در حالیکه حساسیتها نسبت به انتخاب استانداران ایران بیشتر از قبل شده، هیأت وزیران دولت دوازدهم استانداران هفت استان هرمزگان، قزوین، لرستان، خراسان جنوبی، فارس، کهگیلویه و بویراحمد و البرز را انتخاب کرد. هیچ زنی در میان آنها دیده نمیشود و همه آنها غیربومی هستند.
در جلسه روز چهارشنبه ۲۲ شهریور هیأت وزیران به ریاست حسن روحانی، رئیس جمهوری تشکیل شد و فریدون همتی، عبدالمحمد زاهدی، موسی خادمی، محمد مهدی مروج الشریعه، اسماعیل تبادار، محمد احمدی و محمدعلی نجفی را به ترتیب بهعنوان استانداران استانهای هرمزگان، قزوین، لرستان، خراسان جنوبی، فارس، کهگیلویه و بویراحمد و البرز برگزیده شدند.
فریدون همتی، استاندار جدید هرمزگان متولد ایلام و از اعتدالگرایان است. او پیش از این مدیرکل صدا و سیما در مراکز ایلام، لرستان و آذربایجان غربی، نماینده مجلس هفتم از حوزه انتخابیه ایلام و آخرین سمتاش مشاور عالی وزیر کشور بوده است.
عبدالمحمد زاهدی، متولد بروجرد، استاندار جدید قزوین اصلاحطلب محسوب میشود و در دولت یازدهم استاندار کردستان بود. او همچنین سابقه استانداری در استانهای ایلام، مرکزی و سیستان و بلوچستان را در کارنامه خود دارد و به مدت دو سال نیز مسئولیت امور استانهای وزارت کشور را عهدهدار بوده است.
موسوی خادمی، استاندار جدید لرستان اولین استاندار بومی و اصلاحطلب استان کهگیلویه و بویر احمد در دولت یازدهم بود و در دولت محمد خاتمی نیز معاون استانداری بوشهر را برعهده داشت.
محمدمهدی مروجالشریعه، استاندار جدید خراسان جنوبی متولد نیشابور در استان خراسان رضوی است و سابقه فعالیت بهعنوان معاون اقتصادی و توسعه منابع خراسان رضوی و مدیرکل برنامهریزی و مدیرکل اقتصادی استان و معاون برنامهریزی استانداری سیستان و بلوچستان را داشته است.
اسماعیل تبادار، استاندار جدید فارس بوشهری و اصلاحطلب است. او در دولت محمد خاتمی استاندار بوشهر و در دهه ۶۰ شهردار گچساران بود.
تبادار در سال ۱۳۹۲ مدیرعامل شرکت فرودگاههای کشور شد اما چند ماه بعد بهدلیل آنچه «دخالت در انتصاب مدیران زیرمجموعه» این شرکت عنوان میشد استعفا داد.
محمد احمدی، استاندار جدید کهگیلویه و بویراحمد، نماینده پیشین دهلران استان ایلام و نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نهم بوده است.
محمدعلی نجفی، استاندار جدید البرز، متولد آستانه اشرفیه در استان گیلان، عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه است و در دولت یازدهم استاندار گیلان بود. او همچنین سوابقی چون معاونت طرح و برنامه و اقتصادی سازمان منطقه آزاد تجاری – صنعتی کیش و سرپرستی منطقه ویژه اقتصادی انزلی را در کارنامه خود دارد.
در ایران همواره غیربومی بودن استانداران از موارد چالشبرانگیز بوده است. هفت استاندار جدید نیز همه غیربومی هستند. همچنین بهرغم انتقادهای شدید از دولت دوازدهم در عدم انتخاب حتی یک وزیر زن، در میان استانداران منتخب نیز هیچ زنی دیده نمیشود.
محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهوری ایران پس از انتخاب هفت استاندار جدید درباره مطالبه حضور زنان در سمت استانداری گفت: «ما در انتخاب مسئول خیلی تفاوت جنسیتی قائل نمیشویم، اما به هر حال تواناییهایی که یک شخص دارد، دارای اهمیت زیادی است.»
او افزود: «آقایان این مراحل را طی کردهاند و در زمانی بخشدار و فرماندار و معاون استاندار بودهاند. ما این کار را اخیراً شروع کردیم و تعدادی فرماندار زن در دولت یازدهم گذاشتیم و بعضی معاونین استانداران نیز از خانمها بودهاند، بنابراین این کار کمی زمان میبرد، اما ما محدودیتی به آن معنا قائل نیستیم.»
روز گذشته، سهشنبه ۲۱ شهریور محمدحسین مقیمی، قائم مقام وزیر کشور درباره احتمال انتصاب استاندار زن گفت: «احتمال حضور زنان در سمت استاندار وجود ندارد.»
در روزهای اخیر انتخاب استانداران در محافل سیاسی ایران بحثبرانگیز بود زیرا در دولت یازدهم انتخاب استانداران با انتقادهای گستردهای همراه شد. اصلاحطلبان که از منتقدان استانداران در دولت یازدهم بودند چندان امیدی به انتخاب استانداران جدید در دولت دوازدهم نداشتند.
انتقاد از گزینش استانداران در دولت یازدهم آن بود که افراد انتخابشده نه تنها با دولت روحانی همسو نبودند بلکه در برخی موارد در مسیر دولت کارشکنی میکردند. آنها میگفتند برخی از مدیران دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد همچنان بر سر کار هستند.