عباسعلی کدخدایی میگوید در وظايف شوراي نگهبان اصل بر احراز «صلاحيت» است، نه احراز «عدم صلاحيت» و اصل «برائت» و اصل «صحت» با وظيفه شوراي نگهبان ارتباطی ندارد.
سخنگوی شورای نگهبان در گفتوگو با خبرگزاری فارس «التزام عملي به اسلام» را شرط احراز صلاحیت کاندیداها دانست و گفت: «وقتي گفته شده است التزام عملي به اسلام، يا اعتقاد و التزام به قانون اساسي و اصل ولايت فقيه؛ ناچاريم مستنداتي را در اختيار داشته باشيم و در بررسيهايي كه انجام ميدهيم رفتار و كردار افراد را مورد سنجش قرار دهيم.»
وی ادامه داد: «اگر شرط كيفي براي التزام عملي به اسلام براي ما احراز شود، بايد بررسي كنيم كه فرد در اموري كه فعاليت داشته، رعايت اوليه اصول مسائل اسلام را كرده است.»
کدخدایی خصوص وضعیت تعیین صلاحیت کسانی که در اصطلاح سیاسی به آنها «یقه سفید» نامیده می شود، گفت: «اگر فرد گمنامي كه مسئوليتي نداشته و هيچ اظهار نظري نداشته براي نامزدي ثبتنام كند ما صلاحيت او را احراز نميكنيم چرا كه برخيها بودهاند كه ثبتنام كردهاند اما حتي در محله خود نيز گمنام بودند و براي اين قبيل افراد عدم احراز صادر ميشود.»
سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اظهار نظر پیشین خود درباره اینکه «انحلال احزاب مشاركت و مجاهدين انقلاب به شوراي نگهبان اعلام نشده است» نیز گفت: « اگر اين دو حزب طبق قانون منحل شدند ما طبق قانون عمل خواهيم كرد. بحث ما اين است چون احزاب در كشور ما جايگاه مشخصي ندارند، بايد رفتار و كردار افراد مورد بررسي قرار بگيرد.»
وی در پاسخ به پرسش دیگری در خصوص «نظارت استصوابی» اظهار داشت: «نظارت بايد تأثيرگذار باشد. امر نظارت و تصميمگيري هر دو يكجا به شوراي نگهبان سپرده شده است. بنابراين اگر اصطلاحات نظارت استصوابي را به كار مي بريم يعني نظارتي كه مؤثر است و ما از تأثير آن نيز دفاع مي كنيم.»
کدخدایی: «اگر شرط كيفي براي التزام عملي به اسلام براي ما احراز شود، بايد بررسي كنيم كه فرد در اموري كه فعاليت داشته، رعايت اوليه اصول مسائل اسلام را كرده است
کدخدایی با اشاره به آن که نظارت استصوابي از مجلس اول تاكنون صورت گرفته است، گفت که در انتخابات دور اول مجلس برخی از افراد حزب توده که برای نمایندگی مجلس ثبتنام کرده بودند و وزارت کشور نیز ثبت نام آنها را پذیرفته بود،به دلیل تودهای بودن و «مسلمان نبودن» از لیست حذف کردند.
شورای نگهبان طبق مصوبه سال ۱۳۷۴مجلس پنجم،که اکثریت را در آن دوره محافظه کاران در اختیار داشتند صاحب حق «نظارت استصوابی» شد.
وزارت کشور در سال ۱۳۸۱برای رفع ابهام در تفسیر قانون انتخابات مصوب سال ۱۳۷۴، لایحه تغییر قانون انتخابات را به مجلس ارائه کرد که طبق آن نظارت استصوابی حذف میشد و در صورت تصویب آن، شورای نگهبان حق نداشت بدون در اختیار داشتن مدارکی از دستگاههای مسئول همچون مانند وزارت اطلاعات، قوه قضائیه و نیروی انتظامی صلاحیت نامزدها را رد کند. این لایحه با مخالفت محافظهکاران روبرو شد و به تصویب نرسید.
با سلام و امید واری به اینکه مطیب زیاد خارج از محدوده نباشد این قطعه شمر را در جواب چناب کدخدایی و نظارت استصوابی شورای نگهبان میفرستم. امیدوارم به کسی بر نخورد چون فقط جنبه کمدی دارد.
جناب کدخدایی باز فرمود که شورای نگهبان نیست معهود
که فردی برخلاف اصل صحت شود کاندید مجلس بهر امت
ازاینرو گر کسی باشد مسلمان بگیرد رای شورای نگهبان
ملاکش التزام او به اسلام به قانون وولی فقه اعلام
از اینرو باید آن رفتار و کردار بسنجیم و سپس گیریم اقرار
که ایا این جناب کاندیداتور که هم از توبره خورده هم زآخور
صلاحیت همی دارد که با ما شود هم اخور و دیگر قضایا
از و پرسیم دینت چیست ای یار که می ایی چنین با کوله و بار
دمی بنشین و کوله بار عصمت نمایان کن برای کل ملت
بگو با ما که توحید و معودت چه گونه است و سپس گو از نبوت
سپسس از عدل رهبر گو وزنهار امامت را نیازاری به گفتار
ولی انها همه کیفی است ای یار صلاحیت بود در گفت و رفتار
به یادت هست انصار امامت به دخت هاشمی شاه ولایت
میان روز روشن فحش میداد نوارش هم به اینترنت بیافتاد؟
به یادت هست رهبرگفت ان بار که “خوب و مومن” است آن مرد دیندار
نشان ده که میان روز روشن چگونه فحش دادی تو به “دشمن”
نشان ده ان صلابت را به یکبار که این اسلام ناب است و به ناچار
صیانت خواهد از امیال واهی به دست هم بسیج و هم سپاهی
سپاهی یا بسیجی بوده ای مرد؟ وگرنه نیست احراز ای جوانمرد
زگفتارت به افکارت بریم پی ولیکن نیمه ره هر گز نشد طی
نشان ده چند بارای کاندیداتور اصول دین خود اندر تواتر
نمار و روزه و نهی ز منکر زهر یک چند امثالی بیاور
سپس امر به معروف و تولی به ما یک شمه ای ازان تو بنما
به امر ایت الشیطان رافض تجاوز بهر اقرارست جایز
کدمین روز کردی تو تجاوز به مردی یا زنی، گوسفند یا بز؟
نشان ده کارنامه ت ای جوانمرد بدون هیچ حرف و چون یا چند
تجاوز، گر نباشد در کتابت نگیری نمره کامل از نظارت
به پای راست رفتی درخلاچند؟ اگر رفتی برو طرفی دگر بند
صلاحیت شود زایل به یکبار نظارت میدهد اسمت به دربار
سپس دربار بیت کبریایی که تصمیمش بود حرف نهایی
به ما گوید که ایا نام ایشان رقم خورده است اندر لیست خویشان
سپس مارا نظارت نیست در کار نماینده شوی لابد ز بیجار
به امید بیداری ایران
کاربر مهمان / 30 July 2011