از ساعت ۱۱ جمعه ۲۹ سپتامبر/ ۷ مهر (به وقت محلی) همه پروازهای بینالمللی به فرودگاه اربیل و سلیمانه به تعلیق درآمد.
دولت مرکزی عراق کنترل فرودگاههای اربیل و سلیمانیه را به دست گرفته و همه آژانسهای هواپیمایی در هماهنگی با بغداد پروازهایشان به فرودگاههای اقلیم کردستان را متوقف کردهاند.
در واکنش به همهپرسی اقلیم کردستان، شورای وزیران امنیتی عراق سهشنبه ۲۶ سپتامبر برای دولت اقلیم مهلتی ۷۲ ساعته تعیین کرد که فرودگاههای اقلیم را به دولت مرکزی عراق تحویل دهد. این مهلت جمعه ۲۹ سپتامبر به سر آمده است.
شرکت هواپیمایی آلمان (لوفتهانزا) و شرکت هواپیمایی اتریش (آسترین ایرلاینز) تنها شرکتهای هواپیمایی جهاناند که قرار است مسافران را با یک پرواز به فرودگاه اربیل برسانند. لوفتهانزا اعلام کرده که با دولت مرکزی عراق در گفتوگوست و این احتمال وجود دارد که پرواز جمعه ۲۹ سپتامبر به اربیل را لغو کند.
لوفتهانزا شنبه هر هفته به اربیل پرواز داد. آسترین ایرلاینز اما پروازهای داخلی اقلیم با پرچم کردستان را به عهده گرفته. انتظار میرود که آسترین ایرلاینز به پروازهای داخلی ادامه دهد.
پروازهای داخلی شامل فرمان دولت مرکزی عراق نمیشوند. چنانچه دولت مرکزی عراق، کنترل فرودگاههای اربیل و سلیمانیه را در دست بگیرد، مسافران میتوانند از این دو شهر به بغداد و سپس از فرودگاه بینالمللی بغداد به سایر نقاط جهان سفر کنند.
۴۰ درصد پروازهای عراق از طریق فرودگاههای اربیل و سلیمانیه انجام میشود. شرکت هواپیمایی ماهان پروازهایی بین فرودگاه اربیل و فرودگاه خمینی در تهران انجام میدهد. ترکیش ایرلاینز (اربیل به دیاربکر و برعکس)، هواپیمایی خاورمیانه (اربیل به بیروت و برعکس)، هواپیمایی مصر (اربیل به قاهره و برعکس) و هواپیمایی قطر (اربیل به حمد و برعکس) ارتباط بین اربیل و سایر فرودگاههای بینالمللی خاورمیانه را برقرار میکردند.
خبرگزاری رویترز گزارش داده که تا صبح جمعه مسافران مانند روزهای قبل چمدانهایشان را تحویل میدادند و کارت پرواز دریافت میکردند.
(توپیت یک مسافر آلمانی: یک عکس نمادین- ما از کردستان می رویم)
Symbolbild: Wir verlassen #Kurdistan :( https://t.co/gOdjcFEQJ6 pic.twitter.com/Srflcrunlj
— Enno Lenze (@ennolenze) 29. September 2017
روز گذشته، مولود تراب وزیر ترابری اقلیم کردستان اعلام کرده بود که دولت اقلیم آماده مذاکره با بغداد درباره نظارت بر فرودگاههای اربیل و سلیمانیه است. او بغداد را به انتقامجویی متهم کرده و گفته بود اخلال در کار فرودگاههای اربیل و سلیمانیه، عملیات نظامی نیروهای ائتلاف ضد داعش به فرماندهی آمریکا در عراق را تحت تأثیر قرار میدهد. وزیر ترابری اقلیم همچنین گفته بود که با تعلیق پروازها ممکن است فعالیتهای بشردوستانه سازمان ملل متحد هم مختل گردد.
دولت عبادی از اقلیم کردستان خواسته است نتیجه همهپرسی استقلال کردستان را باطل کند. در این همهپرسی که دوشنبه ۲۵ سپتامبر برگزار شد، ۹۲,۷۳ درصد به جدایی اقلیم از عراق رأی دادهاند.
سعد الحدیثی، سخنگوی دولت عراق پنجشنبه ۲۸ سپتامبر اعلام کرد که دولت مرکزی عراق فعلاً در مقابله با اربیل به گزینه نظامی متوسل نمی شود و بیشتر ترجیح میدهد با تدابیر قانونی، سیاسی و با محاصره اقتصادی اقلیم کردستان مانع جدایی کردستان از عراق شود. توافق بغداد با آنکارا بر سر صدور مستقیم چاههای نفت اقلیم بخش دیگری از این تمهیدات اقتصادیست.
بیشتر بخوانید: