مسعود بارزانی میگوید هیچ راهی جز استقلال کردستان وجود ندارد با اینحال او بیشتر مایل است از طریق گفتوگو با بغداد و قدرتهای منطقهای به این هدف دست پیدا کند. به گفته رئیس اقلیم کردستان عراق تاريخ برگزاری همهپرسی استقلال کردستان عراق در ۲۵ سپتامبر «منعطف» است و در همان حال این انعطاف «دائمی» نیست.
مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق در گفتوگویی که خبرگزاری رویترز با او انجام داده اعلام کرده که در هر حال همهپرسی استقلال کردستان عراق برگزار میشود.
ایران، ترکیه و عراق مخالفت خود را با برگزاری همهپرسی استقلال کردستان اعلام کردهاند. علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در دیدار و گفتوگو با حیدر عبادی، نخستوزیر عراق به تأکید گفته بود که جمهوری اسلامی خواهان یکپارچگی عراق است. بغداد هم اعلام کرده است که برگزاری یک همهپرسی در چنین ابعادی نیازمند یک اجماع ملیست و یک یا چند حزب به تنهایی نمیتوانند در این مورد تصمیم بگیرند. ایالات متحده آمریکا نیز به اقلیم کردستان پیشنهاد داده برگزاری همهپرسی کردستان عراق را تا پایان جنگ با گروه دولت اسلامی (داعش) به تعلیق درآورد.
بارزانی در گفتوگو با رویترز درباره تعلیق همهپرسی استقلال کردستان عراق گفته است:
«۱۴ سال است به ما میگویند هنوز وقت مناسب فرانرسیده. میپرسم وقت مناسب کیست؟ ما میبایست تاریخ تبعیض علیه خلق کردستان را تصحیح کنیم. از آنها که میگویند استقلال خوب نیست، میپرسیم اگر برای شما خوب نیست، چرا الزاماً باید برای ما هم بد باشد؟»
مقامات اقلیم کردستان اعلام کردهاند که همهپرسی استقلال در اربیل و سلیمانیه و دهوک و همچنین در کرکوک و نینوا و دیاله برگزار میشود. اقلیم کردستان از حکومت مرکزی عراق خواسته کرکوک و بخشهایی از نینوا و دیاله هم به اقلیم کردستان ضمیمه شود.
بارزانی میگوید سرنوشت کرکوک را همهپرسی استقلال کردستان عراق معلوم میکند:
«به هرآنچه که ساکنان کرکوک رأی دادند، باید به همان عمل کرد و به رأی مردم احترام گذاشت.»
پیشمرگههای کردستان در سال ۲۰۱۴ مانع از پیشروی گروه دولت اسلامی (داعش) به سوی کرکوک شدند. در عراق این نگرانی وجود دارد که هدف اصلی از برگزاری همهپرسی در کردستان عراق، نه استقلال، بلکه ضمیمه کردن کرکوک با میدانهای نفتیاش به اقلیم کردستان عراق است.
شبهنظامیان شیعه طرفدار ایران حکومت اقلیم کردستان را تهدید کردهاند که اگر بخواهد کرکوک را ضمیمه قلمرویش کند، کردها را با توسل به خشونت از کرکوک، سنجار و مخمور و خانقین بیرون میراند.
مسعود بارزانی در گفتوگو با رویترز نظر کسانی را که اعتقاد دارند، برگزاری همهپرسی کردستان عراق ممکن است به بروز خشونتها و آغاز درگیریهای تازه در عراق منجر شود، رد کرد:
«مشروعیت مردم بیشتر از گروههاییست که برای رسیدن به اهدافشان به خشونت متوسل میشوند. گمان نمیکنم کسی بتواند در برابر خواسته مردم کردستان برای به دست گرفتن سرنوشتشان ایستادگی کند. ممکن است تلاشهایی برای سرکوب این خواستهها انجام شود. ما حداکثر تلاشمان را میکنیم که این اتفاق نیفتد.»
مسعود بارزانی اعلام آمادگی کرده که نگرانیهای امنیتی عراق، ترکیه و ایران را برطرف کند. او یک بار دیگر به تأکید گفته است به تعویق انداختن یا تعلیق همهپرسی استقلال کردستان عراق باعث بیثباتی در عراق میشود.
در همین زمینه
- ایران: عراق یکپارچه ضامن منافع همه اقوام است
- ترکیه: همهپرسی استقلال کردستان اشتباه است
- سفر قاسم سلیمانی به اقلیم کردستان برای جلوگیری از «همهپرسی استقلال»
- احزاب اقلیم کردستان برای برگزاری همهپرسی توافق کردند
- معامله پیشنهادی کردهای عراق: زمین در ازای استقلال
- بارزانی: استقلال کردستان به ایران و ترکیه ربطی ندارد
- سازمان ملل: در برگزاری همهپرسی استقلال کردستان دخالت نمیکنیم
- مخالفت رهبر جمهوری اسلامی با همهپرسی استقلال کردستان در دیدار با نخستوزیر عراق
- مسعود بارزانی: تعلیق همهپرسی استقلال کردستان عراق به معنی یک جنگ خونین دیگر است
در حقیقت زمان رفراندوم خیلی مهم است الان خیلی ها خواستار استقلال هستند و دولت عراق هم ضعیف است اما اگر داعش نابود شود و دولت عراق قوی باشد دیگه نمی تونن اعلام استقلال کنند در حقیقت همون ضرب المثل تا تنور داغه نون را بچسبون. اونها می خواهند زود این اتفاق بیفتد تا بتونن از سرزمینی که از سوریه جدا می کنند بعد تجزیه دفاع کنند و اون را هم به این وصل کنند. با اینکه حق کردها تعیین سرنوشت خودشون است اما فکر می کنم درگیری پیش می یاد. احتمال اینکه عراق و ایران و ترکیه اون منطقه را بعد از استقلال به رسمیت نشناسند زیاده. علاوه بر اینکه هدف اصلی اونها بیشتر نفت کرکوک است در حقیقت بعد از حمله آمریکا به عراق اینها خواستار جدایی شدند
h / 06 July 2017
معلوم میشه که برادران انگلیسی و امریکایی مجوز تجزیه منطقه را صادر فرمودند.
Ali / 07 July 2017
کردهای عراق قبل از حکومت صدام با دولت های مرکزی عراق بر سر مسائل حقوق بشری (بر طبق تعریف امروزی) مشکل داشتند. پدر آقای بارزانی سالهای طولانی با صدام در کوهها مبارزه مسلحانه کردند. چندین بار به تفاهم رسیدند و امتیازهائی مانند روزنامه و رادیو به زبان کردی از حکومت صدام گرفتند، ولی هر بار دولتهای مرکزی بعد از تثبیت قدرت تمام تعهدات خود را فراموش کردند. و فجایع زیادی را بر سر مردم بی گناه کرد عراق آوردند که نمونه هائی از آنها در رسانه های ایران به مدد رسانه های کردی (به زبان فارسی) منتشر شده اند.
مردم کرد عراق ظلمهای زیادی را از هموطنان عرب خود در حافظه تاریخی خودشان دارند. اگر بتوانند مستقل شوند، حتی برای لحظه ای مردد نخواهند شد.
مردم تمام دنیا دوست دارند در رفاه و آرامش زندگی کنند، و اگر کسی یا عاملی اخلالی در آن بوجود آورد، طبیعی است که در صدد رفع مشکل اقدام کنند.
دو مثال:
این ترکهای زیاده خواه ترکیه اند که حقوق برابر برای هموطنان کردشان قائل نیستند، وگرنه انگلیس و آمریکا که بدنبال تامین منافع مردمشان هستند.
اگر مردم اسکاتلند به جدائی رأی ندادند، علت آن رفاه و آرامششان بود که بعد از جدائی به خطر می افتاد (با خودمان دست کم صادق باشیم).
و همین مسئله در مورد دیگر کشورها هم صدق می کند.
یک عده عامل اصلی تجزیه کشورها را که در داخل است و تمام مقدرات کشور را در دست دارد، رها کرده، و دنبال عامل بیرونی هستند. یا مثلن مردم به تنگ آمده از استبداد را نکوهش می کنند، که چرا تحمل نمی کنید و در فکر زندگی بهترید!! خنده دار و مضحک است!!
بزرگی گفته ای دارد که بد نیست اینجا هم تکرار شود: “تمام مشکل ما از ناآگاهی عوام و خیانت خائن است”.
شهیر / 07 July 2017