وزیر خارجه ایران که به برلین، پایتخت آلمان سفر کرده در جلسه سالانه شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا تلاش کرد از ابعاد بحران با عربستان سعودی بکاهد. او خواهان ایجاد مجمعی برای گفتوگوهای امنیتی در خلیج فارس شد.
پیش از سفر ظریف به برلین، حسن روحانی و شیخ تمیم، امیر قطر با یکدیگر تلفنی گفتوگو کردند. در این گفتوگو رئیس جمهوری اسلامی اعلام کرد که محاصره اقتصادی قطر برای ایران قابل قبول نیست.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در نشست سالانه شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا، عربستان سعودی و متحدانش در بحران قطر را متهم کرد که ایران یا قطر را مسبب تروریسم در خاورمیانه جلوه میدهند با این قصد که شکستهایشان در خاورمیانه را توجیه کنند:
«یک روز نوبت ایران است، یک روز نوبت قطر. تلاش میکنند در نظامی بسیار بنیادگرایانه از مسئولیت سر باز بزنند و به این ترتیب از پاسخگویی به مردم کشورشان شانه خالی کنند.»
وزیر خارجه ایران گفت:
«نفرتی که از سوی عربستان سعودی گسترش داده میشود، تشابه زیادی دارد با آنچه داعش گسترش میدهد.»
او خواهان کاهش میزان معاملات تسلیحاتی غرب با کشورهای حاشیه خلیج فارس شد و پیشنهاد داد که مجمعی برای گفتوگوهای امنیتی در سطح کشورهای خلیج فارس تشکیل شود:
«اگر سیاست خارجی به یک کالا تبدیل شود، آنگاه تنها ملاک ارزیابی این سیاستها و اینکه چه کسی تروریست است و چه کسی تروریست نیست حجم معاملات تسلیحاتیست.»
محمد جواد ظریف اعلام کرد که به نظر او منطقه خاورمیانه بیش از هر چیز به امکانی برای دیالوگ نیاز دارد.
در سفر رئیس جمهوری آمریکا به ریاض، آمریکا قرارداد فروش اسلحه به ارزش ۱۱۰ میلیارد دلار را با ریاض منعقد کرد. دونالد ترامپ در این سفر ایران را به گسترش تروریسم در خاورمیانه متهم کرده بود و از سران کشورهای عربی خواسته بود که ایران را منزوی کنند.
رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا که ترامپ را در ریاض همراهی میکرد، با اشاره به پیروزی مجدد حسن روحانی در انتخابات ایران گفته بود که امیدوار است روحانی در دور جدید ریاست جمهوریاش، به از بین بردن «شبکه تروریستی» و «نیروهای بیثبات کننده» مرتبط با ایران در منطقه کمک کند. او همچنین ابراز امیدواری کرده بود که ایران آزمایش موشکهای بالستیک را پایان دهد.
مقامات نظامی ایران اما میگویند سیاستها و اهداف دفاعی جمهوری اسلامی ایران در یک روند تعریف شده مشخص در حال انجام است و هیچ عاملی مانع این کار به حساب نمیآید.
عربستان سعودی ادعا کرده که ۹ شهروند ایرانی را در ارتباط با حمله تروریستی به مسجدالحرام بازداشت کرده است. پیش از این هم عربستان سعودی ادعا کرده بود که سرنشینان یکی از سه قایق سپاه پاسداران را در نزدیکی میدان نفتی مرجان یازداشت کرده. وزارت خارجه ایران این ادعاها را تکذیب کرده است.
بیشتر بخوانید: