شصت‌ویکمین اجلاس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با مدیرکلی یوکیا آمانو ۷۱ ساله به مدت چهار سال دیگر، تا سال ۲۰۲۱، موافقت کرد. دور جدید مسئولیت آمانو از تاریخ یکم دسامبر ۲۰۱۷ آغاز خواهد شد. آمانو در کنفرانس عمومی آژانس از ادامه نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران سخن گفت.

یوکیا آمانو در شصت‌ویکمین اجلاس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
یوکیا آمانو در شصت‌ویکمین اجلاس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

به‌گزارش رویترز، پس از آن‌که کنفرانس عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه ۱۸ سپتامبر / ۲۷ شهریور دور جدید مسئولیت یوکیا آمانو را تصویب کرد، رئیس کنفرانس، ماریا زینیدا آنگرا کولینسون، سفیر فیلیپین، آقای آمانو را به ادای سوگند دعوت کرد.

آمانو در سخنانی اعلام کرد که نسبت به تصمیم کنفرانس عمومی برای تمدید مجدد مأموریتش به‌عنوان مدیرکل، احترام می‌گذارد.

یوکیا آمانو گفت: «در این شصتمین سالگرد بنیان‌گذاری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، با قدردانی و افتخار دور جدید مسئولیتم را می‌پذیرم و صادقانه از کشورهای عضو به‌خاطر اعتماد و اطمینانی که به من داشتند تشکر می‌کنم.»

او افزود در سال‌های آینده همچنان به اجرای «وظایف خود برای صلح و توسعه» ادامه می‌دهد و «به شیوه‌ای بی‌طرفانه و شفاف تحت هدایت هیئت مدیره و به نفع تمام کشورهای عضو» فعالیت خواهد کرد.

یوکیا آمانو در سال ۲۰۰۹  جانشین محمد برادعی، مدیرکل پیشین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شد. او قبل از آن تاریخ سفیر ژاپن در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بود.

تعهدات هسته‌ای ایران

آمانو، امروز، دوشنبه ۱۸ سپتامبر / ۲۷ شهریور در مراسم سالانه آژانس در وین گفت که حفظ برنامه‌های باکیفیت و ارائه نتایج مشخص برای کشورهای عضو، کلید موفقیت آژانس در کمک به توسعه بین‌المللی، صلح و امنیت است.

او گفت که طی شش دهه گذشته، آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای به صلح و امنیت جهانی کمک کرده و در زندگی میلیون‌ها نفر تأثیر قابل توجهی داشته است.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در سخنان خود به برنامه هسته‌ای ایران پرداخت و گفت از زمان آخرین کنفرانس عمومی، آژانس همچنان به بررسی و نظارت بر اجرای تعهدات هسته‌ای ایران در برجام ادامه می‌دهد.

آمانو با بیان این‌که ایران هم‌اکنون تحت شدیدترین راستی‌آزمایی‌های هسته‌ای جهان قرار دارد، افزود: «تعهدات هسته‌ای ایران بر اساس آن‌چه در برجام آمده در حال اجراست.»

او گفت: «آژانس به راستی‌آزمایی درباره عدم انحراف ایران از آن‌چه در توافق هسته‌ای آمده ادامه می‌دهد و همزمان ارزیابی‌ها در مورد اقدامات هسته‌ای اعلام نشده آن نیز ادامه می‌یابد.»

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی آخرین بار در تاریخ ۳۱ اوت / ۹ شهریور با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که ایران به تعهدات خود در زمینه توافق هسته‌ای که در سال ۲۰۱۵ منعقد شد پایبند بوده است.

در آن بیانیه گفته شده بود که تهران اورانیوم را تا سطح ممنوع‌شده غنی نکرده، دست به ذخیره غیرقانونی اورانیوم کم غنی‌شده نزده و به آب سنگین نیز دسترسی نداشته است.

این گزارش تقریباً همزمان با تلاش‌های مقام‌های آمریکایی برای فشار بر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌منظور درخواست بازرسی از اماکن نظامی ایران منتشر شد.

نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل یکم شهریور سال جاری برای گفت‌وگو با آمانو تلاش کرده بود راه بازدید مجدد از مراکز نظامی ایران را هموار کند. اما آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پاسخ گفته بود که ایران به تعهداتش پایبند بوده و مطابق برجام که ساز و کار پیچیده‌ای برای بازدید از مراکز نظامی ایران تعیین کرده، فعلاً نه دلیلی برای این کار وجود دارد و نه امکان آن.

در پاسخ به تلاش‌های آمریکا برای بازدید از مراکز نظامی ایران، علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد که در هیچ یک از مراکز نظامی جمهوری اسلامی فعالیت هسته‌ای یا تحقیقات هسته‌ای انجام نمی‌شود و خارج از چارچوب توافق هسته‌ای، الزامی هم به پاسخگویی درباره مراکز نظامی ایران نیست.

روز دوشنبه علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز در شصت‌ویکمین کنفرانس عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همه طرف‌های توافق هسته‌ای را به حفظ آن دعوت کرد و گفت که جمهوری اسلامی در چارچوب پیگیری برنامه هسته‌ای خود، در جهت تولید برق و نیز سایر کاربردهای صلح‌آمیز شامل سلامت و کشاورزی تکیه کرده است.

نگرانی از برنامه هسته‌ای کره شمالی

یوکیا آمانو در بخش دیگری از سخنان امروز خود از برنامه هسته‌ای کره شمالی ابراز نگرانی کرد و از این کشور خواست تا تعهدات خود را بر اساس تمام قطعنامه‌های مربوطه شورای امنیت سازمان ملل و آژانس بین المللی انرژی اتمی عمل کند.

او گفت: «آزمایش هسته‌ای توسط کره شمالی در سوم سپتامبر، ششمین و بزرگترین آن تا به امروز، بسیار تأسف‌برانگیز است (…) آژانس آماده است تا همین‌که تحولات سیاسی این امکان را فراهم کنند برای بازگرداندن کره شمالی به تعهداتش تلاش کند.»

بیشتر بخوانید: