رئیس جمهور ترکیه اعلام کرده که شورای امنیت ملی این کشور تحریم‌های اقتصادی علیه اقلیم کردستان عراق را بررسی می‌کند.  حجم معاملات ترکیه با اقلیم کردستان از ۸ میلیارد دلار در سال تجاوز می‌کند.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه نام خود را در دفتر یادبود سازمان ملل وارد می‌کند

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک یک بار دیگر مخالفت خود با برگزاری همه‌پرسی استقلال کردستان را اعلام کرد. او گفت شورای امنیت ترکیه و اعضای کابینه او زودتر از موعد در یک اجلاس فوق‌العاده، جمعه ۲۲ سپتامبر  تحریم اقتصادی اقلیم کردستان را به بحث می‌گذارند:

«دولت ترکیه و شورای امنیت ملی با هم درباره تحریم اقلیم کردستان مشورت می‌کنند. باید بررسی کنیم ببینیم چه تحریم‌هایی می‌بایست اعمال کنیم. در هر حال این تحریم‌ها، عادی نخواهند بود.»

قرار است همه‌پرسی استقلال کردستان ۲۵ سپتامبر در چهار منطقه اربیل، سلیمانیه، دهوک و کرکوک در شمال عراق برگزار شود. پنج و نیم میلیون نفر واجد شرایط شرکت در  این همه‌پرسی‌اند.

مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق روز گذشته در همایشی در شهرستان سوران به دولت حیدر عبادی سه روز مهلت داده که جایگزینی «مفید و مؤثر» برای همه‌پرسی استقلال کردستان پیشنهاد دهد. نخست‌وزیر عراق، رهبران اقلیم را برای مذاکره به بغداد دعوت کرده اما همزمان اعلام کرده است که با برگزاری همه‌پرسی استقلال کردستان به هر شکل، چه اکنون و چه در آینده، در منطقه اقلیم یا در مناطق مورد مناقشه مخالف است.

پیش از این بن‌علی ییلدریم، نخست‌وزیر ترکیه نیز به رهبران اقلیم کردستان هشدار داده بود که اگر از برگزاری همه‌پرسی استقلال صرف‌نطر نکنند، ترکیه اقلیم را تحریم می‌کند.

در سال ۲۰۱۳  بر اساس قراردادی که بین ترکیه و اقلیم کردستان به امضاء رسید، پروژه انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت از اقلیم کردستان به ترکیه آغاز شد. علاوه بر این شرکت‌های ترک بیشترین سرمایه‌گذاری را در کردستان عراق انجام داده‌اند. حجم روابط تجاری ترکیه با کردستان عراق از ۸ میلیارد دلار فراتر رفته است. نیاز ترکیه به انرژی و از سوی دیگر نیاز کردستان عراق به سرمایه‌گذاری خارجی و محصولات ترکیه مکمل هم و پیش‌برنده روابط طرفین تاکنون بوده است.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه درباره احتمال تصویب تحریم‌های اقتصادی علیه اقلیم کردستان در نشست مشترک جمعه ۲۲ سپتامبر کابینه ترکیه با شورای امنیت ملی این کشور گفت هنوز دولت ترکیه در این زمینه تصمیم قطعی نگرفته است.

دولت اقلیم کردستان عراق و شرکت «روس‌نفت» دو روز قبل برای ساخت یک خط لوله برای انتقال گاز از کردستان عراق به ترکیه توافق کردند. دو منبع نزدیک به این توافقنامه به رویترز گفته‌اند که مبلغ سرمایه‌گذاری در این زمینه به بیش از یک میلیارد دلار می‌رسد. شرکت «روس‌نفت» به دولت روسیه تعلق دارد.

بیشتر بخوانید: