ايران طرح تازه روسيه را برای حل مناقشه اتمی‌اش با جامعه جهانی مورد بررسی قرار می‌دهد.

رامين مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران سه‌شنبه ۲۸ تير ۱۳۹۰ به خبرگزاری فارس گفته: «اين طرح هنوز به دست ما نرسيده و بعد از دريافت آن را بررسی می‌کنيم.»

وی افزوده: «اگر کشورهای مختلف به دنبال حل مسئله هسته‌ای ايران هستند بايد به سمتی گرايش پيدا کنند که حقوق ملت ايران را به رسميت بشناسند.»

سرگئی لاوروف، وزير خارجه روسيه چهارشنبه ۱۳ ژوئيه ۲۰۱۱ (۲۲ تير ۱۳۹۰)، در يک کنفرانس خبری با هيلاری کلينتون، همتای آمريکايی‌اش، در واشنگتن گفته بود روسيه يک طرح «گام به گام» برای تشويق ايران به پاسخگويی به پرسش‌ها درباره برنامه اتمی‌اش ارائه کرده است.

مهمان‌پرست در حالی گفته ايران اين طرح روسيه را بررسی می‌کند که چند روز پيش شماری از نمايندگان مجلس طرح روسيه را «بازگشت به نقطه اول» ناميده بودند.

رامين مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران: طرح روسیه هنوز به دست ما نرسيده و بعد از دريافت آن را بررسی می‌کنيم

علاالدين بروجردی، رييس کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس ايران گفته است: «بازگشت به نقطه اول نمی‌تواند راه درستی باشد اما اينکه يک‌بار ديگر کشورهای غربی پاسخ سوالات آژانس را مرور کنند به حافظه آن‌ها کمک می‌کند تا به صلح‌آميز بودن برنامه هسته‌ای ايران پی ببرند.»

همچنين محمد کرمی‌راد از اعضای کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس، طرح روسيه را «عرض اندام» اين کشور ناميده و افزوده شروط جديد برای از سرگيری مذاکرات قابل قبول نيست.

در طرح گام به گام، ايران در هر مرحله که به سوالات و نگرانی‌های آژانس بين‌المللی انرژی اتمی پاسخ دهد، گام‌های متقابلی از سوی جامعه جهانی مانند کوتاه شدن دوره برخی تحريم‌ها يا تعليق آن‌ها برداشته خواهد شد.

هدف از اين طرح، آغاز دوباره مذاکرات درباره برنامه اتمی ايران که مورد سوءظن غرب است، اعلام شده است.

در چند سال گذشته مذاکرات اتمی ايران و پنج عضو دائم شورای امنيت سازمان ملل متحد يعنی بريتانيا، چين، فرانسه، روسيه و ايالات متحده به اضافه آلمان در ژنو و استانبول نتوانست به پيشرفتی برسد.

برنامه اتمی ايران همواره موضوعی بحث‌برانگيز بوده است. آمريکا و کشورهای غربی می‌گويند اين احتمال وجود دارد که برنامه هسته‌ای ايران در جهت «مقاصد نظامی» باشد.

بر همين اساس، علاوه بر شورای امنيت سازمان ملل که تاکنون با صدور چهار قطعنامه، به تحريم‌ها عليه برنامه اتمی ايران و افراد و سازمان‌های مرتبط به آن رأی داده، آمريکا، اتحاديه اروپا و برخی ديگر از کشورها تحريم‌های يک‌جانبه‌ای نيز عليه ايران اعمال کرده‌اند. اما ايران می‌گويد که برنامه هسته‌ای‌اش، صلح‌آميز است.