نخست‌وزیر اسرائیل اعلام کرده که قصد دارد دفاتر شبکه الجزیره در اسرائیل را تعطیل کند. نتانیاهو الجزیره را متهم کرده که به نآرامی‌ها و خشونت‌های اخیر در شرق بیت‌المقدس و در صحن مسجد الاقصی دامن زده است.

خبررسانی یک بار دیگر باعث دردسر الجزیره شد (عکس: آرشیو)

دو روز پیش کابینه امنیتی نتانیاهو ناگزیر شد خواست فلسطینی‌ها را اجابت کند و دستور دهد ردیاب‌هایی را که در صحن الاقصی نصب شده بود جمع‌آوری کنند. به جای این ردیاب‌ها، تدابیر دیگری مانند نصب دوربین در نظر گرفته شده که آن را هم فلسطینی‌ها نپذیرفته‌اند.

ناآرامی‌ها در شرق بیت‌المقدس دو هفته پیش آغاز شد. بعد از سوءقصد به جان دو پلیس اسرائیلی با سلاح سرد، دولت اسرائیل تدابیر امنیتی ویژه‌ای مانند نصب ردیاب در صحن مسجد الاقصی اتخاذ کرد. فلسطینی‌ها در اعتراض به خیابان‌ها ریختند و در درگیری پلیس اسرائیل ده‌ها نفر از معترضان مجروح شدند. شبکه الجزیره که منابع مالی‌اش را  قطر تأمین می‌کند، وقایع مسجد الاقصی و تظاهرات فلسطینی‌ها را به خوبی پوشش داد. پیش از این در جنگ غزه هم الجزیره یکی از منابع معتبر خبری بود.

بنیامین نتانیاهو اکنون الجزیره را به گسترش خشونت در اطراف مسجدالاقصی متهم کرده است. الجزیره هنوز درباره این اتهامات سکوت کرده.

در ناآرامی‌ها و درگیری‌ها در بیت‌المقدس که به زودی به کرانه باختری هم سرایت کرد سه اسرائیلی و چهار فلسطینی کشته شدند. ده‌ها فلسطینی هم در اثر شلیک گلوله‌های پلاستیکی مجروح شدند. حماس از این ناآرامی‌ها استقبال کرد و تشکیلات خودگردان فلسطین هم ناگزیر روابطش با اسرائیل را به تعلیق درآورد.

نتانیاهو در واکنش به این رویدادها قصد دارد دفاتر الجزیره در اسرائیل را تعطیل کند:

«من بارها از مقانات قضائی خواستم که دفتر الجزیره در اورشلیم (بیت‌المقدس) را تعطیل کنند. اگر به دلیل موانع قانونی این کار امکان‌پذیر نیست، تلاش می‌کنم لایحه‌ای را تهیه کنم که بعد از تصویب با استناد به آن بتوان الجزیره را از اسرائیل بیرون کرد.»

در مصر هم در سال ۲۰۱۴ سه روزنامه‌نگار الجزیره به زندان افتادند و دفاتر این شبکه خبری در مصر هم تعطیل شد. در این میان دو روزنامه‌نگار الجزیره از زندان آزاد شده‌اند. سومی اما همچنان در زندان مصر محبوس است.

عربستان سعودی و متحدانش در بحران قطر نیز خواهان تعطیلی شبکه الجزیره شده‌اند. این کشورها شبکه الجزیره را متهم می‌کنند که در امور داخلی آن‌ها دخالت می‌کند، به‌ویژه در دادن تریبون به مخالفان آن‌ها و تشویق مردم در قیام‌های عربی سال ۲۰۱۱.

شبکه الجزیره در سال ۱۹۹۶ توسط امیر پیشین قطر، حامد بن خلیفه الثانی در دوحه بنیان گذاشته شد. در این مدت شبکه الجزیره وسعت پیدا کرده و ضمن داشتن دفتر در ۸۰ نقطه جهان، به ۳۱۰ میلیون خانوار دسترسی پیدا کرده است. در سال ۲۰۰۶ الجزیره انگلیس‌زبان هم راه‌اندازی شد که در سطح جهان نام شبکه الجزیره را به عنوان یک رسانه حرفه‌ای پرآوازه کرد. گزارش‌های شبکه الجزیره از جنگ غزه هنوز در یادها باقی مانده. میزگردهای این شبکه تلویزیونی نیز به شکل‌گیری فرهنگ گفت‌وگو در کشورهای خاورمیانه کمک کرده است. با این حال گفته می‌شود که شبکه عربی الجزیره گرایش‌هایی به نیروهایی همچون اخوان‌المسلمین و حماس در منطقه دارد.

بیشتر بخوانید: