محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران سفر دو روزه خود به عمان و قطر را صبح دوشنبه ۱۰ مهر آغاز کرد. «تحولات منطقهای و بینالمللی» مسائل مورد بحث در این سفر عنوان شده است.
ظریف ابتدا به مسقط، پایتخت عمان رفت و سپس به قطر پرواز خواهد کرد.
افزون بر موضوعات دوجانبه، آخرین تحولات منطقهای و بینالمللی نیز در دیدارهای وزیر امور خارجه ایران با مقامات بلندپایه این کشورها مورد تبادل نظر و رایزنی قرار خواهد گرفت.
۲۷ بهمنماه سال گذشته نیز حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران به کویت و قطر سفر کرد و آمادگی ایران برای گفتوگو و همکاری با کشورهای عربی منطقه خلیج فارس را اعلام کرد.
پیش از آن سفر دولت کویت از طرف شش کشور شورای خلیج فارس به ایران نامهای نوشته بود مبنی بر اینکه اراده این شش کشور روابط بهتر با جمهوری اسلامی و حل و فصل سوء تفاهمها و ارتقاء روابط از طریق گفتوگو و مذاکره میان طرفین است.
شش کشور پادشاهی بحرین، امارات متحده عربی، قطر، کویت، عمان و عربستان سعودی عضو شورای همکاری خلیج فارس هستند.
سران شورای همکاری خلیج فارس در بیانیه پایانی سیوهفتمین نشست این شورا در ماه دسامبر ۲۰۱۶ از ایران خواسته بودند تا به قوانین بینالمللی پایبند باشد و در امور داخلی کشورهای منطقه «دخالت» نکند.
ایران میگوید تیرگی روابط با کشورهای عربی منطقه خلیج فارس نتیجه سیاستهای عربستان سعودی است.
در سالهای اخیر پس از حادثه منطقه منا در شهر مکه، در جریان مراسم حج و کشته شدن بیش از ۴۶۰ نفر ایرانی در این رویداد، اعدام شیخ نمر، روحانی شیعه مخالف دولت عربستان و به آتش کشیدن و غارت سفارت عربستان در تهران و کنسولگری عربستان در مشهد در واکنش به این رویداد، روابط ایران و عربستان سعودی بهشدت تیره شد. جنگهای سوریه و یمن و پشتیبانی ایران و عربستان سعودی از طرفهای متخاصم از جمله موارد دیگر اختلافات منطقهای دو کشور بوده است. ایران همچنین در چند سال اخیر بارها متهم به دخالت در امور بحرین و تحریک شیعیان در این کشور شده است. جمهوری اسلامی چنین اتهاماتی را رد کرده است.
در همین حال، حسین موسویان، دیپلمات پیشین ایران در میزگردی در نشست شورای آتلانتیک آمریکا گفت: «رهبران عربی میخواهند با بزرگ کردن خطر ایران، مصیبتهای واقعی که خود عامل آن در جهان عرب هستند را درحاشیه قرار دهند.»
موسویان در این نشست اعلام کرد که ظریف آماده است در جلسه وزرای خارجه شش کشور خلیج فارس شرکت کند.