شورای رهبری کردستان عراق که برای تحقق استقلال کردستان و جدایی از عراق به وجود آمده، از حمایت همه احزاب اقلیم کردستان برخوردار نیست. هیرو ابراهیم احمد همسر جلال طالبانی رهبر حزب اتحادیه میهنی کردستان و فرزند ابراهیم احمد (نویسنده برجسته کرد زبان و از رهبران جنبش کردستان عراق) اعلام کرده است که از شورای رهبری کردستان عراق حمایت نمی‌کند. حزب گوران هم با صدور بیانیه‌ای خواهان انحلال شورای رهبری کردستان عراق شده است.

حزب گوران خواهان انحلال شورای رهبری کردستان عراق شد

هیرو ابراهیم احمد، همسر جلال طالبانی رهبر حزب اتحادیه میهنی با توجه به آنکه «شهروندان اقلیم کردستان می‌بایست هزینه‌های داخلی و بین‌المللی برگزاری همه‌پرسی استقلال» را بپردازند، تشکیل شورای رهبری کردستان عراق بدون مشارکت سایر احزاب اقلیم را محکوم کرده است.

در همه‌پرسی استقلال کردستان ۹۲.۷ درصد از رأی‌دهندگان به جدایی کردستان از عراق رأی دادند. بغداد، تهران و آنکارا همه‌پرسی را غیرقانونی خوانده‌اند. سازمان ملل متحد، ایالات متحده آمریکا و فرانسه و آلمان هم نتیجه این همه‌پرسی را به رسمیت نشناخته‌اند. بغداد کنترل فرودگاه‌های اربیل و سلیمانیه را به دست گرفته، ایران و ترکیه با یگان‌های ارتش عراق رزمایش‌های مشترکی را در گذرگاه‌های مرزی با اقلیم کردستان آغاز کرده‌اند و هیأتی ۲۰۰ نفر هم برای مذاکره درباره به دست گرفتن کنترل گذرگاه‌های مرزی پرویز خان، حاج عمران و باشماق به تهران رفته است. آیت‌الله علی سیستانی، مرجع تقلید شیعیان عراق از دولت اقلیم و از دولت عبادی خواسته است با یکدیگر مذاکره کنند. دولت عبادی اما هرگونه مذاکره با اقلیم را منوط به ابطال همه‌پرسی استقلال کردستان کرده است.

هیرو ابراهیم احمد همسر جلال طالبانی رهبر حزب اتحادیه میهنی کردستان

به سبب این تحولات، هیرو ابراهیم احمد دولت اقلیم را متهم کرده که بدون دوراندیشی سیاسی و بدون مشارکت احزاب سیاسی، همه‌پرسی استقلال کردستان را برگزار کرده. همسر جلال طالبانی گفته است تشکیل شورای رهبری کردستان عراق هم بدون مشارکت سایر احزاب سیاسی در اقلیم، دور از درایت است.

حزب گوران (جنبش تغییر) هم دوشنبه ۳ اکتبر با صدور بیانیه‌ای خواهان انحلال شورای رهبری کردستان عراق شد. گوران می‌گوید آنچه که اکنون اقلیم کردستان به آن نیاز دارد، تقویت نهادهای دموکراتیک است.

شورای رهبری اقلیم کردستان عراق یکشنبه گذشته تشکیل شد. وظیفه این شورا که زیر نظر حزب دموکرات کردستان عراق به رهبری مسعود بارزانی فعالیت می‌کند، نظارت بر روند جدایی اقلیم کردستان از عراق است.

حزب گوران دولت اقلیم را بی‌تدبیری سیاسی در ۲۵ سال گذشته متهم کرده و گفته است که در شرایط کنونی آنچه که اولویت دارد، در وهله نخست از میان برداشتن مشکلات اقلیم و رسیدن به یک وحدت ملی‌ست و نه «تداوم یک سیاست شکست‌خورده.»

گوران در این بیانیه دولت اقلیم را متهم کرده که با برگزاری همه‌پرسی استقلال کردستان یک بحران سیاسی در اقلیم به وجود آورده و خلق کرد را در معرض «تهدید جدی» همسایگانش قرار داده است.

گوران در این بیانیه از پارلمان اقلیم خواسته است در تعامل با سازمان ملل متحد و زیر نظر نهادهای بین‌المللی، برای رفع بحران کنونی بکوشد. گوران اما در همان حال، بغداد را هم متهم کرده که به بهانه برگزاری همه‌پرسی استقلال کردستان در صدد «مجازات گروهی» مردم کرد است. گوران از دولت عبادی خواسته در تصمیماتی که بعد از برگزاری همه‌پرسی استقلال کردستان گرفته تجدید نظر کند و بی‌جهت اهالی اقلیم کردستان را مجازات نکند.

حزب گوران در اوت سال جاری از ریاست اقلیم کردستان خواسته بود بعد از انتخابات پارلمانی و انتخابات ریاست اقلیم در ماه نوامبر، همه‌پرسی استقلال کردستان را ابتدا در پارلمان به بحث بگذارد و اگر به تصویب پارلمان رسید، آنگاه آن را برگزار کند.

بیشتر بخوانید: