سارا روشن – «درخشش آفتاب از ژاپن» (Sunshine for Japan) یک پروژه طراحی پوستر برای حمایت ازآسیب‌دیدگان زلزله و سونامی در ژاپن است. این پروژه را مانا رهنما، یک جوان ایرانی ساکن شهر دوسلدورف آلمان راه‌اندازی کرده است.

در این پروژه از طراحان پوستر سراسر دنیا خواسته شده است که برای حمایت از ژاپن پوسترهایی را طراحی کنند. پوسترهای منتخب توسط گروه داوران که خود از طراحان مطرح دنیا هستند، چهاردهم اکتبر ۲۰۱۱ در شهر دوسلدورف آلمان به نمایش گذاشته می شوند. 
 

در گفت‌وگو با مانا رهنما، مدیر و مبتکر پروژه‌ی «درخشش آفتاب از ژاپن» نخست از انگیزه‌ی او در این کار پرسیدم.

مانا رهنما – بعد از اتفاقی که در ژاپن افتاد، تا دو هفته از خواب و خوراک افتاده بودم. یعنی تمام‌مدت عکس‏ها را نگاه می‏کردم و فکر می‏کردم چه‏کار می‏توانم انجام بدهم، چطور می‏توانم این احساسم یا این همدردیم را به مردم نشان بدهم. سعی کردم در این زمینه کمی تحقیق کنم و ببینم چه برنامه‏هایی می‏توان انجام داد و چگونه می‏توان اعلام همدردی کرد. این شد که خیلی سریع تصمیم گرفتم این برنامه را مستقل توی آلمان انجام بدهم. با یکی از طراحان خیلی خوب از کشور ایرلند، به نام کریستوفر اسکات (Christopher Scott ) که فعالیت‏های زیادی هم در شبکه‏های اجتماعی دارد تماس گرفتم و به‌سرعت توانستیم تصمیم بگیریم و این پروژه را راه بیندازیم. خوشبختانه از طریق دوستان‏ دیگرمان که در همین زمینه فعالیت دارند، در عرض ۲۴ ساعت در صفحه‌ی «فیسبوک« اولین «لایک»‏مان را از کل دنیا گرفتیم. بعد دیگر کم‏کم پروژه را به دوستان دیگر معرفی کردیم. دوستان دیگر هم آمدند «لایک» زدند و برای‏مان کار فرستادند. در حال حاضر من تقریباً ۳۵۰ کار در فیس‏بوک دارم، بیش از ۱۰۰ کار هم از طریق ای‏میل دریافت کرده‏ام که آن‏ها در فیس‏بوک گذاشته نشده‏اند.

موضوع طراحی ها چیست؟

دنبال‌کننده‏های پروژه مدام پیغام می‏فرستند که به چه شکلی می‏توانند کار را بفرستند و یا سئوال‏هایی مثل: موضوع چیست؟ روی اتم کار کنیم، در باره‏ی سونامی کار کنیم و یا زلزله؟ بعضی وقت‏ها من می‏گویم در باره‏ی هر سه مورد. چون هدف اصلی من از پروژه این است که مسئله‏ی ارتباط بین فرهنگ‏ها را بازگو کنم. چون من در زمینه‏ی فرهنگی خیلی فعالیت داشتم و فکر کردم اگر از هر کشوری نشان بدهند که به چه شکلی با این‏گونه اتفاق‏های ناگوار، از نظر فرهنگی برخورد می‏کنند و احساس‏شان را در همان حیطه‏ی فرهنگی خودشان نشان بدهند، می‏تواند خیلی جالب باشد. مثلاً کسی که از مکزیک می‏آید، احساساتش درباره‏ی این‏گونه اتفاق‏های ناگوار را طوری دیگری بیان می‏کند تا کسی که از ایران و یا آلمان می‏‏آید. این ارتباطات و تفاوت‌های فرهنگی را می‌شود تا حدی در کارها هم مشاهده کرد. هدف اصلی من هم همین است و حالا ببینیم در نهایت و تا پایان مهلتی که برای ارسال کارها قائل شده‏ایم، چه تعداد کار می‏رسد و وقتی کارها از فرهنگ‏های مختلف را کنار هم می‏گذاریم، چه تفاوتی با هم دارند.

سارا روشن: در پروژه‌ی «درخشش آفتاب از ژاپن» از طراحان پوستر در سراسر دنیا خواسته شده است که برای حمایت از ژاپن پوسترهایی را طراحی کنند. پوسترهای منتخب توسط گروه داوران که خود از طراحان مطرح دنیا هستند، چهاردهم اکتبر ۲۰۱۱ در شهر دوسلدورف آلمان به نمایش گذاشته می شوند.

هیأت داوران چه کسانی هستند؟

گروهی از هیأت داوران تشکیل داده‏ام که آقای اووه لوش (Uwe Loesch ) از کشور آلمان نیز در آن حضور دارد. به جرأت می‏توانم بگویم او یکی از بهترین گرافیست‏ها در زمینه‏ی پوستر، در دنیاست. از دیگر اعضای هیأت داوران آقای وودی پرتل (Woody Pirtle) از نیویورک، آقای جان مور (John Moore ) از کاراکاس و خانم لوبا لوکاوا (Luba Lukova ) هستند. خانم لوکاوا هم یکی از بهترین و زبردست‏ترین طراحان دنیا هستند. آقای هولار یاکوبس (Holgar Jacobs ) از انگلستان و آقای شینوسکه سوگیساکی (Shinoske Sugisaki ) از ژاپن هم حضور دارند.

پروژه‏ی شما چه خصوصیتی داشته که توانسته این افراد را جذب کند؟

یکی از دلایل‏اش این است که این یک برنامه‏ی خیریه است؛ برنامه‏ای است که می‏خواهد از این طریق هم ارتباط فرهنگی به‏وجود بیاورد و هم به آسیب‏دیده‏ها کمک کند. قصدمان این است که از این طریق کارهایی را جمع‏آوری کنیم و بعد این‏ کارها را به شکل یک کتاب دربیاوریم. این کتاب ماندنی خواهد بود. از طرفی هم قرار است این کارها به فروش برسند و درآمدی که از فروش آن‏ها به دست می‏آید، برای بازسازی مناطق آسیب‏دیده به صلیب سرخ جهانی اهداء شود. فکر می‏کنم یکی از مثبت‏ترین نکات پروژه‏ی ما این است که قرار است این پروژه کمک‏‏ مادی و معنوی به مردم آسیب‏دید‏ه‏ی ژاپن بکند. به همین دلیل هم هست که خیلی از طراحان معروف دنیا همکاری با ما را قبول کرده‏اند.

چه نهادها و مؤسساتی از پروژه‌ی «درخشش آفتاب از ژاپن» حمایت کرده‌اند؟

دانشگاه و دانشکده‏ی شهر دوسلدورف از ما پشتیبانی می‏کنند. حامیان رسمی ما در حال حاضر این دو نهاد هستند. اما در حال صحبت با چند جای دیگر هستیم و قرار است چند حامی دیگر به ما اضافه بشود. البته فعلاً شفاهی به ما جواب مثبت داده‏اند، اما چون قرارداد بسته نشده، من اجازه ندارم اسم آن‏ها را اعلام کنم.

آیا خبر این پروژه به ژاپن و رسانه‏های ژاپنی هم رسیده است؟

بله؛ اتفاقاً یکی از بزرگ‏ترین مؤسسه‏های گرافیک ژاپن از پروژه‏ی ما حمایت می‏کند و از طریق خبررسانی تلاش می‌کنند طراحان ژاپنی را هم به شرکت در این پروژه تشویق کنند. از زمانی که آن‏ها خبر نمایشگاه ما را نوشته‏اند، تعداد طراحان ژاپنی‏ای که برای ما کار فرستاده‏اند، خیلی بالا رفته است. ما یک داور ژاپنی هم داریم که ایشان هم یکی از بهترین طراحان در حیطه‏ی کاری خودشان هستند. حضور ایشان هم باعث می‌شود که طراحان ژاپنی برای ما کار بفرستند.

طراحان ایرانی هم در این پروژه شرکت داشته‏اند؟

تا حدی بله. طراحان ایرانی هم در پروژه شرکت داشتند. یعنی طراحان خیلی خوبی از ایران هم هستند که آن‏ها هم کار فرستاده‏اند. اسم‏شان را می‏توانید در لیست شرکت‌کننده‏ها ببینید. من الان فرد خاصی را نام نمی‏برم، چون همه‏ی آن‏ها خوب هستند.
 

علاقمندان می‌توانند تا روز ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۱ پوسترهای طراحی شده‌شان را برای این پروژه بفرستند.
بسیاری از پوسترهای فرستاده شده را هم در روی صفحه فیسبوک این پروژه می‌توانند ببینید.
 

در همین زمینه:
::سایت پروژه‌ی «درخشش آفتاب از ژاپن»:: 
     ::پروژه‌ی «درخشش آفتاب از ژاپن: در فیسبوک::