اپراتور نیروگاه هستهای آسیبدیده فوکوشیما-دائیچی، روز جمعه اعلام کرد که مشغول احداث یک کلاهک بازدارنده عظیم بر فراز آسیبدیدهترین رآکتور این نیروگاه است. دولت ژاپن نیز اعلام کرده است که در راستای کسب اطمینان کافی از استانداردهای زیستمحیطی اسفبارترین فاجعه هستهای 25 سال اخیر دنیا، سازمان دیدهبان جدیدی را زیر نظر وزارت محیط زیست این کشور در نزدیکی این منطقه خواهد ساخت.
مقامات فوکوشیما امید دارند که این پوشش خیمهوار، نهتنها حفاظی برای کنترل تشعشع مواد رادیواکتیو نشتکرده از رآکتور باشد و مانع از نفوذ آب باران به این ناحیه شود، بلکه سپر محافظی در برابر نشت مجدد یا حتی انفجارهای احتمالی آینده این رآکتور به حساب بیاید. بهعبارت دیگر این خیمه، نقش جایگزین موقت قشر بیرونی رآکتور شماره یک نیروگاه را ایفا خواهد کرد که طی انفجار ناشی از افزایش فشار محوطه پیرامون میلههای سوخت در روز پس از وقوع زمینلرزه خانمانسوز ماه مارس سال میلادی جاری از بین رفته بود.
بهگفته «کوجی واتانابه» (Koji Watanabe)، سخنگوی نیروگاه، عملیات ساخت پوسته و فونداسیون این خیمه در هفته جاری آغاز شده است. این کار به این دلیل به تعویق افتاده بود که تاکنون این ناحیه برای فعالیت مستقیم کارگران فوقالعاده خطرناک تلقی میشد. برای ساخت این خیمه از پلیاستر پر شده از هوا با اسکلتی فلزی استفاده میشود. همچنین 53 متر ارتفاع و 46 متر هم طول خواهد داشت.
مقامات شرکت برق توکیو (TEPCO) از لحظه وقوع حادثه، یعنی پنجماه پیش که موجب ذوب میلههای سوختی شماری از رآکتورها و نشت مواد پرتوزا به محیط زیست منطقه شد و آن را در صدر فهرست اسفبارترین حوادث هستهای دنیا پس از انفجار 1986 نیروگاه چرنوبیل قرار داد، مشغول بررسی راههای تخفیف فاجعه تا بیشترین حد ممکن بودند. پرتوزایی فزاینده رآکتورهای غران این نیروگاه، تا چندین ماه در عمل امکان هرگونه فعالیت حضوری را از کارگران تأسیسات هستهای فوکوشیما- دائیچی سلب کرده بود تا اینکه در اوایل همین ماه،TEPCO اعلام کرد که سطح پرتوزایی نواحی پیرامون واحد شماره یک نیروگاه با موفقیت مهار شده است. در این گزارش، تراز پرتوزایی دو نقطه در اطراف لولههای تهویه، 10 سیورت گزارش شده بود. یعنی 40 برابر حداکثر مقداری که یک آتشنشان در حادترین حالت ممکن اجازه فعالیت در آن را دارد. این نقاط از آنجایی که نیاز به هیچگونه رسیدگی سریع نداشتند، کاملاً بسته شدهاند.
اگر خیمه طراحیشده برای رآکتور شماره یک موفق عمل کند، پوششهای مشابهی هم برای سایر رآکتورهای این نیروگاه که همچنان برای فعالیت مستقیم کارگران مناسب تشخیص داده نشدهاند، ساخته خواهد شد. بهگفته واتانابه، عملیات ساخت این خیمه تا پایان ماه سپتامبر سال میلادی جاری به پایان خواهد رسید.
سازمان جدید متولی وضعیت فعلی نیروگاه، طبق انتظارات، از ادغام سازمان امنیت هستهای و صنعتی ژاپن (NISA) با یک شورای دولتی دایر خواهد شد. با این حال متخصصین معتقدند که تغییر در نظام اجرایی، بهتنهایی برای ترمیم اعتماد عمومی به صنعت کشور یا کسب اطمینان از حل مؤثر چنین بحرانی کافی نیست.
وزارت محیط زیست ژاپن، هرچند از وزارت بازرگانیاش (که پیشتر اختیار هدایت و احداث نیروگاههای هستهای این کشور را عهدهدار بود)، از قدرت کمتری برخوردار است، اما تاحدودی دستش از اقدامات سودجویانه صنعتی که آفت سازمان سابق متولی امنیت نیروگاههای کشور شده بود، کوتاهتر است. «نائوتو کان»، نخستوزیر ژاپن خطاب به وزرایش گفته است: «ما تصمیم گرفتهایم که بخش ناظر بر امنیت تأسیسات وابسته به NISA را از کنترل وزارت بازرگانی خارج و امور مربوط به امنیت اتمی را تحت سرپرستی وزارت محیط زیست، متحد کنیم».
«گوشی هوسونو» (Goshi Hosono)، وزیر بحران اتمی ژاپن نیز اعلام کرده که این سازمان تازه تاسیس شده حدود 500 تا 600 مقام دولتی از سازمانهای مختلف را گرد یکدیگر جمع خواهد کرد و به اعمال نظارت دقیقتری بر نیروگاههای هستهای کشور خواهد پرداخت. او میگوید: «این مسئلهای ملی است و به سرعت باید به نتیجه برسد.»
بحران اتمی نیروگاه فوکوشیما- دائیچی، واقع در 240 کیلومتری شمال توکیو، انگیزهای برای بازنگریهای گسترده در سیاست انرژی کشور ژاپن شد و نخستوزیر، وعده استقلال تدریجی بخش انرژی کشور از انرژی هستهای را به ملت خود داد. حادثه ماه مارس سال جاری، سایر کشورهای صنعتی جهان را هم به بازنگری در استانداردهای امنیتیشان واداشت. سازمان دیدهبان امنیت انرژی هستهای ایالات متحده هماکنون درصدد اخذ رویکرد قاطعانهتر بهمنظور حفظ امنیت نیروگاههای هستهای خود است که بیتردید آنها را به آمادگی بیشتر در برابر وقوع فجایع پیشبینیناپذیر نسبت به استانداردهای اولیهشان سوق خواهد داد.
تصمیم نخستوزیر ژاپن مبنی بر سازماندهی مجدد تاسیسات هستهای کشور، بلافاصله پس از راهپیمایی دوهزار نفری کشاورزان شهر فوکوشیما تا نزدیکیهای پایتخت صورت گرفت که خواهان رسیدگی هرچهسریعتر به پیامدهای این فاجعه و همچنین پرداخت کامل غرامت خود بودند. سطح رادیواکتیویته برخی مزارع حومه شهر فوکوشیما نظیر گاوداریها و زمینهای زیر کشت سبزی، فراتر از استانداردهای رایجشان گزارش شد و در پی آن دولت مجبور به قطع صادرات محصول از فوکوشیما به شهرهای پیرامونش شد. «تاکاشیرو آبه» (Takashiro Abe)، سخنگوی شرکت تعاونی کشاورزان فوکوشیما میگوید: «خشم ما دیگر به نقطه جوش رسیده است.»
توضیح تصویر:
آغاز فعالیت جرثقیلهای غولآسا با هدف ساخت اسکلتفلزی خیمه رآکتور شماره 1 / منبع: Tokyo Electric Power Co. via Reuters
منبع: msnbc
کلاهک عظیم؟! بفرمایش علما، به این میگویند جمع نقیضین! تهران، شهروند ….
کاربر مهمان / 15 August 2011