار فراتر از گلیم خود گذاشته و در ارتباط با حضور جولی در مصاحبهای دیگر با خبرگزاری پانا گفته است: “هنرپیشههای زن ایران خودشان یک پا آنجلیانا جولی هستند و سینمای ایران باید هم برای ادامه فعالیت خود فاحشه بینالمللی بیاورد. سینمای ایران فاحشهخانه است، مگر صبح تا شب عکس های هنرمندان چاپ نمیشود. وقتی زنهای ما افتخارشان این است که عکسهای خود را به صورت نیمهعریان در اینترنت بگذارند، یعنی خودشان یک پا آنجلینا جولی هستند.”
البته اینبار این گفتهها بدون واکنش نماندند. برخی از هنرمندان و بازیگران در گفتوگو با رسانهها از گفتههای سلحشور انتقاد کردند. برای مثال رؤیا تیموریان، بازیگر سینما در انتقاد به گفتههای اخیر او گفت:”سینمای ایران به دلیل نداشتن سیاستگذاریهای مناسب دچار شرایطی شده است که فردی به خودش اجازه میدهد به حرمت سینمای ایران توهین کند.” این اتقادها به حدی بالا گرفت که در نهایت سلحشور مجبور به تکذیب گفتههای خود شد و در گفتوگو با خبرگزاری فارس با بیان اینکه گفتههایش بد منعکس شدهاند اعلام کرد که :”ممکن است در بازیگران زن ایران، افراد نابابی هم وجود داشته باشد ولی بسیاری از آنها انسانهای سالم و درستی هستند که به نظرم این اقدام اهانت به خود بازیگران سینمای ایران است.”
از سوی دیگر داوود رشیدی، رئیس انجمن بازیگران خانه سینما اعلام کرد که “اظهارات اخیر فرجالله سلحشور و بیاحترامی وی به بازیگران زن سینمای ایران، در جلسه آینده انجمن بازیگران خانه سینما مورد بررسی قرار خواهد گرفت.” به هرحال امیدواریم اینبار سینماگران به سادگی از کنار توهینهای سلحشور نگذرند و از ترس حامیان پشت پرده او کوتاه نیایند. اگر هنرمندان به اینگونه سخنان اعتراض کنند، در آینده هر کس که از راه برسد به خودش اجازه نمیدهد هر چه که از دهنش درآید، نثار هنرمندان زحمتکش سینمای ایران کند.
عکس نخست: جعفر پناهی، مرداد ماه سال گذشته در تهران
در همین زمینه:
::سلحشور، آنجلينا جولی و اعتراض زنان بازيگر سينمای ايران::
::محکومیت مرضیه وفامهر، بازیگر سینما به یک سال حبس و ۹۰ ضربه شلاق::
::حکم قطعی جعفر پناهی و محمد رسولاف صادر شد::
::مقالات سینمایی مجتبا یوسفی پور در رادیو زمانه::
پیشپرده فیلم “سعادتآباد”
مال امروز و دیروز نیست. سینمای ایران از قدیم هم فاحشه خانه بود. تعارف که نداریم. بپرسید ببینیند بعضی بازیگران با چه شگردهایی ترقی می کنند.
کاربر مهمان / 20 October 2011