نخست وزیر عراق می‌گوید ترکیه از این پس فقط با بغداد درباره صادرات نفت مناطق خودمختار کردستان مذاکره می‌کند.این توافق گام دیگری برای تحریم اقلیم کردستان به شمار می‌آید.

توافق بغداد و آنکارا: خرید نفت فقط از طریق دولت مرکزی عراق (عکس: آرشیو)

اسکای نیوز عربی گزارش داده که دفتر نخست وزیر عراق پنج‌شنبه ۲۸ سپتامبر اعلام کرده ترکیه با دولت مرکزی عراق به این توافق رسیده که از این پس در زمینه صادرات نفت فقط با دولت فدرال بغداد طرف گفت‌وگو باشد.

نفت خام اقلیم کردستان عراق، به وسیله خط لوله انتقال نفت کرکوک – یومورتالک، به پایانه جیهان در بندر مرسین ترکیه منتقل می‌شود.

اقلیم کردستان عراق با مساحتی حدود ۷۸ هزار کیلومتر (شامل مناطق مورد منازعه) و جمعیتی بیش از پنج و نیم میلیون نفر از یکی از غنی‌ترین منابع نفتی خاورمیانه برخوردار است.

اقلیم کردستان در سال ۲۰۱۵ مستقل از دولت مرکزی عراق، از طریق ترکیه نفت خام خود را در بازارهای جهانی عرضه کرد. ترکیه هر سال ۵۰۰ میلیون دلار از طریق انتقال نفت اقلیم درآمد به دست آورده است.

دولت مرکزی عراق در واکنش به اقدام اقلیم برای فروش مستقل نفت، سهم ۱۷ درصدی بودجه اقلیم را قطع کرد و با وجود آنکه دولت اقلیم روزانه حدود یک میلیون بشکه نفت از طریق بنادر ترکیه صادر می‌کند، اما با کسری بودجه مواجه است. بدهی‌های هنگفت اقلیم به بانک‌ها و شرکت‌های استخراج نفت و پیمانکاران، بحران اقتصادی اقلیم را ژرف‌تر کرده است.

بر اساس آمارهای منتشر شده توسط نمایندگان پارلمان اقلیم کردستان بدهی حکومت اقلیم تا پایان سال ۲۰۱۶ بالغ بر ۲۸ میلیارد دلار بود.

اسکای نیوز عربی گزارش داده که بن‌علی ییلدریم، نخست‌وزیر ترکیه در گفت‌وگوی تلفنی با حیدر عبادی، نخست‌وزیر عراق خاطرنشان کرده که ترکیه از دولت مرکزی عراق حمایت می‌کند.

ییلدریم همچنین گفته است برای پاسخ به هرگونه تهدید علیه امنیت ملی خود در مرزهایش سخت‌ترین و تندترین اقدامات را انجام خواهد داد.

بکیر بوزداغ، سخنگوی دولت ترکیه هم پنجشنبه ۲۸ سپتامبر اعلام کرده که ارتش ترکیه از ازین پس از آموزش پیشمرگه‌های کرد و ارائه خدمات مستشاری به آنان خودداری خواهد کرد.

در همان حال فرودگاه اربیل در اقلیم کردستان اعلام کرده است که از جمعه ۲۹ سپتامبر همه پروازهای این فرودگاه به تعلیق درمی‌آید. سازمان هواپیمایی عراق، به شرکت‌های هواپیمایی خارجی درباره پرواز به اقلیم کردستان از ساعت ۱۵ جمعه به بعد (به وقت گرینویچ) هشدار داده است.

دولت عبادی از اقلیم کردستان خواسته است نتیجه همه‌پرسی استقلال کردستان را باطل کند. در این همه‌پرسی که دوشنبه ۲۵ سپتامبر برگزار شد، ۹۲,۷۳ درصد به جدایی اقلیم از عراق رأی داده‌اند.

سعد الحدیثی، سخنگوی دولت عراق پنجشنبه ۲۸ سپتامبر اعلام کرد که دولت مرکزی عراق فعلاً در مقابله با اربیل به گزینه نظامی متوسل نمی شود و بیشتر ترجیح می‌دهد با تدابیر قانونی، سیاسی و با محاصره اقتصادی اقلیم کردستان مانع جدایی کردستان از عراق شود.

بیشتر بخوانید: