در ادامه اظهارنظر مسئولان دولتی در خصوص وضعیت بانکها و موسسههای مالی و اعتباری، معاون نظارتی بانک مرکزی ایران میگوید که اقداماتی برای تعیین تکلیف بانکهای نظامی در دستور کار قرار دارد.
بانکداری نظامیان طی دو دهه گذشته رشد چشمگیری داشته است. سپاه پاسداران حداقل دو بانک اختصاصی انصار و مهر اقتصاد را در اختیار دارد و از سهامداران عمده بانک ملت و پارسیان به شمار میرود. ارتش با حکمت ایرانیان و نیروی انتظامی نیز با قوامین در عرصه بانکداری حضور دارند.
این اما تنها رویه نمایان بانکداری نظامیان است. نهادهای نظامیان در دیگر بانکها نیز سهامدارند و همزمان با آن به تاسیس موسسههای مالی و اعتباری و صندوقهای سرمایهگذاری روی آوردهاند تا وضعیت آشفته نظام بانکی ایران را آشفتهتر کنند.
فرشاد حیدری معاون نظارتی بانک مرکزی ایران چهارشنبه ۳۱ خرداد گفت که برای تعیین تکلیف بانکداری نظامیان اقداماتی در حال انجام است. او از ارائه توضیحات بیشتر در این باره خودداری و اظهار امیدواری کرد که تا پایان امسال وضعیت بانکها و موسسههای مالی ساماندهی شود.
به گفته حیدری ۱۳۴ موسسه مالی و اعتباری غیرمجاز تا به حال ساماندهی شدهاند و وضعیت چهار موسسه باقیمانده نیز تا پایان امسال مشخص خواهد شد.
بحث ادغام موسسههای مالی و اعتباری و بانکها طی چند روز گذشته با واکنش سهامداران عمده و سپردهگذاران این نهادهای مالی روبرو شده است.
معاون نظارتی بانک مرکزی با اعلام اینکه «ادغام بانکی در دستور کار نیست»، گفت که بانک مرکزی از هرگونه ادغامی که به زیان سپردهگذاران باشد، جلوگیری خواهد کرد.
او اما در ادامه گفت که مذاکراتی برای ادغام دو موسسه مالی و اعتباری «کوثر» و «میثاق» صورت گرفته است.
حیدری همچنین در واکنش به ادغام موسسههای «ثامن» و «مهر اقتصاد» گفت که این دو موسسه در ثبات نسبی قرار دارند و جای نگرانی وجود ندارد.
پیشتر خبرگزاریهای ایران از طرح ادغام سه موسسه ثامن، کوثر و مهر اقتصاد خبر داده بودند. بهرغم اینکه مدیرعامل مهر اقتصاد هرگونه مذاکره و اقدام برای ادغام را «کذب» خواند و گفت که با طرح کنندگان این شایعه برخورد خواهد شد، روابط عمومی موسسه کوثر با صدور اطلاعیهای تائید کرد که مذاکراتی برای ادغام صورت گرفته که نیارمند مجوز بانک مرکزی است.
به گفته حیدری موسسههای مالی و اعتباری حدود ۱۰ درصد نقدینگی موجود در بازار پولی ایران را در اختیار دارند.
براساس اعلام بانک مرکزی حجم نقدینگی در ایران از مرز ۱۲۰۰ میلیارد تومان گذشته که بر پایه اظهارات معاون نظارتی بانک مرکزی ۱۲۰ هزار میلیارد تومان از نقدینگی موجود در ایران در اختیار موسسههای مالی و اعتباری است.