امیر قطر در سخنانی از آمادگی برای مذاکره با چهار کشور عربی تحریمکننده این کشور خبر داده بود. وزیر خارجه امارات متحده عربی، یکی از آنها چهار کشور میگوید که مذاکره با قطر تنها پس از تغییر سیاستهای این کشور آغاز خواهد شد.
انور قرقاش، وزیر امور خارجه امارات شنبه، ۲۲ ژوئیه گفت که «مذاکره ضروری و لازم است، اما باید به تجدیدنظر در سیاستهای قطر متکی باشد.»
شیخ تمیم بن حامد آل ثانی، امیر قطر جمعهشب در نخستین سخنرانی خود پس از شروع «محاصره قطر» در اوایل ماه ژوئن گفت که «ما برای مذاکره و حل مشکلات آماده ایم، اما تنها به شرط احترام به حق حاکمیت ملیمان.»
او بار دیگر اتهام حمایت از تروریسم را رد کرد و تحریمهای چهار کشور عربی «کارزاری از پیش برنامهریزیشده» بوده و آن را واکنشی به سیاست خارجی دوحه دانست. او کشورهای متهمکننده را به تلاش برای گمراهکردن افکار عمومی متهم کرد.
صبح دوشنبه ۵ ژوئن ابتدا عربستان سعودی و سپس بحرین اعلام کردند رابطه سیاسیشان با قطر را قطع میکنند. ساعتی بعد امارات متحده عربی و مصر هم به آنها پیوستند. راههای زمینی و حریم هوایی این کشورها بر روی قطر مسدود شده. چهار کشور عربی شرط پایان «محاصره قطر» را ابتدا برآوردهشدن ۱۳ خواسته آنها، از جمله کاهش روابط قطر با ایران، انحلال پایگاه نظامی ترکیه در قطر و تعطیلی شبکه الجزیره دانستند. این سه خواسته بعدتر پس گرفته بود. اتهام اصلی علیه قطر حمایت این کشور از «تروریسم» بود.
قرقاش ضمن استقبال از پیشنهاد مذاکره از سخنان امیر قطر انتقاد کرد و گفت که «امیدوار بودم سخنرانی شیخ تمیم ابتکار عملی باشد برای تجدیدنظر.»
میانجیگری ادامه دارد
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه امروز یکشنبه، ۲۳ ژوئیه عازم سفری دوروزه برای دیدار از عربستان، کویت و قطر خواهد شد تا به میانجیگری برای حل بحران قطر بپردازد.
پیش از او نیز مقامهای آمریکایی، فرانسوی، بریتانیایی و آلمانی گامهایی برای میانجیگری برداشته بودند.
عربستان و متحدانش اما حل بحران را به شورای همکاری خلیج فارس منحصر میدانند. کویت نقش میانجیگر اصلی را در این میان بازی میکند.