گلبدین حکمتیار، یکی از جنگ‌سالاران تاریخ اخیر افغانستان به‌همراه یک کاروان مسلح به سلاح سنگین به کابل پایتخت افغانستان بازگشت.

گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی افغانستان
گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی افغانستان

قریب‌الرحمان سعید، سخنگوی حکمتیار اعلام کرد که رهبر حزب اسلامی و صدها خودروی همراه او کمی بعد از ساعت  ۱۰ صبح روز پنج‌شنبه ۴ مه / ۱۴ اردیبهشت به کابل رسیدند.

به‌گفته قریب‌الرحمان سعید، بعد از ظهر پنج‌شنبه قرار است اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان با حکمتیار دیدار کند و فردا (جمعه) نیز در ورزشگاه غازی کابل گردهمایی بزرگی برپا خواهد شد.

دولت وحدت ملی افغانستان پس از ماه‌ها مذاکره در تاریخ ۲۲ سپتامبر / یکم مهر سال گذشته با حزب اسلامی، از گروه‌های تندرو اسلامگرا، توافقنامه صلح را امضا کرد.

براساس این پیمان صلح شورشیان دولت اسلامی به‌رهبری گلبدین حکمتیار تمام فعالیت‌های نظامی خود را متوقف خواهند کرد. در مقابل زندانیان این گروه آزاد خواهند شد و جنگجویان آن نیز از مجازات مصون خواهند ماند.

مرکز رسانه‌های دولت افغانستان روز سه‌شنبه دوم ماه مه / ۱۲ اردیبهشت اعلام کرد که ۵۵ تن از زندانیان حزب اسلامی آزاد شده‌اند. این مرکز تأکید کرد که این نخستین مرحله از آزادی زندانیان حزب اسلامی است و قرار است در روزهای آینده گروهی دیگر از آن‌ها نیز آزاد شوند.

گلبدین حکمتیار از نیروهای تندروی اسلامگراست که از سوی بسیاری از کشورها به‌عنوان جنایتکار جنگی شناخته می‌شود. حزب اسلامی نیز در سال ۱۹۷۷ تأسیس شد و به‌عنوان یکی از خشن‌ترین گروه‌های تاریخ افغانستان شناخته می‌شود.

در دهه ۱۹۸۰ حزب حکمتیار برای مقابله با نیروهای شوروی سابق در افغانستان از سوی عربستان سعودی و آمریکا حمایت مالی شد. بعد در جنگ داخلی میان گروه‌‌های مجاهدین افغان برای تصرف کابل، این گروه پایتخت را به موشک بست و هزاران نفر را به کشتن داد.

پس از این دوره، حکمتیار و حزب اسلامی او در جنگی خونین علیه دولت جدید افغانستان و نیروهای خارجی در این کشور وارد شدند.

دولت افغانستان با بستن قرارداد صلح با حکمتیار می‌خواهد به گروه تندرو طالبان نشان دهد که صلح امکان‌پذیر است.

گلبدین حکمتیار در نخستین اظهارنظر رسمی خود پس از دو دهه، روز شنبه گذشته در ولایت لغمان، واقع در شرق افغانستان نبرد طالبان را بی‌معنی و نامشروع خواند.

شورای امنیت سازمان ملل در ماه فوریه سال گذشته تحریم‌های خود علیه گلبدین حکمتیاررا به درخواست دولت افغانستان لغو کرد.

بسیاری از گروه‌های حقوق بشری و نیز برخی از افغان‌ها دست به انتقاد از این کار زدند و نسبت به عفو حکمتیار و مبارزان مسلح او اعتراض کردند.

بیشتر بخوانید: