مجتبا یوسفی‌پور – از جمعه‌ گذشته ۲ مهر ۱۳۹۰ (۲۳ سپتامبر ۲۰۱۱) نمایش عمومی فیلم “جنگجو”، تازه‌ترین ساخته‌ گوین اوکانر (Gavin O Connor)، فیلمساز آمریکایی در سینماهای انگلستان آغاز شد. نمایش عمومی این فیلم از ۱۸ شهریور ۱۳۹۰ (۹ سپتامبر ۲۰۱۱) در سینماهای آمریکا و کانادا شروع شده و نمایش جهانی آن در سینماهای اروپا همچنان ادامه دارد. به همین مناسبت در اکران این هفته می‌پردازیم به معرفی این فیلم.

“جنگجو”، داستان رویارویی دو برادر است. تامی با (بازی تام هاردی Tom Hardy) که به تازگی از جنگ عراق برگشته، بعد از ۱۴ سال به شهر زادگاهش، پیتزبورگ در فیلادلفیای آمریکا باز می‌گردد. او که به همراه مادرش سال‌ها پیش پدر را‌‌‌ رها کرده و به شهر دیگری رفته بوده، اکنون بعد از مرگ مادر بر اثر سرطان، سر زده به نزد پدر بازمی‌گردد. پدر او (با بازی نیک نولتی Nick Nolte) یک مشت‌زن قدیمی است که زمانی مربی تامی نیز بوده است. او بعد از سال‌ها اعتیاد به الکل، اکنون در حال ترک آن است. تامی از مربی سابق یا‌‌‌ همان پدرش می‌خواهد تا بار دیگر او را تمرین داده و برای شرکت در یک دوره مسابقات هنرهای رزمی یا میکس مارشال آرتز آماده کند. 

براندن، برادر بزرگ‌تر تامی یک معلم است که او نیز سابقه‌ ورزش‌های رزمی دارد. براندن که رابطه‌ چندان خوبی با تامی و پدرش ندارد، برای گذران زندگی، دوباره به رینگ بازمی‌گردد و در ‌‌‌نهایت دو برادر برای بردن جایزه‌ بزرگ مسابقه در برابر یکدیگر قرار می‌گیرند. 

جنگجو: رویارویی دو برادر.

“جنگجو” با بودجه‌ای نزدیک به ۳۰ میلیون دلار ساخته شده است و در نخستین هفته‌ی نمایش عمومی‌اش در آمریکا توانست حدوداً پنج میلیون دلار فروش داشته باشد وبه این ترتیب وارد فهرست پنج فیلم پرفروش سینماهای آمریکا شد.
 

گوین اوکانر(Gavin O Connor)، کارگردان فیلم پیش از این فیلم‌هایی چون “غرور و افتخار” و “معجزه” را ساخته است. این نخستین بار نیست که او درباره یک موضوع ورزشی فیلم می‌سازد. اوکانر پیشتر نیز در فیلم “معجزه” ساخته‌ سال ۲۰۰۴، ورزش هاکی را دستمایه داستان فیلم خود قرار داده بود.
 

اوکانر درباره تازه‌ترین ساخته‌اش، “جنگجو” می‌گوید: “در این فیلم سعی کردم تماشاگران را به چالش بکشم و کاری خلاف عادتشان بکنم، برای اینکه در بیشتر فیلم‌ها از‌‌‌ همان آغاز شما می‌دانید که طرفدار چه کسی هستید و داستان را با قهرمان دنبال می‌کنید، اما کاری که من دوست داشتم بکنم این بود که بگویم بسیار خوب، شما طرفدار دو شخصیت هستید و در ‌‌‌نهایت این دو در برابر یکدیگر قرار می‌گیرند، خب، حالا چه باید کرد؟ این یک احساس پیچیده است. برای اینکه اول از همه واکنش شما این خواهد بود که فیلم‌ها معمولاً اینطوری نیستند و من هر دوی این آدم‌ها را با دلایل خودشان دوست دارم. پس حالا چگونه می‌شود فیلم را به پایان رساند به شکلی که همچنان راضی‌کننده باشد و بتواند بینندگانش را شگفت‌زده کند؟” 
 

اوکانر، کارگردان “جنگجو”: او که  می‌بازد، باز هم برنده است. 

او در ارتباط با راه‌حلی که در فیلمش برای رسیدن به این مقصود یافته و درباره مفهوم برد و باخت می‌گوید: “قصدمان این بود که کسی ببرد که نیاز به بردن دارد. آن کسی هم که می‌بازد، باز هم برنده است. یعنی شخصیتی که مسابقه را می‌بازد در فیلم و در نظر تماشاگر برنده است، برای اینکه او نیاز دارد تسلیم شود. نیاز دارد در آغوش برادرش بمیرد برای اینکه دوباره متولد شود. برای اینکه او زندگی را به این شکل تجربه می‌کند.”
 

اوکانر خود یکی از نویسندگان فیلمنامه‌ این فیلم است. او در این فیلم بالاخره موفق شد تا با نیک نولتی همکاری کند. این دو پیش از این قرار بود تا در سال ۲۰۰۸ در پروژه‌ “غرور و افتخار” با یکدیگر کار کنند، اما کمی پیش از آغاز فیلمبرداری آن فیلم، نیک نولتی به علت بیماری مجبور به کناره‌گیری از پروژه شد. بعد از آن پروژه، اوکانر که مایل به همکاری با نولتی بود، در هنگام نوشتن فیلمنامه‌ فیلم “جنگجو”، نقش پدر الکلی داستان را برای او نوشت. به گفته او، نیک نولتی تنها بازیگر مناسب برای ایفای این نقش بود. اوکانر در گفت‌وگو‌هایش از نیک نولتی به عنوان گنجینه‌ای ملی نام می‌برد.
 

نیک نولتی که خود نیز زمانی مشکلاتی در ارتباط با مصرف الکل داشت، در این فیلم توانسته است با ایفای نقش پدر خانواده، پدی، تحسین تماشاگران را برانگیزد. او درباره این پروژه و چگونگی همکاریش با گوین اوکانر می‌گوید: «گوین را می‌شناختم. قرار بود در “غرور و افتخار” بازی کنم. شش ماهی کار کردیم، دو هفته قبل از فیلمبرداری به نیویورک رفتیم، اما من مشکلی پیدا کردم و روی پیغام‌گیر تلفن گوین برایش پیغام گذاشتم که مجبور هستم به لس آنجلس برگردم و زانویم را عمل کنم و به همین علت نتوانستم در فیلم بازی کنم. گوین هنوز آن پیغام را بر روی تلفنش دارد. و همین باعث شد ما همچنان دوست باقی بمانیم و او همچنان مرا برای همکاری در نظر داشته باشد. تا اینکه یک روز با من تماس گرفت و گفت نیک، من نمی‌توانم یک بازیگر آمریکایی برای بازی این نقش پیدا کنم و تو مناسب‌ترین فرد برای این نقش هستی و من هم پذیرفتم.” 
 

نیک نولتی در نقش یک پدر دائم‌الخمر که اکنون الکل را ترک کرده است.کدامیک از دو پسر او می‌برد، کدامیک می‌بازد؟ بازنده برنده است یا برنده بازنده؟

اما نقش‌های دو برادر فیلم را تام هاردی و جوئل ادگرتون بازی می‌کنند. تام هاردی این روز‌ها علاوه بر درام حادثه‌ای “جنگجو”، تریلر جاسوسی “تعمیرکار، خیاط، سرباز، جاسوس” را نیز بر روی پرده دارد. او درباره‌ تمرینات و مراحل آماده‌سازی برای ایفای نقش در این فیلم می‌گوید: “ما چند هفته‌ای تمرینات ساده و مقدماتی را انجام دادیم، من نیاز داشتم تا چیزهای مثل مشت‌زنی و مبارزه‌ رزمی را یاد بگیرم. همچنین باید طراحی‌های انجام شده برای مبارزات را هم تمرین می‌کردیم. به همین علت چند هفته‌ای را صرف این کار‌ها کردیم. همچنین خیلی از مسابقات را می‌رفتیم و تماشا می‌کردیم. گوین و آنتونی خیلی تحقیق کردند، بخصوص که به ورزش هم علاقمند هستند. تعدادی هم ورزشکار حرفه‌ای بودند که با پروژه همکاری می‌کردند و با آن‌ها صحبت می‌کردیم و در طول فیلمبرداری بیشتر به یکدیگر نزدیک شدیم که خیلی کمک می‌کرد.”

“جنگجو” در برخورد با منتقدان نظرات متفاوتی دریافت کرده است و در مجموع منتقدان آن را خوب ارزیابی کرده‌اند، هرچند برخی مانند مت مولر منتقد مجله توتال فیلم، آن را ضعیف‌تر از ساخته‌ قبلی کارگردانش یعنی فیلم “غرور و افتخار” دانسته‌اند. 

راجر ابرت، منتقد شناخته شده‌ی آمریکایی در نقد این فیلم می‌نویسد: “جنگجو یکی از معدود فیلم‌ها با موضوع مبارزه است که در آن ما مایل به پیروزی هیچکدام از طرفین این مبارزه نیستیم. این مسئله چنان مبارزه‌ سکانس پایانی فیلم را پیچیده می‌کند که هیچ چیزی نمی‌تواند با آن برابری کند مگر یک چیز، و “جنگجو” موفق می‌شود آن یک چیز را به دست آورد.»
 

فیلم “جنگجو” با زمان ۱۴۰ دقیقه محصول سال ۲۰۱۱ آمریکا است.
 

مشخصات فیلم:
 

جنگجو (Warrior )
نویسندگان: گوین اوکانر (Gavin O Conno) ، آنتونی تامباکیز (Anthony Tambakis)، کلیف دورفمن (Clifff Dorfman)
کارگردان: گوین اوکانر(Gavin O Conno)
بازیگران: تام هاردی (Tom Hardy)، جوئل ادگرتون (Joel Edgerton)، نیک نولتی (Nick Nolte )، چنیفر موریسون (Jennifer Morrison)، فرانک گریلو (Frank Grillo)

 در همین زمینه:

::سایت فیلم جنگجو::

::مقالات سینمایی مجتبا یوسفی پور در رادیو زمانه::

::برنامه رادیویی اکران از مجتبا یوسفی پور::

پیش‌پرده فیلم “جنگجو”: رویارویی دو برادر مشت‌زن. فیلمی درباره مفهوم برد و باخت