در مذاکرات صلح ژنو قانون اساسی تازه‌ای برای سوریه تدوین و تاریخ انتخابات ریاست جمهوری در این کشور مشخص می‌شود. وزیر خارجه آمریکا در ژنو با نماینده سازمان ملل دیدار کرد. رکس تیلرسون یک بار دیگر به تأکید گفت که بشار اسد و خانواده‌اش هیچ نقشی در آینده سوریه ایفا نخواهند کرد. او درباره نقش ایران در شکست داعش در سوریه هم گفت ایران فقط از موفقیت روسیه و آمریکا در سوریه سوءاستفاده کرد.

رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا و استفان دی‌میستورا فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، ژنو ۲۶ اکتبر

وزیر خارجه آمریکا که سفر یک هفته‌ای‌اش به عربستان سعودی، قطر، عراق، افغانستان و هند را به پایان رسانده، پنجشنبه ۲۶ اکتبر در راه بازگشت به ایالات متحده امریکا وارد ژنو شد. رکس تیلرسون بعد از دیدار و گفت‌وگو با استفان دی‌میستورا، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، درباره نقش بشار اسد در آینده سوریه، در ژنو در جمع خبرنگاران گفت:

«ایالات متحده آمریکا، خواهان سوریه‌ای یکپارچه است که بشار اسد هیچ نقشی در اداره آن نداشته باشد. دوران خانواده اسد به پایان رسیده. بحث فقط درباره چگونگی تحقق این امر است.»

وزیر خارجه آمریکا در ادامه این سخنان گفت:

«تنها دلیل موفقیت اسد در جنگی که از شش سال پیش تاکنون ادامه دارد پشتیبانی هوایی جنگنده‌های شکاری روسیه است.»

رکس تیلرسون درباره نقش ایران در جنگ داخلی سوریه گفت:

«به نظر من ایران فقط در پی سوءاستفاده [از جنگ داخلی سوریه] است. ایران موفق نبود. روسیه موفق بود. ما موفق بودیم. گمان نمی‌کنم بتوان شکست داعش در سوریه را به ایران نسبت داد.»

علی سعیدی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی تاکنون چند بار اعلام کرده که «دفاع از حریم اهل بیت»، «حفظ سوریه در جبهه مقاومت»، «استقلال و تمامیت ارضی» و «حفظ شخص بشار اسد» چهار «خط قرمز» جمهوری اسلامی در سوریه است.

علی‌اکبر ولایتی، مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی در امور بین‌الملل نیز پیشتر چندین بار، حفظ بشار اسد را «خط قرمز» ایران اعلام کرده و گفته است که تهران قصد ندارد «در میدان جنگ و سیاست پشت اسد» را خالی کند.

ولایتی سال گذشته در گفت‌وگو با الاخبار گفته بود که ایران «به دوستان روس» خود اعلام کرده که بر حفظ بشار اسد مصمم است و روس‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که در حال حاضر جایگزینی برای بشار اسد وجود ندارد.

در جنگ داخلی سوریه بیش از ۴۰۰ هزار نفر کشته شده‌اند و ۱۱ میلیون نفر هم یا در خاک سوریه آواره شده‌اند و یا به خارج از این کشور پناه برده‌اند.

وزیر خارجه آمریکا آوریل سال گذشته هم اعلام کرده بود که در نظر ایالات متحده اسد در آینده سوریه نقشی ندارد.

استفان دی‌میستورا، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه پیش از این در یک کنفرانس ویدیویی به شورای امنیت سازمان ملل اطلاع داده بود که ۲۸ نوامبر دور بعدی مذاکرات صلح ژنو آغاز می‌شود. او در این کنفرانس ویدیویی به اعضای شورای امنیت سازمان ملل گفته بود: »اکنون وقت آن رسیده که سرنوشت سیاسی سوریه مشخص شود. لحظه درک حقیقت فرامی‌رسد.»

دی‌میستورا گفته بود که در این دوره از مذاکرات صلح ژنو قانون اساسی تازه‌ای برای سوریه و برگزاری انتخابات آزاد را با طرف‌های درگیری به بحث می‌گذارد. در مذاکرات صلح ژنو مخالفان غیر مسلح اسد همراه با نمایندگانی از دولت سوریه، ایران و روسیه شرکت می‌کنند.

به تازگی ارتش سوریه و شبه‌نظامیان طرفدار ایران موفق شدند دیرالزور را که در محاصره داعش بود آزاد کنند. بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، پنجشنبه ۲۶ اکتبر در دیدار و گفت‌وگو با یک هیأت روسی اظهار امیدواری کرده بود که این پیروزی‌ها راه را برای تعیین سرنوشت سیاسی سوریه هموار کند. او وعده داده است که روند «آشتی ملی» در سوریه را تسریع کند.

بیشتر بخوانید: