آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در سفر به عربستان نپذیرفت که روسری بر سر کند. او در سفر دو روزه خود به عربستان سعودی درباره حقوق زنان هم با شاه سلمان گفت و گو کرد. آیا عمل زنانی مانند مرکل در کشوری مانند عربستان قهرمانانه و چالشی جدی در مقابل حجاب اجباری است؟
سفر مرکل به عربستان در اصل برای گفت و گو درباره مساله بحران پناهجویی، برگزیت و روابط اقتصادی میان دو کشور بود. مرکل در این سفر علاوه بر پادشاه عربستان با ولیعهد و زنان تاجر سعودی هم دیدار کرد.
این سفر نخستین سفر مرکل به عربستان پس از ۷ سال بوده و گزارش شده که او در گفتوگوهای خود به طور ویژه به مسایل زنان هم اشاره کرده است. مرکل گفته که از سال ۲۰۱۰ به بعد تغیرات آشکاری در نقش اجتماعی زنان عربستان روی داده است اما باید کارهای بیشتری هم انجام شود. او به روزنامهنگاران گفته: «راه درازی برای رسیدن به آنچه که ما آن را برابری جنسیتی میدانیم مانده است.»
با این حال رسانهها به طور خاص به روسری سر نکردن مرکل در سفر به عربستان اشاره کردند. اینیدیندنت نوشت که مرکل هم مانند ترزا می قانون پوشش زنان را در عربستان رعایت نکرده است. تلگراف نوشت که مرکل با نپوشاندن موهایش در مقابل رژیم سعودی ایستاده. روزنامه میرر هم نوشت که مرکل به پوشش زنان در عربستان اعتراض کرده است.
رعایت نکردن حجاب جایی که هزینهای ندارد
عربستان در مورد پوشش زنان قوانین سختگیرانهای دارد و پلیس شریعت پوشش زنان را کنترل میکند. بسیاری از زنان سعودی عباهای بلند میپوشند و موهای خود را در اماکن عمومی میپوشانند.
با وجود این، مرکل به عنوان یک سیاستمدار خارجی با رعایت نکردن حجاب قانون این کشور را زیر پا نگذاشته است، چون قانون پوشش زنان عربستان شامل حال زنان خارجی نمیشود.
پیش از مرکل، میشل اوباما، هیلاری کلینتون ، ترزا می هم هنگام سفر به عربستان روسری بر سر نکرده بودند.
بر اساس سیستم قیمومیت مردان بر زنان در این کشور، زنان باید برای سفر به خارج از کشور، ازدواج و حتی دسترسی به خدمات درمانی از قیم مذکر خود اجازه بگیرند. زنان سعودی همچنین اجازه رانندگی ندارند.
فروم جهانی اقتصاد عربستان را در میان ۱۴۴ کشور در رتبه ۱۴۱ شکاف جنسیتی در سال ۲۰۱۶ قرار داده است. این ارزیابی بر اساس وضعیت زنان از نظر مشارکت اقصادی، آموزشی، سیاسی و .. بررسی میکند.
با وجود اینها، زنان سعودی تلاشهایی برای تغییر کردهاند. در ماه گذشته، کمپینی از سوی زنان سعودی آغار شد که در آن ویدئوهایی از حضور و دوچرخه سواری خود در اماکن عمومی منتشر میکردند.
بیشتر بخوانید: زنان سعودی با موبایلهایشان قیمومیت مردان را به چالش میکشند
با وجود محدودیتهای فراوان زنان این کشور، زنان تاجر بلندمرتبه یا زنان مشهور سعودی سالهاست که حجاب اسلامی را رعایت نمیکنند.
هرچند رسانهها از حضور بی حجاب زنان سیاستمدار غربی در عربستان استقبال میکنند اما از سوی دیگر گروهی از منتقدان و فعالان زنان این کشور معتقدند که نشان دادن زنانی مانند مرکل به عنوان قهرمانانی که حکومت عربستان را به چالش میکشند، میتواند به نادیده گرفته شدن جنبشهای زنان عربستان بینجامد. آنها معتقدند که رسانهها باید بر مبارزات خود زنان عربستان تمرکز کنند نه بی حجاب ظاهر شدن زنانی مانند مرکل.
فعالان زنان سعودی میگویند زنانی که سقف شیشهای را کنار میزنند و برای حقوق شهروندی خود میجنگند باید در رسانه دیده شوند نه مرکل. به گفته آنها نپذیرفتن حجاب از سوی زنان سیاستمدار خارجی چالشی در این کشور به حساب نمیآید چون در واقع عربستان اساسا این زنان را مجبور به رعایت حجاب نمیکند.
جمهوری اسلامی رعایت حجاب را از پروتکلهای دیپلماتیک خود میداند و هیاتهای تجاری و سیاسی گوناگونی که به ایران سفر کردهاند، تاکنون همه مجبور به رعایت حجاب شده اند و با وجود انتقادهای فراوانی که به آنها شده، در نهایت اعلام کردهاند که برای رعایت احترام به فرهنگ میزبان این حجاب را پذیرفتهاند. پرسش اینجاست که آیا آنگلا مرکل، ترزا می و سایر زنان دیپلماتیک در ضورت سفر به ایران حاضرند منافع اقتصادی و سیاسی خود را زیر پا بگذارند و بدون حجاب به این کشور سفر کنند؟
روسری و پوشاندن موی سر یا چهره در عربستان سعودی برای زنان اصلا اجباری نیست. شما مبنا را اشتباه گذاشته اید. زنان تنها باید عبایه بپوشند. آنچه در حانم مرکل جالب توجه است این است که از پوشیدن عبایه خودداری کرده است.
محمود تجلی مهر / 02 May 2017
شما رسانه محترمى هستيد، چرا اطلاعات غلط به مردم ميديهيد؟ اصلا حجاب در مملكت عربى سعودى مانند ايران در قانون الزامى و اجبارى نيست بلكه يك سنت در جامعه است و البته آخوندهاى تندرو هم از طريق هيئت ها نقش واعض و نصيحت كننده رو بازى ميكنند كه كلا اين امر بسيار بدى هست و همه ما به فشار به زنان سعودى نسبت به حجاب ومسايل ديكر اعتراض ميكنيم. اما نميدانم چرا هميشه سعى ميكنيد سعودى و ايران را با هم مقايسه ميكنيد؟ حالا كه مقايسه ميكنسد بد نيست عم از وضعيت بهداشت ، رفاه ، آموزش ، و كار زنان بين ايران و سعدى و كشورهاى خليج هم بنويسيد تا مردم آگاه شوند
يونس / 02 May 2017
در ضمن هيچ وقت مقامات سعودى یا بقیه کشورهادىخلیج عربى مسؤولان زن غربى رو وادار به حجاب نكردند كه در اين مساله شما هم مردم را گمراه كرديد و نوشتيد كه خانم ميركل نپذیرفت که روسری بر سر کند!!!
يونس / 02 May 2017
اگر فروش اسلحه را به عربستان ممنوع کرد قهرمان است در غیر اینصورت این چیزها چرت و پرت است چند صد کیلومتر همسایه عربستان داره با بمب های آلمانی و انگلیسی کشته می شوند بعید می دانم از نظر آنها قهرمان باشد چه ایشون چه ترزامی.
در حقیقت طرح موضوع حجاب در سفر مرکل به عربستان بیشتر بخاطر اینه که تصویر ایشون بعنوان یک جنایتکار دیده نشود که بخاطر فروش اسلحه هاش و محصولاتش چشمش را روی همه چیز می بنند و وقتی هم به کشور خودشون بر می گردند از حقوق بشر حرف می زنند.
علاوه بر اینکه حجاب اجباری هم در ایران که توسط آخوندها اجرا می شود هم احمقانه است.
ح / 03 May 2017
اين بحث و پرسش در باره حجاب زنان غربي در ايران، پاسخي از پيش روشن و تعيين شده دارد. سياستمداران به سادگي مي توانند پروتكلهاي سياسي و ديپلوماتيك مربوط به ميزبان را پيش بكشند. اما روشن نيست كه چرا سايت زمانه عربستان را در اين زمينه با رژيم آخوندها يكسان مي انگارد. اين يك تبليغ به سود رژيم آخوندي است كه برايش شريك جرم توليد كنيم.
شرم آورتر از همه هيأت سوئدي بود كه با بيش از 7وزير زن به ايران رفت و همه روسري به سر كردند اما در بقيه پوشش خود تغييري ندادند. اين به روشني تسليم شدن به اراده سركوبگر يك رژيم قرون وسطايي است كه از همين امر استفاده ميكند و سياست يا روسري يا توسري را پيش مي برد.
فضاحت بار تر از آن چه وزيران زن كابينه سوئد در تهران انجام دادند، كاري بود كه دولت ايتاليا در بازديد حسن روحاني از يك موزه در اين كشور كرد و مجسمه هاي سنگي و برنزي برهنه به خاطر شيخ اعتدال با پارچه هاي سفيد پوشاندند.
رسوايي مناسبات سياسي و امتيازاتي كه غرب به اين رژيم مي دهد را تقليل دادن به حجاب زنان (كه در جاي خود البته تسليم نشدن به آن درست است و به روشني هر كشور و زن سياستمداري كه قبول نكند، يك تودهني به اين رژيم محسوب مي شود) در واقع پوشاندن اصل سياست بسيار مخرب غرب به سطح مسائل فرهنگي و پوشاندن آن رسوايي هاست. اگر روند دوساله مذاكرات جان كري، وزير خارجه آمريكا با اين رژيم و نمايندگانش در وين و ژنو و جاهاي ديگر را بنگريد، خواهيد ديد كه چه امتيازهاي كلاني كه به اين رژيم داده نشده است. فراتر از همه اينها شخص اوباما بود كه به طور رسمي در سخنراني مجمع عمومي ملل متحد در شهريور 92 با اشاره به اين كه چون ولي فقيه ايران توقف بمب اتمي ساختن را پذيرفته ما هم اعلام مي كنيم كه هرگز در پي براندازي اين رژيم و حمايت از نيروهاي برانداز آن نخواهيم بود. اين خلاصه معامله كثيف غرب با اين رژيم است و حجاب اين خانم يا آن خانم سياستمدار در برابر بقاي اين رژيم كه عامل همه تيره روزيهاي ايران و ايراني است، يعني چه؟
احمد مجد / 03 May 2017
آقایان مهر و یونس راست میگویند. اصلا رو سری در عربستان و یا بقیه کشورهای خلیج عربى شان اصلا اجباری نیست. زنان این کشورها همه و بدون استثنا داوطلبانه روسری و صورت بند استفاده میکنند. و این زنان خودشان تقاضا کردنند که ما نمی خواهیم اتومبیل برانیم و تمامی این زنان خودشان تقاضا کردند که بدون اجازه همسر یا پدر حتی اجازه بیرون رفتن نداشته باشیم. این زنان همگی خود پیشنهاد کردند که مردان ما بتوانند چهار زن بگیرند و در مورد همه امور ما تصمیمیم بگیرند. تفکر ارتجاعی مذهب و بالاخص این تفکرات تهوع آمیز و ضد انسانی از چاه متعفن وهابیت بیرون میآید. از هم آغوشی و عشقبازی مستهجن جورج دبلیو بوش و مردان وهابی آل سعود بود که داعش متولد شد.
فرزاد / 03 May 2017