یک مقام کرد یکشنبه ۲۳ مهر به خبرگزاری «رویترز» گفت که قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس سپاه پاسداران ایران برای حضور در گفتگوها بین اربیل و بغداد به کردستان عراق سفر کرده است. علاوه بر این در خبری دیگر نیروهای پیشمرگه ادعا کردند که سربازان ارتش و سپاه پاسداران ایران در میان نیروهای تجمع‌کرده در کرکوک حضور دارند.

قاسم سلیمانی در سلیمانیه

پیش‌تر تصاویری منتشر شده بود که قاسم سلیمانی را شنبه ۲۲ مهرماه بر سر مزار جلال طالبانی در سلیمانیه کردستان عراق نشان می‌داد.

مسعود بارزانی، رئیس حکومت اقلیم و فواد معصوم، رئیس‌جمهوری عراق یکشنبه مذاکرات بر سر همه‌پرسی استقلال کردستان را آغاز کرده‌اند. این مذاکرات در دوکان، نزدیک سلیمانیه برگزار می‌شود.

تنش‌ها در عراق پس از برگزاری همه‌پرسی استقلال اقلیم کردستان در ۲۵ سپتامبر بالا گرفته است. بیش از ۷۲ درصد واجدان شرایط رأی در این همه‌پرسی شرکت کردند و بیش از ۹۰ درصد آنها به تشکیل دولت مستقل کردی آری گفتند.

بغداد این همه‌پرسی را غیرقانونی می‌داند. دولت مرکزی عراق پس از آن تمهیدات سخت‌گیرانه‌ای را علیه اقلیم کردستان اتخاذ کرد. از جمله این تمهیدات اعلام‌شده بستن مرزهای زمینی اقلیم با کمک نیروهای مسلح ایران و ترکیه بود.

ایران پیش از این مرزهای هوایی خود را به روی کردستان عراق بسته بود. بغداد نیز فرودگاه‌های این ناحیه خودمختار را به روی پروازهای بین‌المللی بست.



حضور سپاه در اطراف کرکوک

شوان شامرانی، یکی از فرماندهان پیشمرگه به شبکه خبری «روداو» گفته است که «دولت عراق و حشد الشعبی تنها کسانی نیستند که به ما حمله می‌کنند. بر اساس اطلاعات ۱۰۰ درصد تأییدشده ما، ارتش ایران و سپاه پاسداران ایران نیز در میان آنها هستند.»

کردهای معترض به توقف پروازها در برابر فرودگاه اربیل – روی کاغذ نوشته شده: «تحمل»

اشاره این فرمانده پیشمرگه به نیروهایی است که در اطراف کرکوک تجمع کرده‌اند.

نیروهای پیشمرگه همچنین ادعا می‌کنند که ضرب‌الاجل نیروهای عراقی برای ترک مواضع خود در اطراف کرکوک را نپذیرفته‌اند.

شورای امنیت اقلیم کردستان شنبه، ۱۴ اکتبر / ۲۲ مهر اعلام کرد که نیروهای عراقی به نیروهای اقلیم تا نیمه‌شب مهلت دادند که از مواضع خود در اطراف کرکوک عقب‌نشینی کنند. برخی از گزارش‌ها این ضرب‌الاجل را از سوی حشدالشعبی اعلام کردند، اما مقام‌های کردستان عراق گفتند که دولت مرکزی در بغداد چنین ضرب‌الاجلی را تعیین کرده بود.

سعد الحدیثی، سخنگوی حیدالعبادی، نخست‌وزیر عراق این ادعا را رد کرد و گفت که هیچ ضرب‌الاجلی تعیین نشده بود.

همچنین گزارش‌هایی از درگیری نیروهای پیشمرگه با شبه‌نظامیان شیعه عراقی در طوز خورماتو در نزدیکی کرکوک منتشر شده بود.

این درگیری‌ها اکنون پایان یافته است. ویدئویی از این درگیری‌ها در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است:

اما نیروهای عراقی کماکان در اطراف کرکوک حضور دارند. پیشمرگه گفته است که حدود ۵۰ تانک در میان این نیروها حضور دارند.

اقلیم کردستان پیش از این نسبت به احتمال عملیات نظامی عراق در کرکوک هشدار داده بود و هزاران نیروی خود را برای دفاع از این شهر نفت‌خیز مورد مناقشه بین بغداد و اربیل به این منطقه اعزام کرد. آنها به گفته ایوب یوسف، یکی از فرماندهان پیشمرگه در غرب و جنوب کرکوک مستقر شده اند.

بنا به گزارش رسانه‌های محلی، هزاران تن نیز در بغداد شنبه علیه جنگ احتمالی بین کردستان عراق و دولت مرکزی اعتراض کردند.


در همین زمینه