دیده‌بان حقوق بشر در نیویورک  سه‌شنبه ۲۶ سپتامبر در گزارشی در ۶۶ صفحه می‌گوید برخی واعظان مذهبی که در استخدام دولت عربستان سعودی‌اند، در سخنرانی‌ها و موعظه‌هایشان علیه اقلیت‌های مذهبی از جمله شیعیان نفرت‌پراکنی می‌کنند و چهره‌ای «خبیثانه» و «شیطانی» از این دگرباوران به دست می‌دهند. دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید نفوذ این واعظان به آن حد است که گاهی تصمیمات مقامات سعودی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. گزارش دیده‌بان حقوق بشر با عنوان «آن‌ها برادران ما نیستند، نفرت پراکنی مقامات سعودی» منتشر شده است.

انتقاد دیده‌بان حقوق بشر از نفرت‌پراکنی مذهبی در عربستان سعودی (عکس: آرشیو)

سارا لی ویتسون، دبیر بخش خاورمیانه دیده‌بان حقوق بشر در انتقاد از نفرت‌پراکنی مذهبی در عربستان سعودی گفته است:

«در سال‌های اخیر عربستان سعودی بی‌وقفه روایتی اصلاح‌گرایانه را تبلیغ کرده است، با این حال اجازه می‌دهد که روحانیون مرتبط با دولت و کتاب‌های درسی به شکل علنی اقلیت‌های مذهبی مثل شیعه را به شکلی شیطانی ترسیم کنند.»

به گفته سارا لی ویتسون در اثر این خطبه‌ها و وعظ‌ها، تبعیض مذهبی علیه دگرباوران به طور روشمندی اعمال می‌شود و بدتر از آن، خشونت‌ها علیه اقلیت‌های مذهبی به ویژه شیعیان را از نظر شرعی توجیه می‌کند.

رافضی و دین روافیظ از اصلاحات رایجی‌ست که برخی واعظان سعودی در خطبه‌هایشان درباره شیعیان به کار می‌برند.

سال ۲۰۱۵ یک دادگاه سعودی شهروندی شیعه را به جرم میزبانی از مراسم خصوصی نماز جماعت شیعیان در منزل پدری به دو ماه زندان و ۶۰ ضربه شلاق محکوم کرد. در سال ۲۰۱۴ یک دادگاه در عربستان سعودی مردی سنی را به خاطر «همنشینی با شیعیان» محکوم کرد. دیده‌بان حقوق بشر از این دو پرونده به عنوان نمونه‌هایی از اعمال تبعیض مذهبی در دستگاه قضایی سعودی یاد می‌کند.

برنامه‌ درس دینی التوحید یا (یکتاپرستی) وزارت آموزش عربستان سعودی که در سطوح ابتدایی، متوسطه و دانشگاهی تدریس می‌شود نیز مورد توجه دیده‌بان حقوق بشر قرار گرفته است. به گزارش دیده‌بان حقوق بشر «تخریب آیین‌های مذهبی دگرباوران به بهانه شرک یا غلاه (اغراق)» در این کتاب‌ها ترویج می‌شود.

دیده‌بان حقوق بشر پیشنهاد داده که در کتاب‌های درسی مدارس سعودی به جای نفرت‌پراکنی علیه اقلیت‌های مذهبی مانند مسیحیان، شیعیان و صوفیان، آموزه‌هایی از قرآن به کار رود که حس همدردی و نوعدوستی و مدارا را در دانش‌آموزان تقویت می‌کنند.

عربستان سعودی در سال ۲۰۰۷ با اختصاص دادن دو و نیم میلیارد دلار بودجه و اعزام برخی معلمان به کشورهای غربی تلاش کرد نظام آموزشی سعودی را اصلاح کند.

رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا در اوت سال جاری عربستان سعودی و بحرین را متهم کرده بود که به آزادی مذهب و عقیده احترام نمی‌گذارند. او به وقایع سال ۲۰۱۶ در خاورمیانه اشاره کرد که داعش در پی نسل‌کشی و سلب آزادی مذهبی از دگرباوران در عراق و سوریه برآمده بود و با این حال عربستان سعودی و بحرین دست روی دست گذاشتند.

در گزارشی که وزیر خارجه آمریکا یک ماه قبل در زمینه وضع آزادی مذهب و عقیده ارائه داد گفته شده بود که عربستان سعودی به بهانه مبارزه با تروریسم، حقوق شهروندی شیعیان در این کشور را سلب می‌کند.

رکس تیلرسون در این گزارش به سرکوب بهائیان در ایران و به تبعیض‌ها نسبت به جامعه مسیحی و اهل تسنن در ایران و همچنین به تخریب مساجد و نمازخانه‌های سنی‌ها در تهران و برخی شهرهای مذهبی مانند مشهد نیز اشاره کرده بود.

بیشتر بخوانید: