در ادامه ماجرای لو رفتن سوالهای امتحان نهایی در مقطع متوسطه یک عضو کمیسیون آموزش مجلس از قطعی شدن لو رفتن سوالهای امتحانات نهایی این مقطع خبر داد. همزمان معاون امور بینالملل و حقوقی پلیس فتا از دستگیری ۸ نفر از عوامل افشای سوالهای امتحان نهایی توسط این نهاد امنیتی خبر داد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، یکشنبه ۴ تیر ۱۳۹۶ جبار کوچکینژاد، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفت: «براساس گزارش پلیس فتا و گزارشهایی که به کمیسیون واصل شده و شهادت اولیای دانشآموزان مشخص شد که سؤالات امتحانات دوره متوسطه افشا شده است.»
جبار کوچکینژاد همچنین گفت: «قرار است در اولین جلسه کمیسیون آموزش پس از سرکشی نمایندگان به حوزههای انتخابیه، موضوع فراگیر بودن و یا اینکه در چه شهرستانها و استانهایی سؤالات لو رفته با حضور مسئولان پلیس فتا و آموزش پرورش بررسی شود.»
موضوع امتحان نهایی مقطع متوسطه در ایران زمانی جنجال برانگیز شد که خبرهایی درباره فروش سوالهای امتحانات نهایی، به ویژه در دو شبکه اجتماعی اینستاگرام و تلگرام، منتشر شد. با توجه ویژه رسانهها و بهخصوص رسانههای نزدیک به اصولگرایان به این موضوع و همچنین تجمع تعدادی از دانشآموزان شهر تهران در اعتراض به لو رفتن سوالهای امتحانات نهایی مقابل وزارت آموزش و پرورش، پلیس فتا و مجلس شورای اسلامی اعلام کردند درباره این موضوع تحقیق خواهند کرد.
بیشتر بخوانید: ورود مجلس به پرونده خرید و فروش سئوالات امتحانات نهایی
نمرات امتحانات نهایی در تعیین سرنوشت دانشآموزان برای ورود به دانشگاهها تأثیرگذار است و در کنار عملکرد آنان در کنکور میانگین نمرات آنان در امتحان نهایی نیز محاسبه خواهد شد.
بازداشت ۸ نفر از عوامل افشای سؤالات امتحان نهایی
همچنین یکشنبه ۴ تیر ۱۳۹۶ سرهنگ حسین رمضانی، معاون امور بینالملل و حقوقی پلیس فتا از دستگیری ۸ نفر از عوامل افشای سوالهای امتحان نهایی خبر داد.
به گزارش خبرگزاری قوه قضائیه (میزان) حسین رمضانی درباره ماجرای لو رفتن سوالهای امتحان نهایی گفت: «براساس شکایتهای مسئولان آموزش و پرورش از افراد سودجو و کلاهبردار و برحسب دستورات مقامات قضایی همکاران بنده در پلیس فتای استانهای سراسر کشور وارد عمل شدند و بلافاصله تحقیقات فنی و پلیسی خود را آغاز کردند.»
به گفته معاون امور بینالملل و حقوقی پلیس فتا «در تحقیقات مشخص شد، تمام مواردی که در فضای مجازی انتشار پیدا کرده بود، سؤالات امتحان نهایی نبود بلکه همه این اقدامات با نیت کلاهبرداری و سودجویانه توسط مجرمین صورت گرفته است.»
به گفته حسین رمضانی پلیس فتا پس از تطبیق نمونه سوالهای کشف شده از «کلاهبرداران» با سوالهای اصلی توسط مسئولان آموزش و پرورش مشخص شده است که «فقط در یک مورد سؤالات لو رفته بود و آن هم در یک شهرستان کوچک در یکی از استانهای جنوبی کشور بود که در واقع از زمان لو رفتن سؤالات تا آغاز امتحانات دانش آموزان، زمان بسیار کمی باقی مانده بود.»
به گفته این مقام مسئول در پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات نیروی انتظامی (فتا) ۸ نفر از افراد «کلاهبردار» در کشور شناسایی، دستگیر و تحویل مقامات قضایی شدهاند. همچنین به گفته حسین رمضانی ۱۰ نفر دیگر نیز شناسایی و پس از صدور دستورات مقامات قضایی این افراد نیز دستگیر خواهند شد.
به گفته معاون امور بینالملل و حقوقی پلیس فتا همچنین قرار است که قانون مجازات انتشار دهندگان سؤالات امتحانی که مربوط به اواخر سال ۱۳۴۰ است، بازنگری و به روز رسانی شود. به گفته او دلیل به روزرسانی این است که «میزان مجازات در این مسئله باید افزایش پیدا کند تا قدرت ریسک مجرمین پایین بیاید.»
بازار فروش و ادعای فروش سوالهای امتحانات نهایی چند سالی است که به ویژه در کانالهای تلگرامی و صفحههای اینستاگرامی داغ است و در مقاطعی به دستگیری افرادی نیز منجر شده است. پیشتر نیز در اوایل خرداد سال جاری سرهنگ محمد مهدی کاکوان، رئیس پلیس فتای تهران از دستگیری سه کلاهبردار که با ادعای فروش سؤالات امتحانات نهایی اقدام به کلاهبرداری از دانش آموزان کرده بودند، خبر داده بود.