وزارت خارجه آمریکا گفته است که ایران با پرتاب موشک ماهوارهبر «سیمرغ» نه تنها توافق هستهای را نقض کرده، بلکه با این کار خلاف یکی از قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل عمل کرده است.
پنجشنبه ۵ مرداد صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران تصاویر پرتاب موشک ماهوارهبر «سیمرغ» را پخش کرد. رسانههای داخلی اعلام کردند که با پرتاب ماهوارهبر سیمرغ، پایگاه فضایی «خمینی» رسماً افتتاح شده است.
ماهوارهبر سیمرغ میتواند ماهوارههایی تا وزن ۲۵۰ کیلوگرم را در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار دهد.
هدر نوآرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک نشست خبزی که شامگاه گذشته برگزار شد، اعلام کرد که پرتاب موشک ماهوارهبر نه تنها خلاف روح توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی است، بلکه قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را هم نقض میکند.
بر اساس این قطعنامه که در چارچوب توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی در شورای امنیت سازمان ملل تصویب شده، ایران اجازه ندارد موشکهایی را که قابلیت حمل کلاهک هستهای دارند، پرتاب کند. دستیابی به فنآوری این نوع موشکها هم بر اساس این قطعنامه برای ایران جایز نیست.
نوآرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در جمع خبرنگاران گفت:
«ما این مسأله را بررسی میکنیم که تا چه حد ایران با پرتاب موشک ماهوارهبر توافق هستهای را نقض کرده است. ما گمان میکنیم پرتاب این موشک در ادامه برنامه موشکهای بالستیک ایران است و آنچه که اتفاق افتاد، مصوبه شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرده.»
تهران هم.اره این اتهام را رد کرده که قصد دارد به موشکهایی با قابلیت حمل کلاهک هستهای دست پیدا کند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از پرتاب موشک ماهوارهبر «سیمرغ» به عنوان یک اقدام تحریکآمیز یاد کرده است.
نشریه فارن پالیسی گزارش داده بود که رئیس جمهور آمریکا گروهی از کارمندان کاخ سفید را مأمور کرده است در طی ۹۰ روز مصداقهای عدم پایبندی ایران به برجام را در پروندهای گرد بیاورند. مقامات آمریکایی دوشنبه ۱۷ ژوئیه اعلام کرده بودند که به نظر آنها توسعه برنامه موشکهای بالستیک ایران، حمایت ایران از تروریسم و پیکارجویی، همدستی با دولت بشار اسد، دشمنی با اسرائیل و حملات سایبری به آمریکا، اسرائیل و متحدان آمریکا در منطقه خلیج فارس از عوامل تضعیف برجام توسط ایران است.
شامگاه گذشته همزمان با این تحولات، طرح جامع تحریم روسیه، ایران و کره شمالی در سنای آمریکا با اکثریت مطلق آرا به تصویب رسید. با امضای رئیس جمهور آمریکا این مصوبه لازمالاجراست. به دلیل آنکه این طرح از دو سوم اکثریت آرای نمایندگان سنا و کنگره برخوردار است، دونالد ترامپ نمیتواند آن را وتو کند.
تحریمهای تازه علیه ایران، برنامه موشکی سپاه پاسداران را نشانه رفته است.