آژانس بين‌المللی انرژی اتمی می‌گويد نمی‌تواند درخواست ايران را مبنی بر اینکه تأييد کند ایران در زمینه برنامه هسته‌ای‌اش با آژانس همکاری کرده، بپذیرد.

علی‌اکبر صالحی، وزير امور خارجه ايران روز سه‌شنبه ۱۲ جولای ۲۰۱۱ (۲۱ تير ۱۳۹۰) پس از ديدارش با يوکيا آمانو، مديرکل آژانس بين‌المللی انرژی اتمی در وين گفت برای تداوم گفت‌وگوها، «آژانس بايد ابتدا اعلام کند که همه‌ سؤالات مربوط به برنامه هسته‌ای ايران پاسخ داده شده است.»

اما یوکیا آمانو در بيانيه‌ای با رد کردن اين درخواست صالحی گفته «آژانس در جایگاهی نیست که بتواند چنین چیزی را اعلام کند.»

به گفته وی «مسئله اصلی و اساسی به جای خود باقی است و هنوز هم حل نشده است. ایران به تعهدات خود عمل نمی‌کند.»

صالحی همچنين گفته است: «ما به يکديگر قول داده‌ايم که شور و مشورت‌هايمان را حفظ کنيم و به دنبال روش خلاقانه‌ای برای تعامل با يکديگر و کار با يکديگر باشيم تا بتوانيم اين مسئله را حل کنيم.»

آمانو: مسئله اصلی و اساسی به جای خود باقی است و هنوز هم حل نشده است، ايران به تعهدات خود عمل نمی‌کند

مديرکل آژانس بين‌المللی انرژی اتمی همچنین در يکی از آخرين گزارش‌های خود که خرداد امسال منتشر شد، اعلام کرد ايران به‌طور «مخفيانه» در حال ساخت «کلاهک اتمی» است.

آمانو در اين گزارش گفته آژانس نمی‌تواند تأييد کند که همه برنامه هسته‌ای ايران، صلح‌آميز باشد.

به گفته وی ممکن است ايران در حال ساخت «کلاهک اتمی» برای نصب روی موشک شهاب سه باشد.

اما رامين مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران در پاسخ به اين اظهارات آمانو گفت موشک‌های ايران قادر به حمل کلاهک اتمی نيستند.

علی‌اصغر سلطانيه، نماينده ايران در آژانس بين‌المللی انرژی اتمی نيز گزارش آژانس درباره احتمال فعاليت‌های نظامی ايران در برنامه هسته‌ای را «مطالب تکراری و خسته‌کننده و اتهامات بی‌اساس» ناميد.

برنامه اتمی ايران همواره موضوعی بحث‌برانگيز بوده است. آمريکا و کشورهای غربی می‌گويند اين احتمال وجود دارد که برنامه هسته‌ای ايران در جهت «مقاصد نظامی» باشد.

بر همين اساس، علاوه بر شورای امنيت سازمان ملل که تاکنون با صدور چهار قطعنامه، به تحريم‌ها عليه برنامه اتمی ايران و افراد و سازمان‌های مرتبط به آن رأی داده، آمريکا، اتحاديه اروپا و برخی ديگر از کشورها تحريم‌های يک‌جانبه‌ای نيز عليه ايران اعمال کرده‌اند. اما ايران می‌گويد که برنامه هسته‌ای‌اش، صلح‌آميز است.