با بیرون راندن داعش از شهر بعاج، در مرز عراق و در سوریه به دست نیروهای حشد شعبی، اکنون ایران فاصله چندانی برای تحقق رویای ایجاد یک محور استراتژیک از مرزهای خویش تا آبهای مدیترانه ندارد. مسیر جدید ایران با ۲۲۵ کیلومتر جابهجایی نسبت به مسیر قبلی، از جنوب سوریه میگذرد، به ویژه بدین خاطر که از برخورد با نیروهای آمریکایی مستقر در شمال شرقی سوریه اجتناب شود.
سرانجام کنترل بعاج، واقع در استان نینوا، روز چهارم ژوئن/۱۴ خرداد به دست نیروهای حشد شعبی افتاد.
حشد شعبی یا بسیج مردمی عراق، نیرویی شبه نظامی است متشکل از ائتلاف ۴۰ گروه عمدتاً شیعه که بازوی نظامی ایران در عراق به حساب میآید. تصرف بعاج را میتوان جایزه هفت ماه صبر این نیروها در تلعفر در شمال غربی موصل تعبیر کرد، آن هم در شرایطی که پلیس و ارتش عراق مدام در حال پیشروی به سمت موصل بودند.
بعاج همان منطقهای است که گزارش میشد ابوبکر البغدادی، خلیفه دولت اسلامی، در سه سال گذشته در حوالی آن مستقر بوده است، اما اهمیت استراتژیک این عملیات نظامی نه در دستگیری خلیفه، که در طرح بلندپروازانه ایران برای رسیدن به آبهای مدیترانه است.
بعاج در واقع یکی از نقاط اتصالی گذرگاه ایران از جنوب عراق و سوریه تا بندر لاذقیه، بزرگترین بندر سوریه و از سنگرهای اصلی علویان در سوریه، است.
ماه گذشته، گزارش هایی منتشر شد که ایران مسیر استراتژیکش را برای رسیدن به آبهای مدیترانه تغییر داده است؛ تغییری که بدواً واکنشی به افزایش حضور نظامی امریکاییها در شمال شرقی سوریه و اقدامی درجهت اجتناب از رویایی با آنها بوده است. معیار این طرح سردار قاسم سلیمانی ذکر شده است.
در این مسیر جدید شهر میادین، در استان دیرالزور و در ۱۹۰ کیلومتری جنوب شرق رقه که فعلاً در تصرف داعش قرار دارد، محور اتصال سوریه شرقی و حایلی در برابر نفوذ کردها خواهد بود. از این بابت، برنامه بعدی تهران را باید از حالا تصرف این شهر و مناطق اطراف آن در دیرالزور دانست.
جاده ارتباطی جدید از مرزهای ایران آغاز شده به سمت جلوله در استان دیالی میرود، و از آنجا با گذر از بخش جنوبی موصل به الشرقاط میرسد، سپس در جهت شمال به تلعفر رفته، از آنجا با دور زدن شنگال به بعاج و در نهایت به خاک سوریه میرسد. در این مسیر همکاری ایران با کردهای پ ک ک مستقر در شنگال برای تضمین امنیت حدفاصل بعاج تا مرزهای سوریه الزامی خواهی بود.
تغییر اصلی در خاک سوریه و جابه جایی ۲۲۵ کیلومتر به سمت جنوب است؛ بنا به این نقشه جدید، جاده شیعی ایران از دیرالزور به السخنه و از آنجا با گذر از پالمیرا به دمشق و در نهایت به مرزهای لبنان میرسد. پیشتر با مهندسی اجتماعی- نظامی و با جابه جاییهای جمعیتی ساکنان سنی در نزدیکی مرز لبنان، بخش انتهایی این مسیر پاکسازی شده است. در کنار این جاده نظامی موسوم به هلال شیعه تا جنوب لبنان، طرح یک دالان زمینی اقتصادی تا بندر لاذقیه و آبهای مدیترانه دیگر رویایی دور از دست برای ایران نخواهد بود؛ مسیری که علاوه بر آبهای خلیج فارس، فرصتی ثانویه برای ایران برای دسترسی به آبهای آزاد، و البته به شمال آفریقا و اروپا را فراهم میآورد.
بیشتر بخوانید:
پیشتر با مهندسی اجتماعی- نظامی و با جابه جاییهای جمعیتی ساکنان سنی در نزدیکی مرز لبنان، بخش انتهایی این مسیر پاکسازی شده است.
دلیل؟ شاهد؟ مدرک؟ ژورنالیسم یک حداقلهایی را باید رعایت کند.
در این منطقه همه در حد توانشان هزینه میکنند. ایران هم یکی از آنها. چراکه نه؟ وقتی آمریکا از آن سوی دنیا میآید دخالت میکند کشورهای منطقه هم در حد وسع خود دخالت میکنند. …
حسین کرمی / 05 June 2017
مرز تهران-خسروی مستقیم به بغداد و سپس ابنار-قائم بعد ابوکمال -دمشق-حمص-لاذیه/ این مسیر کوتاه تر است. چرا لقمه را دور سر بچرخاند؟
BinBin / 05 June 2017
در هر صورت میان شیعیان امامیه و مردمان ایین علوی که مستقل اسلام و تشیع و سنی است که سرزمین بزرگ سنی است . ایران بدون صلح و سازش با سنی های منطزقه نخواهد توانست از این کریدور استفاده کند.
در ضمن کریدور شرق-غرب آسیای غربی ابری همه کشورها مفید است و لزما سوریه و لاذقیه نیست. عربستان-کویت- دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس-لبنان و اردن و اسرائیل هم می توانند از این کریدور سود ببرند.
کشورهای اوراسیایی از روسیه و چین تا اروپا می توانند از این کریدور استافده کنند. پس به نفع صلح و اقتصاد جهانی خواهد بود.
BinBin / 05 June 2017
این بار نادر شاه با لباس بسیج به میدان آمده
m / 05 June 2017
نادرشاه؟ کاربران محترم اصل ایجاد کریدور شرق به غرب اوراسیا اقدامی درست است. چرا بایست فکر کنیم این امر بدی است؟!
البته مسیر مستقیم ایران چند سویه است. سندج-اربیل-شمال عراق و سوریه/ مسیر خسروی-بغداد-انبار-ابوکمال-دمشق-لاذقیه/ مسیرایلام- مهران-واسط-انبار…/مسیر خرمشهر-بصره-انبار…
توسعه ارتباطات میان کشورها-منطقه ای یکی از روش های تقویت صلح است. در ضمن باز تاکیید می کنم این کریدور می تواند چه سویه باشد و حتی اردن و اسرائیل و کشورهای حاشیه خلیج فارس می توانند منتفع شوند. شاید غیر رسمی ایران و اسرائیل مرتبط شوند و کمی هم شده این دشمنی احمقانه و پرزیان دست بردارند. همچنین ایران هرگز نمی تواند بدون جلب نظر مردم و کشورهای عمده سنی منطقه از این کریدور استفاده کند در نتیجه خودش موجب افزایش تعامل مثبت و صلح منطقه می شود.
چشم ها باید شست.
BinBin / 06 June 2017
ایران فقط برای صلح در منطقه امن می جنگد واقعا باید چشم ها را شست
ایران منش / 10 June 2017
دیدتونو وسیع تر کنید الان تحت هر شرایطی به نظر شما این حکومت خوب نیست بهر حال هر حکومتی معترض داره خوبی وبدی داره حالا این حکومت داره پیشرفت میکنه وقدرتش روز به روز بیشتر میشه ایران داره میشه یک قدرت منطقه ای وجهانی با همین هلال شیعه که رویای دیرینه ایران بوده دار ه طوری میشیم که حرفی برای گفتن داریم این کار باعث پیشرفت نمیشه واین پیشرفت مال مملکت ما نیست مال همه ایرانیهاست مگه کشورهای غربی چطور پیشرفت کردن ما هم همینطور
س / 10 June 2017