وزارت پیشمرگه اقلیم کردستان عراق با صدور بیانیهای نسبت به دیدار رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران با مقامهای ترکیه واکنش نشان داد. همزمان هیئت نمایندگی اقلیم که در حال انجام مذاکرات با دولت مرکزی در بغداد است، اخبار پیشین مبنی بر تعویق همهپرسی استقلال را تکذیب کرد.
وزارت پیشمرگه اقلیم کردستان عراق، جمعه، ۱۸ اوت/۲۷ مرداد با صدور بیانیهای اعلام کرد که «برگزاری همهپرسی حق طبیعی و عادلانه مردم کردستان است و هیچ کس به جز مردم کردستان حق صحبتکردن درباره آن را ندارد.»
این بیانیه در واکنش به سخنان محمد حسین باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی صادر شد که پس از دیدار با مقامهای ترکیه گفته بود: «در این دیدار دو طرف ایرانی و ترکیهای تاکید و اعلام کردند که برگزاری این همهپرسی اگر چنانچه اتفاق بیفتد، مبنایی برای آغاز یک سری تنش و درگیری در داخل کشور عراق خواهد بود.»
به گفته باقری که با نورالدین جانیکلی، وزیر دفاع ملی ترکیه و رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری این کشور دیدار کردهبود، مقامهای هر دو کشور «تأکید دارند که همهپرسی امکانپذیر نیست و نباید صورت بگیرد.»
-
بیشتر بخوانید: مخالفت باقری و اردوغان با برگزاری همهپرسی استقلال کردستان عراق – نقشآفرینی نوری مالکی و سپاه بدر
وزارت پیشمرگه ایران را به دخالت در امور داخلی اقلیم کردستان عراق متهم کرد و نوشت: «به هرکسی که درباره حقوق مردم کردستان خارج از حیطه وظایفش حرف میزند، اعلام میکنیم که چنین کاری مداخله آشکار در امور داخلی کردستان است.»
در مارس سال جاری احزاب «اتحاد میهنی کردستان» و «دموکرات کردستان» تاریخ برگزاری همهپرسی استقلال کردستان عراق را ۲۵ سپتامبر اعلام کردند. قرار است انتخابات پارلمانی و انتخابات ریاست اقلیم کردستان یکم نوامبر ۲۰۱۷ برگزار شود.
پیشتر رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا نیز خواستار تعویق همهپرسی استقلال شده بود، اما با پاسخ منفی از سوی مقامهای اقلیم مواجه شد.
-
بیشتر بخوانید: مشاور بارزانی درخواست آمریکا برای تعویق همهپرسی را رد کرد
تکذیب «موضع نرم» در برابر دولت مرکزی
همزمان سعدی احمد پیرا، از اعضای ارشد حزب اتحادیه میهنی کردستان و عضو هیئت نمایندگی اقلیم در مذاکرات با دولت مرکزی در بغداد گزارشهای پیشین مبنی بر اتخاذ «موضعی نرم» را تکذیب کرد و گفت که هنوز بدیلی برای تغییر تاریخ همهپرسی از ۲۵ سپتامبر وجود ندارد.
او به خبرنگاران گفت که «ما درحال مذاکره با طرفین درون چارچوب تصمیماتی هستیم که شورای عالی همهپرسی و احزاب کردستان بر سر آن به توافق رسیدهاند. ما اصول تصویبشده از سوی این شورا را رعایت میکنیم.»
پیش از این خبرگزاری «روداو» به نقل از یک مقام آگاه گفته بود که «بخت اندکی» برای تعویق همهپرسی تا انتخابات سال آینده در عراق وجود دارد. این بخت اندک مشروط به تضمین کتبی عراق برای موافقت با همهپرسی در آن تاریخ و نیز نظارت نهادهای بینالمللی بر فرآیند همهپرسی است.
دوستان گرامی سردبیران رادیو زمانه!
مقاله ها و گزارش های شما درباره تحولات سیاسی و اجتماعی در کردستان عراق بسیار جالب و خواندنی هستند. بنده این مقالات را در فیسبوک رادیو زمانه دنبال می کنم اما دریافته ام که فیسبوک رادیو زمانه هر جا که درباره کردستان عراق بنویسد بیدرنگ تبدیل می شود به تریبونی برای آنها که با نام و حساب های ناشناس و ساختگی فیسبوکی وارد می شوند و به همه افرادی که موافق نقشه ها و برنامه های قبیله بارزانی نیستند یا نظرات متفاوتی می نویسند به رکیک ترین شکل ممکن و غالبا با غلط های املائی فحاشی می کنند… بنده به صفحه فیسبوکی چند تن ار این فحاشان وارد شدم. به نظر ساختگی می آمد. دیگر قرائن و شواهد نیز نشان می دهد که این حملات و فحاشی ها سازماندهی شده باشد چون در رسانه های دیگر هم مشابه آن هست.
بنده می دانم که هدف رادیو زمانه ارائه آزادنه همه نظرات و بحث آزاد و تبادل اندیشه است اما در این مورد ویژه این قضیه به ضد خودش بدل شده است و این حضرات … با فحاشی های رکیک و زننده راه را برای تبادل نظرات و برخورد اندیشه ها می بندند. لطفا هر جا رادیو زمانه در فیسبوک مطلبی درباره کردستان عراق نوشته است نگاهی به اظهار نظرها (کامنت ها) در فیسبوک بیندازید و حجم فحاشی ها را در نظر بگیرید. درخواست بنده از گردانندگان رادیو زمانه اینست که با بیرون انداختن و بستن راه این افراد (بلاک کردن) راه را برای بحث آزاد باز کنند. فحاشی و توهین های زننده این افراد کمکی به بحث آزاد و تبادل و شکوفا شدن اندیشه ها نمی کند.
پویا / 19 August 2017
جالب است که رادیو زمانه فحاشی این حضرات را سانسور نمی کند اما چند جمله از نوشته بالا را سانسور کرده است!
پویا / 19 August 2017
فقط مسئله کردهاست همه پرسی اقلایم کردستان عراق! از فردا مثل آپمهوری اذربایجان و غیره دخالت میکنند توی امور کشورهای منطقه. پناهگاه معارضان تجزیه طلب عیله کشورهای همسایه. باز هم میگویند فقط مسئله کردهاست. بله مسئله کردهاست نه مسئله غیر کردهای اقلیم، مسئله مردمان لر و لک شیعه که گرفتار پان رعبیسم و پان کردیسم هستند و مجبور تن به شیعه بودن یا کرد بودن بدهند! مردم به مرگ کگرفتن تا تب راضی شوند. کشوری که عملا از همین حالا باخته اقتصاد را. مستقل شدن عرضه و لیاقت میخواهد. اینکه دیکتاتور یجیا دیکتاتور یدیگر بگیرد هنر نیست.
masale / 20 August 2017