اسرائیل و تشکیلات خوگردان فلسطین با پادرمیانی فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور خاورمیانه معاهده‌ای را امضاء کردند که به موجب آن، اسرائیل متعهد شده بخشی از آب آشامیدنی مورد نیاز فلسطینیان در کرانه باختری و در نوار غزه را تأمین کند.

آب: موضوعی برای صلح و نه الزاماٌ جنگ.

جیسون گرینبلت، فرستاده ویژه رئیس جمهور امریکا در امور خاورمیانه در بیت‌المقدس اعلام کرد که بر اساس معاهده آب بین اسرائیل و فلسطین، اسرائیل ۲۵ درصد آب مورد نیاز کرانه باختری و نوار غزه را با تخفیف ویژه و قیمت ارزان‌تر تأمین می‌کند.

تساحی هنگبی، وزیر همکاری منطقه‌ای اسرائیل و مازن قوامی، مدیر اداره آب فلسطین معاهده آب را امضاء کرده‌اند.

فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور خاورمیانه اعلام کرده که بر اساس معاهده یاد شده، اسرائیل متعهده شده است که سالانه ۳۲ میلیون متر مکعب – ۳۲.۹ میلیارد لیتر – آب شرب را در آینده نزدیک در اختیار فلسطینیان در کرانه باختری و نوار غزه قرار دهد.

آبرسانی به کرانه باختری و نوار غزه به خط لوله‌ای نیاز دارد. احداث این خط لوله که ۹۰۰ میلیون دلار هزینه ‌آن است تا ۵ سال آینده به پایان می‌رسد.

دولت اسرائیل اعتقاد دارد که آب یکی از موضوعات امنیت ملی در این کشور است. اسرائیل با تسلط بر منابع آبی و سفره‌های زیرزمینی و با بهره‌گیری از تکنولوژی‌های آبی در زمینه تأمین آب به استقلال رسیده. هم‌زمان اما در اثر کمبود آب آشامیدنی در کرانه باختری و به ویژه در نوار غزه، سلامت مردم در یکی از پرتراکم‌ترین نقاط جهان به خطر افتاده و خطر بیماری‌های فراگیر در مرزهای اسرائیل را افزایش داده است. معاهده آب بین اسرائیل و فلسطین این بحران را تخفیف می‌دهد و زمینه‌های صلح در خاورمیانه را فراهم می‌کند.

تشکیلات خودگردان فلسطین از معاهده آب استقبال کرده، اما در همان حال یادآور شده که این معاهده به معنای خاتمه مناقشه پیرامون آب بین اسرائیل و فلسطین نیست.

مذاکرات صلح فلسطین در سال ۲۰۱۴ با حمله اسرائیل به غزه متوقف شد. اکنون امید می‌رود که با انعقاد معاهده آب، این مذاکرات از سر گرفته شود. یکی از مواردی که در این مذاکرات همواره مورد اختلاف طرفین است، منابع آبی‌ست. فلسطینیان اعتقاد دارند که منابع آبی بین اسرائیل و فلسطین عادلانه تقسیم نشده است.

به گفته مازن قوامی، مدیر اداره آب فلسطین، اسرائیل متعهد شده ۲۲ میلیون متر مکعب آب مورد نیاز کرانه باختری و ۱۰ میلیون متر مکعب آب مورد نیاز غزه را تأمین کند.

در سال ۲۰۱۳ اسرائیل، اردن و فلسطینی‌ها تفاهم‌نامه‌ای را امضاء کردند که به موجب آن زمینه‌های همکاری مشترک برای شیرین‌سازی آب دریای سرخ (بحر الاحمر) فراهم شده است.

تساحی هنگبی، وزیر همکاری منطقه‌ای اسرائیل با اشاره به این تفاهم‌نامه گفته است:

«می‌دانیم که تلاش برای تأمین آب می‌تواند زمینه‌ساز همکاری‌های متقابل و صلح باشد و نه الزاماً دلیلی برای جنگ و دعوا.»

فلسطین از زیرساخت‌های لازم برای تأمین آب مورد نیازش برخوردار نیست و به همین جهت به اسرائیل وابسته است.

سازمان ملل در تازه‌ترین گزارش خود درباره کیفیت زندگی در غزه اعلام کرده که شاخص‌های زندگی در غزه – درآمد سرانه ملی، بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، برق‌رسانی و تأمین آب آشامیدنی – نزول کرده، چنانکه غزه اکنون قابل سکونت نیست.

 بیشتر بخوانید: