يک روز پس از انتشار گزارش تازه آژانس بينالمللی انرژی اتمی که میگويد ايران در برنامه هستهای خود، اهداف «نظامی» را دنبال میکند، علی اصغر سلطانيه، نماينده ايران در آژانس گفته اين کشور آمادگی دارد به سوالات اين نهاد بينالمللی پاسخ دهد.
علی اصغر سلطانيه روز شنبه ۱۲ شهريور ۱۳۹۰ به خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: «اگرچه ايران بارها به صراحت اعلام کرده که مستندات ادعاها و اتهامات مطرح شده درباره فعاليتهای هستهای ايران ساختگی و بیاساس است اما به منظور اثبات اين مسأله به جامعه جهانی آمادهايم در صورت وجود سوالات از سوی آژانس به رفع ابهامات بپردازيم.»
یوکيا آمانو، مدير کل آژانس بينالمللی انرژی اتمی روز جمعه دوم سپتامبر (۱۱ شهريور ۱۳۹۰) در گزارشی تازه که در اختيار ۳۵ عضو شورای حکام قرار داد، گفت آژانس بهطور «فزاينده»، نگران فعاليتهای احتمالی نظامی و پنهانی اتمی در ايران است که توسط نهادهای زيرمجموعه ارگانهای نظامی ايران در گذشته و حال در جريان است.
در چند سال گذشته مذاکرات اتمی ايران و پنج عضو دائم شورای امنيت سازمان ملل متحد يعنی بريتانيا، چين، فرانسه، روسيه و ايالات متحده به اضافه آلمان که در ژنو و استانبول برگزار شد، نتوانست به پيشرفتی برسد
آمانو يکی از اين فعاليتها را «توليد کلاهک اتمی» برای نصب روی موشک اعلام کرده است.
اما سلطانيه اين بخش از گزارش آژانس را «مسائل بیاساس و تکراری» و از « نکات منفی» آن دانسته و افزوده: «معتقديم آژانس بايد کار حرفهای و تخصصی خود را انجام دهد و تحت تأثير فشارهای سياسی قرار نگيرد.»
همچنين علاءالدين بروجردی، رييس کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس ایران نيز گفته مديرکل آژانس بايد در گزارش خود از تکرار مطالب «خلاف واقعيت» خودداری کند.
اين گزارش تازه آژانس در حالی منتشر شده که روسيه چندی پيش با ارائه طرح «گام به گام» مذاکرات جديدی را برای حل مناقشه اتمی ايران آغاز کرد.
در طرح گام به گام، ايران در هر مرحله که به سئوالات و نگرانیهای آژانس بينالمللی انرژی اتمی پاسخ دهد، گامهای متقابلی از سوی جامعه جهانی مانند کوتاه شدن دوره برخی تحريمها يا تعليق آنها برداشته خواهد شد.
ايران و روسيه برای بررسی جزييات اين طرح، مرداد امسال با يکديگر مذاکره کردند.
روسيه میگويد هدفش از طرح گام به گام بازگشت ايران و گروه ۱+۵ به مذاکرات هستهای است.
در چند سال گذشته مذاکرات اتمی ايران و پنج عضو دائم شورای امنيت سازمان ملل متحد يعنی بريتانيا، چين، فرانسه، روسيه و ايالات متحده به اضافه آلمان که در ژنو و استانبول برگزار شد، نتوانست به پيشرفتی برسد.
کشورهای غربی میگويند نگران هستند که ايران در «پوشش» برنامه اتمی، «اهداف نظامی» را دنبال کند اما ايران برنامه اتمی خود را «صلحآميز» معرفی میکند.