اتحادیه اروپا که بر اجرای توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی نظارت میکند میگوید همه طرفین توافقنامه هستهای تاکنون به آن عمل کردهاند و در آینده هم چنین خواهد بود.
فدریکا موگرینی، مسئولیت سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای شرکت در مراسم تحلیف حسن روحانی در مجلس شورای اسلامی به ایران سفر میکند. پیش از سفر او به ایران و دیدارش با مقامات بلندپایه جمهوری اسلامی، کاترین ری، سخنگوی موگرینی، در یک نشست خبری که پنجشنبه ۳ اوت در بروکسل برگزار شد، درباره پایبندی همه طرفین به توافق هستهای گفته است:
«به باور ما تا این لحظه همه طرفها به تعهداتشان در ارتباط با با توافق هستهای عمل کردهاند. انتظار میرود که بعد از این هم همگی توافق را رعایت کنند.»
طبق توافق هستهای که بین ایران و قدرتهای جهانی در تیر ۹۴ به دست آمد، کمیسیون مشترکی زیر نظر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به «مراقبت و نظارت اجرای کامل و مؤثر برجام» نظارت دارد. نشست کمیسیون مشترک برجام جمعه ۲۱ ژوئیه با حضور مقامات وزارت خارجه ایران در وین برگزار شد. کاترین ری به اجلاس جمعه ۲۱ ژوئیه اشاره کرده و گفته است که پایبندی طرفین به برجام در این اجلاس به بحث گذاشته شد و اتحادیه اروپا به این نتیجه دست یافت که توافق هستهای نقض نشده است.
ایران از آمریکا به شورای نظارت بر توافق هستهای شکایت کرده است. ایران در این شکایتنامه مدعی شده که تحریمهایی که آمریکا در ماه ژوئیه علیه ایران وضع کرد و یک روز پیش از برگزاری مراسم تنفیذ روحانی به امضای رئیس جمهور آمریکا رسید، توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی را نقض میکند.
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام کرده بود که ایران امید دارد در نشست بعدی شورای نظارت بر توافق هستهای نقض برجام توسط آمریکا را به بحث بگذارد. اکنون که اتحادیه اروپا اعلام کرده همه طرفین به تعهداتشان در برجام عمل کردهاند، راه شکایت از آمریکا از طریق اتحادیه اروپا مسدود شده است.
۲۸ ژوئیه/ ۶ مرداد وزارت خزانهداری آمریکا بعد از پرتاب موشک ماهوارهبر «سیمرغ» ۶ شرکت از زیرمجموعههای گروه صنعتی «شهید همت» را به سبب نقش و اهمیت آنها در توسعه برنامه موشکی سپاه پاسداران تحت تحریم قرار داد. ایران اعتقاد دارد که این تحریمها بهرهمندی ایران از توافق هستهای را دشوار کرده است.
مقامات آمریکایی ۱۰ روز قبل از تصویب این لایحه، اعلام کرده بودند که به نظر آنها توسعه برنامه موشکهای بالستیک ایران، حمایت ایران از تروریسم و پیکارجویی، همدستی با دولت بشار اسد، دشمنی با اسرائیل و حملات سایبری به آمریکا، اسرائیل و متحدان آمریکا در منطقه خلیج فارس از عوامل تضعیف برجام توسط ایران است.
روز گذشته چهار کشور آمریکا، بریتانیا، آلمان و فرانسه، طرفهای غربی توافق هستهای، گزارشی درباره برنامه موشکی ایران به کمیته تحریم شورای امنیت و آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل ارائه دادهاند و اعلام کردهاند که به نظر آنها پرتاب موشک ماهوارهبر «سیمرغ» ناقض قطعنامه سازمان ملل درباره برنامه موشکی ایران است. این چهار کشور قصد دارند، برنامه موشکی ایران را در شورای امنیت سازمان ملل به بحث بگذارند.
بیشتر بخوانید: