حکومت امارات متحده عربی اعلام کرد که تحریمهای تازهای علیه قطر روی میز است. در همان حال به دولت قطر هشدار داد که به ایران اجازه ندهد از بحران دیپلماتیک بین قطر و عربستان سعودی و متحدانش به لحاظ سیاسی و اقتصادی استفاده کند.
انور قرقاش، وزیر خارجه امارات در گفتوگو با خبرگزاری رویترز اعلام کرد که بحث و گفتوگو درباره تحریمهای تازه علیه قطر ادامه دارد:
«روابط درهمتنیدهای بین قطر و همسایگانش [در حاشیه خلیج فارس] وجود دارد: علائق مشترک، گردشگری و سفرهای تجاری و خانوادگی. گسستن همه رشتهها کار آسانی نیست. اما ما به وضع سابق برنمیگردیم.»
صبح دوشنبه ۵ ژوئن ابتدا عربستان سعودی و سپس بحرین اعلام کردند برای حفاظت از منافع ملی، مبارزه با افراطیگری، و دخالت قطر در مسائل داخلی کشورشان با این کشور رابطه سیاسیشان را قطع میکنند. ساعتی بعد امارات متحده عربی و مصر هم روابط سیاسی خود با قطر را قطع کردند. راههای زمینی و حریم هوایی این کشورها بر روی قطر مسدود شده است. تا روز گذشته نفتکشها و کشتیهای قطر نمیتوانستند در بندرهای عربستان سعودی و امارات پهلو بگیرند. تردد کشتیها با پرچم قطر در تنگه هرمز مختل شده بود، به همین امارات صبح چهارشنبه ۷ ژوئن به کشتیها و نفتکشهای قطر اجازه داد وارد بندر فیجره بشوند.
وزیر خارجه امارات در گفتوگو با خبرگزاری رویترز به نقش ایران در تحریمهای اقتصادی و انزوای سیاسی قطر هم اشاره کرده و گفته است:
«قطر یک کشور مسلمان عربیست و بخشی از مشکل این است که ایران از این موقعیت میخواهد استفاده کند. اگر دولت قطر این اجازه را به ایران بدهد، تصمیم عاقلانهای نگرفته است. به قطر پیشنهاد میدهم با رویکرد عقلانی و با خردمندی در پی رفع مشکل برآید.»
هجوم مردم دوحه به فروشگاهها از بیم نایاب شدن مواد غذایی در پی بحران قطر – سعودی
.#QatarCrisis #Doha #QatarBan pic.twitter.com/xX0E2EVa5R— Ebrahim Heidari (@EbrahimHeidari) 6. Juni 2017
تنها راه ارتباط زمینی با قطر از طریق عربستان سعودیست که در پرتو بحران دیپلماتیک بین عربستان و بحرین مسدود شده است. قطر هر سال مواد غذایی به ارزش چهار الی پنج میلیارد دلار از کشورهای عربستان و مصر و امارات وارد میکرد. ایران اعلام آمادگی کرده که این مواد غذایی را از بندر بوشهر، بندر عباس و بندر لنگه، از طریق خط کشتیرانی والفجر به قطر ارسال کند.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی چهارشنبه ۱۷ خرداد اعلام کرد که مذاکراتی با مقامات قطر انجام شده و تا هفته آینده ایران از راه دریا محصولات غذایی، میوه و ترهبار به قطر صادر میکند.
حریم هوایی ایران هم از همان روزی که بحران دیپلماتیک در کشورهای حاشیه خلیج فارس پیش آمد، به روی هواپیماهای مسافربری قطر گشوده شده است.
در همین زمینه:
- آغاز صدور میوه و غذا از سه بندر ایران به قطر تا ۷ روز آینده
- دادستانی امارات همدردی با قطر را ممنوع اعلام کرد
- ترامپ خواهان اتحاد کشورهای حاشیه خلیج فارس برای مبارزه با تروریسم شد
- ترامپ: بحران قطر سرآغازیست برای پایان دادن به تروریسم جهانی
- ایران آسمان و سه بندرش را در اختیار قطر قرار داد
- قطر و عربستان سعودی: از بحران دیپلماتیک تا بحران هویت
- تأثیر بحران دیپلماتیک عربستان و متحدانش با قطر بر صدور گاز
- واکنش وزارت خارجه ایران به بحران عربستان و قطر: دعوت به حداکثر خویشتنداری
- عربستان سعودی و مهمترین متحدانش روابط سیاسی خود را با قطر قطع کردند
- اعتراض نوادگان عبدالوهاب به امیر قطر و هشدار امارات
حکومت ضد مردمی عربستان هم از رفتار دور از خرد رهبر جمهوری اسلامی و شریکانش سؤاستفاده میکند تا ادامه موقعیت و حکومت خود را توجیه کند. در این میان مردم منطقه انواع هزینه ها را باید می پردازند. بهره برداری قدرتهای بزرگ جهانی هم که آشکار است.
آرمان / 07 June 2017