مشاوران بلندپایه وزارت خارجه آمریکا طرحی را برای تغییر رویکرد آمریکا در افغانستان با هدف مقابله مؤثرتر با طالبان به دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا تسلیم کردهاند. بر اساس این طرح، در آینده وزارت دفاع آمریکا به تنهایی و مستقل از کاخ سفید میتواند تعداد سربازان ارتش آمریکا در افغانستان را افزایش دهد و از اختیارات ویژهای هم برای بمباران مواضع طالبان در افغانستان برخوردار میشود.
به گزارش واشنگتن پست و به نقل از منابع آگاه در کاخ سفید، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا هنوز این طرح را تصویب نکرده، اما اگر به تصویب برسد به معنای تغییر رویکرد استراتژیک آمریکا در افغانستان و فاصله گرفتن از سیاستهای دولت اوباما برای کاهش حضور نظامی آمریکا در افغانستان و واگذاری امنیت این کشور به نیروهای داخلیست.
بر اساس این طرح در نظر گرفته شده که تعداد سربازان آمریکایی در افغانستان از ۳ هزار نفر به ۸۴۰۰ نفر افزایش پیدا کند. علاوه بر این دیگر کشورهای عضو ناتو هم میبایست بر همین اساس بر تعداد نیروهای مستقرشان در افغانستان بیفزایند این نیروها سپس مستقیماً زیر نظر وزارت دفاع آمریکا و بدون دخالت کاخ سفید، هرگاه که لازم باشد به مأموریتهایی اعزام میشوند.
پیش از این کاخ سفید اعلام کرده بود که حضور نظامی آمریکا در افغانستان به توفیق اشرف غنی، رئیس جمهوری این کشور برای مقابله با فساد در ارتش افغانستان و آموزش بهتر نیروهای نظامی در این کشور بستگی دارد.
اداره ایالات متحده آمریکا برای نظارت بر بازسازی افغانستان (سیگار) در تازهترین گزارشی که وضع بازسازی افغانستان ارائه داد اعلام کرد که بعد از ۱۶ سال جنگ داخلی در افغانستان همچنان چالشهای امنیتی مهمترین مانع بازسازی این کشورند. از سال ۲۰۰۲ تاکنون از ۷۱ میلیارد دلاری که ایالات متحده آمریکا به بازسازی افغانستان اختصاص داده، ۶۱ درصدش صرف آموزش ۳۰۰ هزار نفر نظامی و مأمور انتظامی افغان شده است که میبایست امنیت در این کشور را برقرار کنند.
با وجود هزینه سنگینی که آمریکا برای آموزش نیروهای نظامی افغان متحمل شده، ارتش افغانستان به دلیل ضعف فرماندهی و همینطور فساد اداری نمیتواند از قلمرو حکومت افغانستان در برابر تهاجم روزافزون طالبان به طور مؤثری دفاع کند. در سال ۲۰۱۶ تعداد سربازان افغان که در درگیری با طالبان کشته شدند از مجموع تلفات ارتش آمریکا در این کشور از سال ۲۰۰۱ تاکنون بیشتر است.
علاوه بر این بسیاری از سربازان ارتش افغانستان از بیسوادی مطلق رنج میبرند و این موضوع کارآمدی نظامی آنها را تحت تأثیر قرار داده است.
حمله داعش به بیمارستان سردار محمد داود در کابل که به کشته شدن دستکم ۳۰ نفر انجامید و همینطور حمله طالبان به پایگاهی نظامی در بلخ که ۱۴۰ کشته به جای گذاشت، توانایی ارتش افغانستان در حفظ امنیت در این کشور را بیش از پیش به چالش کشیده است.
واشنگتن پست گزارش داده که هدف از استراتژی تازه آمریکا در افغانستان این نیست که طالبان برای همیشه و به طور قطعی شکست بخورند. بلکه در وهله اول هدف این است که طالبان تحت فشار قرار گیرند و برای مذاکرات صلح در افغانستان اعلام آمادگی کنند.
پنجشنبه ۴ مه گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی وارد کابل شد. دولت اشرف غنی با بستن قرارداد صلح با حکمتیار قصد دارد به طالبان نشان دهد که صلح امکانپذیر است.
بیشتر بخوانید: