وزارت دفاع عراق در حال هماهنگی با ایران و ترکیه است تا کنترل مرزهای زمینی و هوایی اقلیم کردستان عراق را در دست بگیرد. همزمان گزارش‌ها از هزینه فراوان توقف پروازهای فرودگاه‌های کردستان عراق خبر می‌دهند.

همه‌پرسی استقلال کردستان عراق با واکنش دولت مرکزی روبرو شده است

مقام‌های عراقی بدون افشای نام جمعه ۲۹ سپتامبر / هفتم مهر، در گفت‌وگو با خبرگزاری «آسوشیتدپرس» مدعی شدند که نیروهای نظامی ایران و ترکیه در هماهنگی با ارتش عراق در آستانه مرزهای خود با اقلیم مستقر خواهند شد تا کنترل این مرزها را در دست بگیرند. ارتش عراق یا نیروهای نظامی ایران و ترکیه به خاک اقلیم کردستان وارد نخواهند شد.

پیش از آن وزارت دفاع عراق در بیانیه‌ای اعلام کرده بود که هنوز نیروهای خود را به مناطق مرزی بین اقلیم کردستان و کشورهای همسایه اعزام نکرده، اما برای در دست گرفتن کنترل مرزها «در زمان مقتضی» طرحی آماده کرده است.

مقر مشترک فرماندهی نیروهای مسلح عراق پیش‌تر با چاپ تصاویری از حضور سربازان خود در ترکیه گفته بود که برای واکنش به همه‌پرسی استقلال کردستان عراق «کاملاً آماده» هستند.

در همه‌پرسی استقلال کردستان که دوشنبه ۲۵ سپتامبر برگزار شد، ۹۲,۷۳ درصد به جدایی اقلیم از عراق رأی دادند. میزان مشارکت ۷۸ درصد گزارش شده است.

احتمال در دست گرفتن کنترل مرزهای زمینی اقلیم کردستان به صورت نظامی پس از آن اعلام می‌شود که بغداد جمعه کنترل فرودگاه‌های اربیل و سلیمانیه را به دست گرفت و همه آژانس‌های هواپیمایی در هماهنگی با بغداد پروازهایشان به فرودگاه‌های اقلیم کردستان را متوقف کردند.



بغداد همچنین اعلام کرد که شنبه ۳۰ سپتامبر سه کاروان نظامی ارتش عراق را برای بازپس‌گیری گذرگاه‌های مرزی عازم اقلیم کردستان می‌کند.

با این حال، شبکه خبری «روداو» گزارش داده است که ایاد علاوی، معاون رئیس‌جمهوری عراق و نخست‌وزیر سابق این کشور از حیدر العبادی، نخست‌وزیر خواسته تا با کردها بر سر میز مذاکره بنشیند. علاوی گفته که مسعود بارزانی، رئیس حکومت خودمختار اقلیم کردستان خواستار گفت‌و‌گو است و نخست‌وزیری عراق نیز باید این راه را تحت رهنمودهای سازمان ملل و کشورهای غربی پی بگیرد.

علاوی از ۲۸ ژوئن ۲۰۰۴ تا ۶ آوریل ۲۰۰۵ نخست‌وزیر عراق بود. او رئیس جنبش وفاق ملی عراق و از شیعیانی است که در جوانی به عضویت حزب بعث درآمد. به همین خاطر او نسبت به دیگر دولتمردان شیعه رابطه بهتری با اهل سنت عراق دارد.

هشدار آمریکا

رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا جمعه در بیانیه‌ای نسبت به افزایش تنش‌ها بین اقلیم کردستان با دولت مرکزی بغداد و ترکیه و ایران هشدار داد.

او با تأکید بر اینکه واشنگتن همه‌پرسی استقلال کردستان عراق را به رسمیت نمی‌شناسد و مشروع نمی‌داند، اعلام کرد: «از دولت مرکزی می‌خواهیم تا تهدید یا حتی اشاره به استفاده احتمالی از زور را کنار بگذارد. ایالات متحده از همه طرف‌ها، از جمله همسایگان عراق می‌خواهد تا از دست زدن به اقدامات یک‌جانبه‌ و استفاده از زور خودداری کنند.»

ارتش‌های عراق و ترکیه پیش از این در نزدیکی مرزهای اقلیم کردستان با ترکیه دست به مانور نظامی مشترک زده‌اند. چهارشنبه گذشته نیز یک هیئت بلندپایه نظامی از عراق عازم تهران شد تا درباره تقویت همکاری‌های نظامی دوجانبه به رایزنی بپردازند.

ایران و ترکیه از مخالفان سرسخت همه‌پرسی استقلال کردستان عراق بودند. رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه اقلیم کردستان را به مداخله نظامی احتمالی تهدید کرده بود.



هزینه توقف پروازها به فرودگاه‌های اقلیم کردستان

پس از آنکه از ساعت ۱۱ جمعه (به وقت محلی) همه پروازهای بین‌المللی به فرودگاه اربیل و سلیمانه به تعلیق درآمد، گزارش‌ها از هزینه‌های زیاد این اقدام خبر می‌دهند.

حکومت خودمختار اقلیم کردستان در بیانیه‌ای به انتقاد از این اقدام پرداخت و گفت که منع پروازی فرودگاه‌های سلیمانیه و اربیل باعث شده است تا روند درمانی پیشمرگه‌های مجروح در جنگ و قربانیان ایزدی گروه «دولت اسلامی» (داعش) با مشکل مواجه شده است.

این بیانیه اقدام دولت عراق را یک «مجازات جمعی» خواند.

به گزارش شبکه خبری «روداو»، این ممنوعیت باعث شده تا سفر بیماران برای دریافت خدمات پزشکی ضروری و رساندن خدمات درمانی به اقلیم کردستان متوقف شود.

همچنین منع پروازها هزینه‌های مالی قابل توجهی برای اقلیم کردستان به بار آورده است.


در همین زمینه