آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در سفر به عربستان نپذیرفت که روسری بر سر کند. او در سفر دو روزه خود به عربستان سعودی درباره حقوق زنان هم با شاه سلمان گفت و گو کرد. آیا عمل زنانی مانند مرکل در کشوری مانند عربستان قهرمانانه و چالشی جدی در مقابل حجاب اجباری است؟

سفر مرکل به عربستان در اصل برای گفت و گو درباره مساله بحران پناهجویی، برگزیت و روابط اقتصادی میان دو کشور بود. مرکل در این سفر علاوه بر پادشاه عربستان با ولیعهد و زنان تاجر سعودی هم دیدار کرد.

این سفر نخستین سفر مرکل به عربستان پس از ۷ سال بوده و گزارش شده که او در گفت‌وگوهای خود به طور ویژه به مسایل زنان هم اشاره کرده است. مرکل گفته که از سال ۲۰۱۰ به بعد تغیرات آشکاری در نقش اجتماعی زنان عربستان روی داده است اما باید کارهای بیشتری هم انجام شود. او به روزنامه‌نگاران گفته: «راه درازی برای رسیدن به آنچه که ما آن را برابری جنسیتی می‌دانیم مانده است.»

با این حال رسانه‌ها به طور خاص به روسری سر نکردن مرکل در سفر به عربستان اشاره کردند. اینیدیندنت نوشت که مرکل هم مانند ترزا می قانون پوشش زنان را در عربستان رعایت نکرده است. تلگراف نوشت که مرکل با نپوشاندن موهایش در مقابل رژیم سعودی ایستاده. روزنامه میرر هم نوشت که مرکل به پوشش زنان در عربستان اعتراض کرده است.

رعایت نکردن حجاب جایی که هزینه‌ای ندارد

 عربستان در مورد پوشش زنان قوانین سختگیرانه‌ای دارد و پلیس شریعت پوشش زنان را کنترل می‌کند. بسیاری از زنان سعودی عباهای بلند می‌پوشند و موهای خود را در اماکن عمومی می‌پوشانند.

با وجود این، مرکل به عنوان یک سیاستمدار خارجی با رعایت نکردن حجاب قانون این کشور را زیر پا نگذاشته است، چون قانون پوشش زنان عربستان شامل حال زنان خارجی نمی‌شود.

پیش از مرکل، میشل اوباما، هیلاری کلینتون ، ترزا می هم هنگام سفر به عربستان روسری بر سر نکرده بودند.

بر اساس سیستم قیمومیت مردان بر زنان در این کشور، زنان باید برای سفر به خارج از کشور، ازدواج و حتی دسترسی به خدمات درمانی از قیم مذکر خود اجازه بگیرند. زنان سعودی همچنین اجازه رانندگی ندارند.

فروم جهانی اقتصاد عربستان را در میان ۱۴۴ کشور در رتبه ۱۴۱ شکاف جنسیتی در سال ۲۰۱۶ قرار داده است. این ارزیابی بر اساس وضعیت زنان از نظر مشارکت اقصادی، آموزشی، سیاسی و .. بررسی می‌کند.

با وجود اینها، زنان سعودی تلاش‌هایی برای تغییر کرده‌اند. در ماه گذشته، کمپینی از سوی زنان سعودی آغار شد که در آن ویدئوهایی از حضور و دوچرخه سواری خود در اماکن عمومی منتشر می‌کردند.

بیشتر بخوانید: زنان سعودی با موبایل‌هایشان قیمومیت مردان را به چالش می‌کشند

با وجود محدودیت‌های فراوان زنان این کشور، زنان تاجر بلندمرتبه یا زنان مشهور سعودی سال‌هاست که حجاب اسلامی را رعایت نمی‌کنند.

هرچند رسانه‌ها از حضور بی حجاب زنان سیاستمدار غربی در عربستان استقبال می‌کنند اما از سوی دیگر گروهی از منتقدان و فعالان زنان این کشور معتقدند که نشان دادن زنانی مانند مرکل به عنوان قهرمانانی که حکومت عربستان را به چالش می‌کشند، می‌تواند به نادیده گرفته شدن جنبش‌های زنان عربستان بینجامد. آنها معتقدند که رسانه‌ها باید بر مبارزات خود زنان عربستان تمرکز کنند نه بی حجاب ظاهر شدن زنانی مانند مرکل.

فعالان زنان سعودی می‌گویند زنانی که سقف شیشه‌ای را کنار می‌زنند و برای حقوق شهروندی خود می‌جنگند باید در رسانه دیده شوند نه مرکل. به گفته آنها نپذیرفتن حجاب از سوی زنان سیاستمدار خارجی چالشی در این کشور به حساب نمی‌آید چون در واقع عربستان اساسا این زنان را مجبور به رعایت حجاب نمی‌کند.

این در حالی است که تاکنون زنان سیاستمدار چالشی جدی در مقابل کشوری مانند ایران که همه زنان حتی زنان سیاستمدار خارجی را وادار به رعایت حجاب اسلامی می‌کند، نشان نداده‌اند.

جمهوری اسلامی رعایت حجاب را از پروتکل‌های دیپلماتیک خود می‌داند و هیات‌های تجاری و سیاسی گوناگونی که به ایران سفر کرده‌اند، تاکنون همه مجبور به رعایت حجاب شده اند و با وجود انتقادهای فراوانی که به آنها شده، در نهایت اعلام کرده‌اند که برای رعایت احترام به فرهنگ میزبان این حجاب را پذیرفته‌اند. پرسش اینجاست که آیا آنگلا مرکل، ترزا می و سایر زنان دیپلماتیک در ضورت سفر به ایران حاضرند منافع اقتصادی و سیاسی خود را زیر پا بگذارند و بدون حجاب به این کشور سفر کنند؟