شورای امنیت می‌خواهد در نشست ویژه‌ای به خشونت‌های میانمار بپردازد. علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی که دو هفته درباره رویدادهای میانمار سکوت کرده بود سرکوب مسلمانان میانمار را «مسئله سیاسی» و مسئول آن را « زنی بی‌رحم» خواند که جایزه نوبل صلح گرفته است.

شورای امنیت سازمان ملل قرار است خشونت‌های طرف‌های متقابل در میانمار را مورد بررسی قرار دهد.
شورای امنیت سازمان ملل قرار است خشونت‌های طرف‌های متقابل در میانمار را مورد بررسی قرار دهد.

بریتانیا و سوئد از سازمان ملل درخواست کرده‌اند که به دلیل بالا گرفتن بحران در میانمار شورای امنیت نشست فوق‌العاده‌ای تشکیل دهد.

خشونت‌ها در میانمار با حمله روز جمعه ۲۵ اوت / ۳ شهریور شورشیان روهینگیا به ده‌ها پاسگاه پلیس آغاز شد. در پی این حملات ارتش میانمار عملیات گسترده‌ای را در ایالت راخین آغاز کرد. بر اساس آماری که سازمان ملل متحد منتشر کرده تاکنون بیش از ۳۷۰ هزار نفر از اقلیت روهینگیا از ایالت راخین آواره شده‌اند.

زید رعد حسین، دیپلمات اردنی و کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد دوشنبه گذشته دولت میانمار را متهم کرده است که در مقابله با خشونت‌های استان راخین حقوق بین‌الملل را نقض کرده و اقداماتی که انجام داده در تناسب با میزان خشونت‌ها نبوده است. زید رعد حسین گفته است:

«از دولت میانمار می‌خواهم به عملیات نظامی ظالمانه‌اش در استان راخین پایان دهد و آمران و عاملان نقض حقوق بشر مردمان روهینگیا را محاکمه کند و به تبعیض‌ها علیه این اقلیت مسلمان پایان دهد.»

شیخ حسینه واجد، نخست‌وزیر بنگلادش روز گذشته از دولت میانمار خواست «اقدامات لازم برای بازگشت شهروندان میانماری به کشورشان» را انجام دهد:

نخست‌وزیر بنگلادش هنگام بازدید از یکی از اردوگاه‌های رانده‌شدگان میانمار گفت:

«دولت میانمار این بحران را به وجود آورده و دولت میانمار هم می‌بایست این بحران را از میان بردارد. ما خواهان رابطه دوستانه و صلح‌آمیزی با همسایگانمان هستیم.»

پارلمان بنگلادش هم از جامعه جهانی خواسته است برای حل بحران مسلمانان روهینگیا دولت میانمار را تحت فشار قرار دهند.

خامنه‌ای: قضیه میانمار سیاسی است

در همین حال، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی که با وجود سپری شدن دو هفته و نیم از رویدادهای اخیر میانمار در این‌باره سکوت کرده بود روز سه‌شنبه از آن‌چه «سکوت و بی‌عملی مجامع جهانی و مدعیان حقوق بشر» نامید، به‌شدت انتقاد کرد و گفت: «جمهوری اسلامی باید علیه ظلم در هر نقطه از جهان، صریح و شجاعانه، اعلام موضع کند.»

خامنه‌ای «تقلیل فاجعه میانمار به یک درگیری مذهبی بین مسلمانان و بودایی‌ها» را نادرست خواند. او گفت: «البته ممکن است در این حادثه تعصب مذهبی تأثیر داشته باشد اما این قضیه، یک قضیه سیاسی است، زیرا مجری آن، دولت میانمار است و در رأس آن دولت نیز زنی بی‌رحم قرار دارد که برنده جایزه صلح نوبل بوده و با این اتفاقات، در واقع، مرگ جایزه صلح نوبل رقم خورد.»

اشاره رهبر جمهوری اسلامی به آنگ سان سوچی، رهبر میانمار و برنده جایزه نوبل صلح در سال ۱۹۹۱ است که مدافعان حقوق بشر نیز در ارتباط با رویدادهای میانمار او را بارها مورد انتقاد قرار داده‌اند.

با این حال علی خامنه‌ای مدافعان حقوق بشر را نیز مورد انتقاد قرار داد و گفت: «مدعیان حقوق بشر که گاهی برای مجازات یک مجرم در یک کشور، جنجال و هیاهو می‌کنند، در مقابل کشتار و آواره شدن ده‌ها هزار نفر از مردم میانمار، هیچ عکس‌العملی نشان نمی‌دهند.»

خامنه‌ای خواهان افزایش فشار سیاسی، اقتصادی و تجاری کشورهای اسلامی بر دولت میانمار شد.

پس از رویدادهای اخیر میانمار گروهی از مسئولان جمهوری اسلامی، از جمله حسن روحانی، رئیس جمهوری، علی لاریجانی، رئیس مجلس و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در برابر آن‌چه در میانمار می‌گذرد موضع‌گیری کردند اما رهبر جمهوری اسلامی سکوت کرده بود. او البته در سال‌های گذشته در مقاطعی از مسلمانان میانمار سخن گفته بود.

***

در همین زمینه